search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:54
MENU CLOSE

J-10: Το κινεζικό μαχητικό που το Πεκίνο θεωρεί ως ισάξιο του F-16 (Video)

01.03.2021 17:02
J-10: Το κινεζικό μαχητικό που το Πεκίνο θεωρεί ως ισάξιο του F-16 (Video) - Media

 

Αν και η ιδέα για την κατασκευή του έρχεται από το… 1981, όταν ο αρχηγός της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας το πρότεινε στον τότε ηγέτη της Κίνας, Ντενγκ Ζιαοπίνγκ, το J-10 ανέλαβε υπηρεσία μόλις το 2006, μετά από μια μακρά και δύσκολη περίοδο ανάπτυξης.

Το J-10 που φέρει την προσωνυμία «Ισχυρός Δράκος», σχεδιάστηκε ως ένα ελαφρύ μαχητικό εναέριας υπεροχής, αρχικά 3ης και τελικά 4ης γενιάς, στα πρότυπα του αμερικανικού F-16. Ωστόσο, το κόστος και τα τεχνολογικά εμπόδια καθυστέρησαν την κατασκευή του.

Μοιάζοντας σχεδιαστικά στο Saab Viggen, το J-10 ουσιαστικά αποτέλεσε το έναυσμα για τον εκσυγχρονισμό της κινεζικής αεροναυτικής βιομηχανίας, καθώς για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστές και άλλες λύσεις υψηλής τεχνολογίας.

Μάλιστα, σταδιακά το αεροσκάφος απέκτησε πιο σύνθετο χαρακτήρα και από μαχητικό εναέριας κυριαρχίας μετατράπηκε σε αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, ικανό για αερομαχίες, αλλά και για βομβαρδισμούς, χάρη στην εμβέλειά του και την ικανότητά του να μεταφέρει πολλά όπλα.

Πλέον έχουν κατασκευαστεί ως σήμερα 468 από τα συγκεκριμένα, αεροσκάφη, με παλιότερη έκθεση των ΗΠΑ να χαρακτηρίζει το J-10 ως «προηγμένο μαχητικό 4ης γενιάς οπλισμένο με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα τελευταίας γενιάς».

Το Πεκίνο συνεχίζει να βελτιώνει το J-10 αναπτύσσοντας παράλληλα τόσο τα stealth μαχητικά J-20 και όσο άλλους νέους τύπους μαχητών. Η έκδοση J-10C, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες εισήλθε στην πρώτη γραμμή υπηρεσίας το 2018, διαθέτει χαρακτηριστικά που βελτιώνουν τις αποδόσεις του κινητήρα αλλά μειώνει προφανώς και την “ορατότητα” του αεροσκάφους στα εχθρικά ραντάρ (radar signature).

Πηγή φωτο: alert5.com / Πληροφορίες: onalert.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:45