search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:16
MENU CLOSE

Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Σοβαρή επιδείνωση της υγείας του – Ένταση σε συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Λαμίας

27.02.2021 19:36
Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Σοβαρή επιδείνωση της υγείας του - Ένταση σε συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Λαμίας - Media

 

Ένταση επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση αλληλεγγύης στον από 8 Ιανουαρίου απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, περίπου 20 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκαν προς την είσοδο του νοσοκομείου, εμποδίστηκαν όμως από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος του απεργού πείνας, με την ΕΛΑΣ να προχωρά σε πολλές προσαγωγές.

(κεντρική φωτογραφία, από τη συγκέντρωση το Σάββατο στην Αθήνα)

Σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα

Σοβαρή επιδείνωση παρουσίασε το Σάββατο η υγεία του από 8 Ιανουαρίου απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας, σε ΜΕΘ του οποίου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας, αναφέρει:

«Ενημερώνουμε ότι, ο ασθενής του νοσοκομείου μας κος Δημ. Κουφοντίνας ο οποίος νοσηλεύεται για 11η ημέρα στην ΜΕΘ, μετά από 22 ημέρες παραμονής στην Παθολογική Κλινική, εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση στην υγεία του σήμερα 27-02- 2021. Το προσωπικό της ΜΕΘ τηρώντας απόλυτα την κείμενη Νομοθεσία, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προβαίνει στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων Ιατρο – φαρμακευτικών ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών. Το Ιατρο – νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας προς το σκοπό της διασφάλισης της υγείας του ασθενούς με απόλυτο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα

Στο μεταξύ, συγκέντρωση στο Σύνταγμα και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου πολίτες υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος του απεργού πείνας.

Μέλη φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ στη συνέχεια έκλεισαν τη λεωφόρο Αμαλίας. Ακολούθως πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, μέσω της οδού Πανεπιστημίου μέχρι την Ομόνοια.

Οι διαδηλωτές ζητούν να μην υπάρξει ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μετά την περίοδο Θάτσερ στη Βρετανία, με εφαρμογή προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που προβλέπει επαναμεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου στον Κορυδαλλό και όχι στις φυλακές Δομοκού όπου μετήχθη.

Παρέμβαση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά: Η Πολιτεία οφείλει να λειτουργεί χωρίς διακρίσεις

Θέση υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα πήρε το Σάββατο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά.

Μετά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και τον πρόεδρό της Χριστόφορου Σεβαστίδη, τον δικηγόρο Θέμη Σοφό και την επιστολή που συνυπογράφουν 1.000 νομικοί, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση και τις αρχές για τήρηση της κείμενης νομοθεσίας χωρίς διακρίσεις.

«Το αξιακό σύστημα της Δημοκρατίας προφανώς και δεν διακυβεύεται από την τήρηση των Αρχών του Ανθρωπισμού και δεν κινδυνεύει από την παροχή της ισονομίας και του Κράτους Δικαίου, ακόμη και προς εκείνους που το αμφισβήτησαν, με τον πλέον ακραίο και βάναυσο τρόπο», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

«Ψήφισμα 26ης Φεβρουαρίου 2021

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ως εκ του θεσμικού του ρόλου υπερασπιστής των Αρχών και Κανόνων του Κράτους Δικαίου, των Αξιών της Δημοκρατίας και του ελέγχου της ορθής λειτουργίας της Δικαιοσύνης, δικαιούται να διατυπώσει την άποψή του σε σχέση με τα τεκταινόμενα, στην υπόθεση του κρατουμένου Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Πολιτεία οφείλει να λειτουργεί, χωρίς διακρίσεις, εντός του πλαισίου της νομιμότητας, το οποίο με τη σειρά του οφείλει να διέπεται από τις Αρχές και τις Αξίες της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και του νομικού μας πολιτισμού.

Ο Σωφρονιστικός Κώδικας πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια έναντι όλων των κρατουμένων, με τρόπο που να μη καταλείπονται σκιές διακριτικής μεταχείρισης. Περαιτέρω, αποτελεί υποχρέωση κάθε κρατικού φορέα και εν προκειμένω της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής να γνωστοποιεί προς τον διοικούμενο – πολίτη τις αποφάσεις που τον αφορούν και τα έγγραφα που αιτείται, ως έχοντα έννομο συμφέρον και προκειμένου ν΄ασκήσει κάθε δικονομικό ή ουσιαστικό του δικαίωμα. Η εν προκειμένω άρνηση ή κωλυσιεργία από πλευράς της Διοίκησης, πολλώ δε μάλλον προηγηθείσης και της σχετικής συστάσεως του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι προφανώς αντίθετη με τους κανόνες της ορθής άσκησης της Διοίκησης και δύναται να λάβει περισσότερες και διαφορετικές ερμηνείες.

Το αξιακό σύστημα της Δημοκρατίας προφανώς και δεν διακυβεύεται από την τήρηση των Αρχών του Ανθρωπισμού και δεν κινδυνεύει από την παροχή της ισονομίας και του Κράτους Δικαίου, ακόμη και προς εκείνους που το αμφισβήτησαν, με τον πλέον ακραίο και βάναυσο τρόπο.»

Κώστας Μπακογιάννης: Η ζωή του Κουφοντίνα είναι στα χέρια του

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε το Σάββατο ότι η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι στα χέρια του ίδιου του απεργού πείνας.

Κώστας Μπακογιάννης: Η ζωή του Κουφοντίνα είναι στα χέρια του - Media

«Επειδή παρακολουθώ διάφορους οι οποίοι ζητάνε από την ελληνική πολιτεία να κάνει κάτι; Μα γιατί δεν απευθύνουν την έκκληση τους στον ίδιο; Στο κάτω-κάτω η ζωή του είναι στα χέρια του».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100.3 ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ένα προνόμιο, ένα δικαίωμα,το οποίο αφαιρέσει από άλλους 11 ανθρώπους δολοφονώντας τους, εν ψυχρώ και πισώπλατα.»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:16