search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:14
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: «Στοπ» του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ στην ιχνηλάτηση μέσω smartphones

01.03.2021 15:15
Κορωνοϊός: «Στοπ» του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ στην ιχνηλάτηση μέσω smartphones - Media
 
Την απαγόρευση της χρήσης εφαρμογών στα smartphones που κάνουν ιχνηλάτηση φορέων και επαφών κορωνοϊού (contact tracing apps) επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ επικαλούμενο παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.
 
Η τεχνολογία χρησιμοποιείται σποραδικά από τον Μάρτιο του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ και συνίσταται στην εύρεση των θέσεων (locations) των κρουσμάτων μέσω του smartphone τους και την αντιπαραβολή των θέσεων αυτών με τις θέσεις άλλων κοντινών κινητών για να διαπιστωθεί με ποιους ανθρώπους έχει έλθει σε επαφή κάθε κρούσμα. Εξ αρχής, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προσέφυγαν στα δικαστήρια, ενώ βουλευτές αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου ιχνηλάτησης.
 
Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι ανησυχεί ότι η ιχνηλάτηση μέσω των κινητών τηλεφώνων, που επιβλήθηκε ως προσωρινό έκτακτο μέτρο, προοδευτικά έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Δίνει προθεσμία μέχρι τις 14 Μαρτίου στην κυβέρνηση να τερματίσει την αδιάκριτη χρήση της παρακολούθησης και να την περιορίσει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που αρνούνται να απαντήσουν σε επιδημιολογικά ερωτηματολόγια.
 

Σύγκρουση για την απόφαση

«Ελπίζουμε ότι η απόφαση θα οδηγήσει την κυβέρνηση και την Κνεσέτ να σταματήσουν και να απομακρυνθούν από αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της χρήσης υπερβαλλόντων και αντιδημοκρατικών μέσων στον αγώνα κατά της επιδημίας», ανακοίνωσε η Ενωση Ατομικών Δικαιωμάτων του Ισραήλ, μία από τις οργανώσεις που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ως τον Δεκέμβριο, η παρακολούθηση αφορούσε το 7% των ιχνηλατήσεων στο Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης ιχνηλάτησης γινόταν με βάση τα ερωτηματολόγια του υπουργείου Υγείας.
 
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ωστόσο ότι η παρακολούθηση βοήθησε να σωθούν πολλές ζωές. «Θεωρώ ότι είναι έγκλημα κατά της υγείας των ισραηλινών πολιτών», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Γιόαβ Κις στο Twitter μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μέχρι την επιδημία, η τεχνολογία ιχνηλάτησης μέσω κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιείτο από το Σιν Μπετ για τον εντοπισμό παλαιστινίων ακτιβιστών.
 
Photo credit: Flickr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:14