search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:45
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Ευθύνες για την επιλογή Λιγνάδη στο Εθνικό και τη διατήρησή του μετά τις πρώτες καταγγελίες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2166
25-2-2021
28.02.2021 04:00
lign_0.jpg

 

Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση αποδίδει το ΚΚΕ, τόσο για την αρχική επιλογή και τοποθέτηση του Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού όσο και για τη διατήρησή του στη θέση του επί αρκετές μέρες μετά τις πρώτες φήμες και καταγγελίες σε βάρος του.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνης και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Παρασκευή, το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημείωνε: «Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης». Και πρόσθετε πως «οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων».

Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Νίκος Σοφιανός «αναβάθμισε» τρόπον τινά την κριτική του κόμματος προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι οι ευθύνες αφορούν και την επιλογή και τη διατήρηση Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.
Υπό αυτό το πρίσμα το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «αντιπερισπασμό» τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί μετατόπιση της συζήτησης από τις ευθύνες αυτές. Χαρακτηρίζει αντιπερισπασμό επίσης τις «εξαγγελίες για ‘‘Κώδικες Δεοντολογίας’’» και τα «υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”».

Ο Περισσός αναδεικνύει ως ρίζα του προβλήματος όσων αποκαλύπτονται: Το εργασιακό σκέλος, δηλαδή το αρρύθμιστο εργασιακό τοπίο, εν προκειμένω στον χώρο του θεάματος και του Πολιτισμού εν γένει, και ζητά η αρχή για την αντιμετώπιση του ζητήματος να γίνει με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον χώρο. Χαρακτηριστικά, ο Νίκος Σοφιανός, στις δηλώσεις του, σημείωσε πως «είναι κρίσιμο, μετά τη γενναία στάση όσων έκαναν καταγγελίες, να γίνει το επόμενο βήμα με Συλλογικές Συμβάσεις στους χώρους εργασίας για την κατοχύρωση των εργαζομένων», καθώς μέχρι σήμερα «με ευθύνη των κυβερνήσεων διατηρείται ένα εργασιακό και νομοθετικό πλαίσιο που εξαναγκάζει τα θύματα σε σιωπή ή μεταχρονολογημένη καταγγελία».

Οι ευθύνες τους, συμπλήρωσε, «έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού – και όχι μόνο – αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”» αναφέρει ο Νίκος Σοφιανός.
Το «απαράδεκτο» νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Το επόμενο διάστημα ο Περισσός αναμένεται να συμπεριλάβει στην ατζέντα του κόμματος και το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας ευρύτερα, ιδιαίτερα σε βάρος των γυναικών.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:45