search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:21
MENU CLOSE

«Bαθύ κόκκινο» στις ΜΕΘ της Αττικής, λίγο πριν το 100% η πληρότητα (Videos)

02.03.2021 07:42
«Bαθύ κόκκινο» στις ΜΕΘ της Αττικής, λίγο πριν το 100% η πληρότητα (Videos) - Media

 

Τα ξημερώματα στις 2 η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική έφτασε στο οριακό ποσοστό του 93% όπως αποκάλυψε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενώ το γεγονός ότι μετά και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν και το ψυχολογικό όριο των 400, αποτελεί τρανή απόδειξη ότι υπάρχει σαφής επιδείνωση της επιδημίας του κορωνοϊού και της κατάστασης στο ΕΣΥ, ιδίως στις Εντατικές,

Χθες, Δευτέρα, διατηρήθηκαν για άλλη μια ημέρα σε τετραψήφιο αριθμό τα νέα κρούσματα κορωνοϊού – ήταν 1.176- μετά την χειρότερη Κυριακή, από τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλά και οι 406 διασωληνωμένοι με επιπλοκές της λοίμωξης covid-19 στις ΜΕΘ, μας επανέφεραν στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, όταν στο ΕΣΥ βρίσκονταν και πάλι 407 διασωληνωμένοι και η χώρα έμπαινε σε σύντομο, αυστηρό lockdown για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές (όπως και έγινε στις 11 Ιανουαρίου).

Ζητούν ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές

Αποκαλυπτικός της κατάστασης η οποία επικρατεί στα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής ήταν ο νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της «Νίκαιας» και γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, στα νοσοκομεία της Αττικής τα πράγματα δεν είναι καλά από την περασμένη Δευτέρα, καθώς υπάρχει ένα εκρηκτικό μείγμα με ταυτόχρονη αύξηση της προσέλευσης των ασθενών προς νοσηλεία τόσο για κορωνοϊό όσο και για λοιπή νοσηρότητα.

«Έστω και τώρα πρέπει να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα περίθαλψης με προσωπικό και με υποδομές», υπογράμμισε και εξήγησε πως υπάρχουν κτιριακές νοσοκομειακές δομές στο δημόσιο, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες, καθώς και ικανός τεχνικός τομέας που θα μπορούσε να αναλάβει την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Αυτή τη στιγμή (σ.σ. χθες Δευτέρα) στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Νίκαιας» υπάρχουν 24 κλίνες που έχουν αναπτυχθεί με υποστελέχωση και πολύ κάτω από τα διεθνή στάνταρντ. Συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι 1092, σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη και μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το 95% των κλινών είναι κατειλημμένες.

Τέλος μίλησε για το νέο μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση το οποίο αφορά στην έκδοση εξιτηρίων και τα Σαββατοκύριακο. Για αυτό είπε πως «δεν μπορούμε να εξαντλούμαστε σε αστεία καθαρά επικοινωνιακά μέτρα, καθώς κάτι τέτοιο γίνεται τα τελευταία 40 χρόνια.

Σε κίνδυνο τα βαριά περιστατικό μη Covid

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση στο Αττικό νοσοκομείο ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Μιχάλης Ρίζος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ.

Χθες το Αττικό είχε εφημερία και ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Σε δύο τομείς υπήρχε πολύ μεγάλη πίεση, η πρώτη στον τομέα Covid όπου και οι 33 κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου απομάκρυνε τα βαριά περιστατικά non-covid είτε σε άλλα νοσοκομεία είτε σε έναν άλλο χώρο μέσα στη μονάδα εμφραγμάτων με 3-4 κλίνες. Έτσι «εξοικονομήθηκαν» άλλα 10 κρεβάτια ΜΕΘ για Covid. Όπως τόνισε ο κ. Ρίζος, ενώ το νοσοκομείο ήταν σε εφημερία, για κάθε είδους περιστατικό, οι διαθέσιμες κλίνες μη Covid είναι μόνο 4 σε ένα νοσοκομείο που είναι το δεύτερο σε μέγεθος στη χώρα μετά τον Ευαγγελισμό, με σύνολο 650 κλινών.

«Η υπόλοιπη βαριά νοσηρότητα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εξυπηρετηθεί» τόνισε ο κ. Ρίζος ο οποίος έκανε λόγο για «παράλογο σχεδιασμό» του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι δεν αξιοποιείται όλο το δυναμικό και οι εφεδρείες του συστήματος υγείας, και ότι όλο το βάρος πέφτε σε μερικά νοσοκομεία, ενώ εκτίμησε ότι αυτή η κατάσταση είναι απόρροια πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:20