search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:45
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Αγώνας για την εξουσία και όχι την κυβερνητική εναλλαγή

14.10.2012 07:54
oldphotosaaaaa1350201205.jpg

«Το θέμα δεν είναι να ξεσηκωθεί το ΚΚΕ», αλλά «να ξεσηκωθεί ο λαός» καθώς χρειάζονται επιθετικοί και όχι αμυντικοί αγώνες, ήταν το μήνυμα που έστειλε η Αλέκα Παπαρήγα εν όψει της διαδήλωσης της Τρίτης για την υποδοχή της Άνγκελα Μέρκελ

«Το θέμα δεν είναι να ξεσηκωθεί το ΚΚΕ», αλλά «να ξεσηκωθεί ο λαός» καθώς χρειάζονται επιθετικοί και όχι αμυντικοί αγώνες, ήταν το μήνυμα που έστειλε η Αλέκα Παπαρήγα εν όψει της διαδήλωσης της Τρίτης για την υποδοχή της Άνγκελα Μέρκελ και με το βλέμμα στην επικείμενη προώθηση στη Βουλή της ψήφισης του πακέτου των εξοντωτικών για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα μέτρων.
Για την ηγεσία του ΚΚΕ το ζητούμενο ωστόσο υπερβαίνει την ανάγκη του να πέσει αυτή η κυβέρνηση μέσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και την κλιμάκωση της λαϊκής διαμαρτυρίας, και να έρθει μια άλλη κυβέρνηση μέσα από εκλογές. «Ο επιθετικός αγώνας συνδέεται με την επίλυση του προβλήματος της εξουσίας» σημείωσε η γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος τη Δευτέρα παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις.
Με άλλα λόγια, το ΚΚΕ προκρίνει τους αγώνες για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης με στόχο τη «λαϊκή εξουσία» όπου – κατά την ανάλυσή του – οι εκλογές είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός κι ένα επιμέρους πεδίο πάλης στη μακρά πορεία ανασύνταξης του κινήματος. «Θα νικήσουν εκείνοι οι λαοί που δεν διστάζουν να σπάσουν και να χάσουν τις ταξικές αλυσίδες τους» τόνισε και στη δήλωσή της στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια, παραπέμποντας στο αντικαπιταλιστικό πλαίσιο των αγώνων που έχει διαμορφώσει, και διαχωρίζεται από άλλα πολιτικά σχέδια, όπως είναι η «κυβέρνηση της Αριστεράς» που προεκλογικά εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Βαρόμετρο πολιτικών εξελίξεων» για το κόμμα αποτελεί, όπως είπε η Αλέκα, η οργάνωση του λαού στα συνδικάτα, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Οι εκλογές είναι μια σημαντική πολιτική αναμέτρηση, τόνισε, αλλά, πρόσθεσε, η μάχη δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στις εκλογές, όπου «αν ο λαός δεν εκφράσει με την ψήφο του τη διάθεση ρήξης και αντεπίθεσης και αυτή η εκλογική μάχη θα είναι μια καινούρια απογοήτευση». Με αυτό, το ΚΚΕ εκφράζει επανειλημμένα την άποψη ότι στα δεδομένα πλαίσια του συστήματος δεν υπάρχουν περιθώρια για φιλολαϊκή επιλογή ακόμα και από μια αριστερή η προοδευτική κυβέρνηση.
Για να στηρίξει αυτήν τη θέση η Αλέκα παρέπεμψε στην εκτίμηση της Κ.Ε. για το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την οποία στις εκλογές του Ιουνίου ο λαός «έκανε ένα βήμα πίσω» (στην απόφαση είχε χαρακτηρίσει ως «κακό» το εκλογικό αποτέλεσμα, αιχμή που θεωρήθηκε ότι στρέφεται και κατά του ΣΥ-ΡΙΖΑ). Ωστόσο πρόσθεσε «αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στον λαό» (αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πιο ουσιαστικό το ερώτημα αν ο λαός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο ΚΚΕ).
Από μισθός… βοήθημα
Η γ.γ. του ΚΚΕ στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προαναγγελία της νομοθετικής κατοχύρωσης του κατώτατου μισθού από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η οποία θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή. Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε τον υπουργό και την κυβέρνηση ότι λένε ψέματα όταν υποστηρίζουν ότι ο μισθός δεν θα πέσει πιο κάτω κι επιπλέον υπογράμμισε ότι με τη νομοθέτηση του κατώτατου μισθού καταργούνται όλα τα οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα που περιείχε ο θεσμός της συλλογικής σύμβασης (τριετίες, επιδόματα, άδεια) ενώ στον αντίποδα γενικεύεται η ελαστική απασχόληση. Προειδοποίησε ότι ουσιαστικά η λογική του κατώτατου μισθού κινείται στη λογική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που προωθείται εδώ και 20 χρόνια στην Ε.Ε. «που είναι ένα βοήθημα ουσιαστικά για τον εργαζόμενο, ούτε καν κατώτατος μισθός».
Στο αμέσως επόμενο διάστημα το ΚΚΕ θα κινηθεί σε δύο επίπεδα: Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο ζητά την προώθηση για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων (αποσκοπώντας να πιέσει και τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της εκτίμησης ότι δεν θα πάρει καθαρή θέση). Μάλιστα το κόμμα προχώρησε και σε μια πρωτοβουλία ασυνήθιστη για τα δεδομένα του αφού «ανέβασε» στο Ίντερνετ ιστοσελίδα για τη συλλογή υπογραφών στήριξης της νομοθετικής πρωτοβουλίας του (katargisimnimonion.kke.gr ή km.kke.gr). Στην ίδια ιστοσελίδα θα δημοσιεύονται οι αποφάσεις που έχουν λάβει μαζικοί φορείς για τη στήριξη της πρότασης νόμου, καθώς και δηλώσεις στήριξης της πρότασης νόμου.
Στο κινηματικό επίπεδο προωθεί την πρόταση του ΠΑΜΕ για νέα πανελλαδική απεργία στις 18 Οκτωβρίου με στόχο να διευρυνθεί το μέτωπο των κινητοποιήσεων προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση των μέτρων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:45