search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:37
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Πότε θα χτιστεί τείχος ανοσίας στην Ελλάδα – Σπάει το «φράγμα» του 1 εκατ. εμβολιασμών

01.03.2021 16:42
Ποιοι παίρνουν σειρά για το εμβόλιο - Media

 

Το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η περίοδος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης σε συγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, άφησε ανοιχτό απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση  για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

«Είναι μια από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα» τόνισε χαρακτηριστικά και είπε ότι διεθνώς γίνεται συζήτηση για το θέμα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι από την πρώτη και μόνο δόση αναπτύσσονται σημαντικά αντισώματα και μειώνεται η πιθανότητα για βαριά νόσηση. «Υπάρχουν υψηλοί τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων από την πρώτη κιόλας δόση γι’ αυτό και έχει ανοίξει μία συζήτηση για την διεύρυνση της περιόδου από την Α έως την Β δόση», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι αν κάποιος καθυστερήσει τη δεύτερη δόση μπορεί αυτή να γίνει και να είναι εξίσου αποτελεσματική παρότι έγινε με καθυστέρηση. Η ίδια τόνισε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν μετά την πρώτη ή ακόμη και μετά την δεύτερη δόση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν τους προστατεύει, καθώς αυτό συνέβη πιθανότατα πριν τον εμβολιασμό.

Επίσης, η κα Θεοδωρίδου επισήμανε ότι όσοι έχουν περάσει τον κορωνοϊό θα εμβολιαστούν σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε κάθε χώρα και απάντησε στο ερώτημα γιατί όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα πρέπει να το κάνουν, καθώς αν βρεθούν σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθούν και να μεταφέρουν τον ιό. Η ίδια είπε ότι παραμένει μεγάλο ερώτημα το διάστημα και το οποίο κρατάει η ανοσία μετά τον εμβολιασμό αλλά και την φυσική νόσηση.

Πριν από δύο μήνες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και σήμερα κυκλοφορούν τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) τα οποία είναι αποτελεσματικά και για την βρετανική μετάλλαξη.

Όπως είπε, αποδεικνύεται πως τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τις κλινικές μελέτες και έχουν τρία χαρακτηριστικά:

  • ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα
  • αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα. Κανένας θάνατος και μείωση των σοβαρών νοσήσεων
  • η μείωση των ασυμπτωματικών, που βοηθά στον περιορισμό της διασποράς\

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα έχουμε ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας λόγω του εμβολιασμού αλλά και της φυσικής νόσησης, εκτίμησε ότι γύρω στον Ιούνιο αυτό το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι όλα τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για στελέχη της νότιας Αφρικής, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο για τα στελέχη της μεγάλης Βρετανίας αλλά και για τον ιό, όπως τον γνωρίζουμε από την αρχή της εμφάνισης του.

Η κυρία Θεοδωρίδου ήταν ξεκάθαρη, τονίζοντας πως αυτά που καθορίζουν σήμερα το μέλλον μας είναι τα εμβόλια και αναφέρθηκε στα τρία διαφορετικά εμβόλια που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι τα πραγματικά αποτελέσματα σε πραγματικούς εμβολιασμούς και όχι σε μελέτες είναι καλύτερα από τα ερευνητικά.

Όπως είπε:

  • κανένα σοβαρό συμβάν δεν έχει καταγραφεί διεθνώς
  • η αποτελεσματικότητα είναι μεγάλη καθώς υπάρχει πρόληψη σοβαρής νόσου, αποφυγή νοσηλείας και πρόληψη του θανάτου που φτάνει στο 100%
  • Τα εμβόλια δεν συμβάλουν μόνο στη μείωση της συμπτωματικής λοίμωξης, αλλά και στη μείωση των μεταδόσεων όπου υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο που αυξάνει τη μεταδοτικότητα και προσέθεσε ότι και τα τρία εμβόλια που έχουμε σήμερα στη χώρα είναι αποτελεσματικά για την βρετανική μετάλλαξη.

Επίσης αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Johnson & Johnson του οποίου οι πρώτες δόσεις αναμένονται στη χώρα μας μέσα τον Απρίλιο, τονίζοντας ότι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι προσφέρει 86% πρόληψη για σοβαρή νόσο και 100% πρόληψη θανάτου. Όπως είπε το μεγάλο το πλεονέκτημα του είναι ότι είναι ένα εύχρηστο και μονοδοσικό εμβόλιο.

Εντός της εβδομάδας οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν το 1 εκατ.

Νέο ημερήσιο ρεκόρ στους εμβολιασμούς αναμένεται να καταγραφεί σήμερα καθώς εκτιμάται ότι περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν μέχρι το βράδυ, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ήδη, όπως είπε έχουν γίνει 915.000 εμβολιασμοί Στην Ελλάδα και «εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο».

Ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι οι περισσότερες από 300 μοναδικές δόσεις μεταφέρθηκαν στα νησιά από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» και προσέθεσε ότι «πηγαίνοντας 2 και 3 φορές εκεί, στα νησιά έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι ήθελαν να εμβολιστούν» αναφέροντας το παράδειγμα του Καστελόριζου.

Είπε, επίσης, ότι αναφέρθηκαν 1.266 συμβάντα που αφορούσαν τις παρενέργειες για το εμβόλιο, αλλά ελάχιστα τελικά συνδέθηκαν με τη χρήση του εμβολίου. «Έως σήμερα έχουν καταγραφεί μόνο 6 περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς» είπε.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε ο κύριος Θεμιστοκλέους για το ζήτημα της διαφάνειας και της παρέμβασης στη σειρά προτεραιοποίησης, είπε ότι υπάρχουν αναφορές και έχουν εντοπιστεί ήδη κάποιες περιπτώσεις που συνέβη αυτό και οι υπεύθυνοι έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν.

Ωστόσο τόνισε ότι είναι λίγα τα περιστατικά παράκαμψης και είπε ότι «έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις όπου υπήρχαν ευθύνες, τις οποίες αποδώσαμε, και το ίδιο θα κάνουμε για οποιαδήποτε νέα περίπτωση καταγραφεί». Να είστε σίγουροι ότι διερευνώνται όλα τα περιστατικά που καταγγέλλονται, κατέληξε.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους έκανε ακόμη λόγο για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων τον Απρίλιο και είπε ότι όταν θα υπάρχουν τα στοιχεία, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθούν πόσες δόσεις αναμένονται από κάθε εταιρεία και πότε θα μπορέσει να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:37