search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:33
MENU CLOSE

Στα 100 εκατομμύρια τα θύματα της κλιματικής αλλαγής

15.10.2012 10:53
Στα 100 εκατομμύρια τα θύματα της κλιματικής αλλαγής - Media

Ακόμη μια μελέτη προειδοποιεί για παγκόσμια ανθρωπιστική καταστροφή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αν δεν αναληφθεί πολιτική δράση διεθνώς για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Ακόμη μια μελέτη προειδοποιεί για παγκόσμια ανθρωπιστική καταστροφή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αν δεν αναληφθεί πολιτική δράση διεθνώς για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αναφορικά με την οποία φαίνεται να έχει σημάνει συναγερμός ύστερα από τους φετινούς καύσωνες παγκοσμίως. Ειδικότερα, πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν μέχρι το 2030, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,2%. Αυτό προκύπτει από έρευνα που ανέθεσε στην ανθρωπιστική οργάνωση DARA το «Φόρουμ των Κλιματικά Ευάλωτων Χωρών», ένας συνασπισμός 20 κρατών που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Σημειώνεται επίσης πως 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα, της πείνας και των ασθενειών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ενώ ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φτάσει τα 6 εκατομμύρια τον χρόνο μέχρι το 2030, αν συνεχιστεί η εντατική χρήση ορυκτών καυσίμων. Οι θάνατοι αυτοί θα σημειωθούν σε
ποσοστό 90% σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συρρικνώνουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ποσό που εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, αν η παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται. Από την άλλη, υψηλόβαθμοι παράγοντες από αναπτυσσόμενα κράτη επισημαίνουν ότι όσο περνά ο καιρός το κόστος της όποιας πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυξάνεται. Σήμερα, υπογραμμίζουν, απαιτείται το 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ για τη στροφή σε ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και προσθέτουν πως αυτό που τώρα μπορεί να γίνει με 100 δισ. δολάρια, το 2030 θα χρειάζεται τα δεκαπλάσια χρήματα.
Μεταξύ άλλων, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam υπογραμμίζει ότι από τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής η γεωργία και η αλιεία – οικονομικές δραστηριότητες από τις οποίες επιβιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε φτωχές και αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη – θα πληγούν δραματικά.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15