search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:08
MENU CLOSE

Ο Νιόνιος στο Ναυτικό

13.10.2012 07:51
Ο Νιόνιος στο Ναυτικό  - Media

Το έχει αυτό ο Διονύσης Σαββόπουλος. Να κάνει «δικό» του ό,τι κι αν τραγουδάει. Να το κάνει σαββοπουλικό, ακόμα κι αν μιλάμε για το ρεπερτόριο του μεγάλου Χατζιδάκι.

Το έχει αυτό ο Διονύσης Σαββόπουλος. Να κάνει «δικό» του ό,τι κι αν τραγουδάει. Να το κάνει σαββοπουλικό, ακόμα κι αν μιλάμε για το ρεπερτόριο του μεγάλου Χατζιδάκι. Στη συναυλία – αφιέρωμα που έκανε ο «Νιόνιος» το προηγούμενο Σάββατο στο Ηρώδειο υπήρχε τόσος Χατζιδάκις όσο και Σαββόπουλος. Αναπόφευκτα. Το ταλέντο του ως μουσικού και περφόρμερ είναι αδιαμφισβήτητο και μοναδικό. Και η ιδιότητα του παραμυθά βγαίνει από μέσα του γάργαρη και ζωντανή. Δεν έχει χάσει αυτές τις ποιότητες ούτε για πλάκα. Αυτό, όμως, που έχει χάσει εδώ και αρκετά χρόνια είναι η ψυχή. Ο επαγγελματισμός του ισοπεδώνει κάθε περιθώριο για συναίσθημα. Το σκηνικό στο Ηρώδειο είναι ούτως ή άλλως ιδανικό, με τη σκιά του Ιερού Βράχου μόλις λίγα μέτρα από το κεφάλι σου, τις πέτρες με τη σφυρηλατημένη μνήμη και Ιστορία, το ελαφρύ αεράκι του Σαββάτου, τους εξαιρετικούς μουσικούς και φυσικά το ρεπερτόριο του Χατζιδάκι. Αγέραστο και αειθαλές, μοναδικό και αξεπέραστο. Κι όμως, δύο ώρες συναυλία δεν κατάφερε να συγκινήσει, παρόλο που όλες οι προϋποθέσεις ήταν με το μέρος του Σαββόπουλου. Έλειπε η ψυχή και το συναίσθημα. Η συναυλία κέρδισε στην παραγωγή – άρτια και άψογη –, αλλά έχασε στην ουσία.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο χαρισματικός παραμυθάς, ο αγέραστος ερμηνευτής, που «έκραξε» στην αρχή της συναυλίας τον σύγχρονο λαϊκισμό, πιάστηκε ο ίδιος στη φάκα του. Μοτίβα από τον εθνικό ύμνο, έπαρση της σημαίας και εγκώμια της Μεγάλης παρασκευής, μόνο μούδιασμα προσέφεραν και όχι έξαρση της εθνικής μας περηφάνιας. Χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε ποιος ήταν ο στόχος του, πάντως, ο εθνικισμός και η ορθοδοξία δεν είχαν καμία θέση στο σύμπαν του Μάνου Χατζιδάκι. Ενώ η μπάντα του πολεμικού Ναυτικού, που παρέπεμπε σε εορτασμό ναυτικής εβδομάδας, θα ταίριαζε μόνο ως εισαγωγή στο τραγουδάκι του Χατζιδάκι «Τράβα μπρος» από την «Αλίκη στο Ναυτικό». Δεν το ακούσαμε.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:08