search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:03
MENU CLOSE

«Διελκυστίνδα» τρόικας-κυβέρνησης για τα εργασιακά

15.10.2012 08:02
«Διελκυστίνδα» τρόικας-κυβέρνησης για τα εργασιακά - Media

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα Δευτέρα, μεταξύ κυβέρνησης και «τροϊκανών», μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε την Κυριακή, εξαιτίας τόσο των εργασιακών όσο και των θεμάτων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα Δευτέρα, μεταξύ κυβέρνησης και «τροϊκανών», μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε την Κυριακή, εξαιτίας τόσο των εργασιακών όσο και των θεμάτων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τεχνικό κλιμάκιο των ελεγκτών θα συναντηθεί με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, καθώς την Κυριακή προέκυψαν διαφωνίες σε βασικά θέματα. Χθες, η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι «τα πράγματα δεν είναι εύκολα» ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα.
Τα θέματα που αποτελούν τη αιτία της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις είναι το έγγραφο της τρόικας με το οποίο ζητεί την κατάργηση των τριετιών και των επιδομάτων που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό και την αντικατάστασή τους από ένα σύστημα ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους και τη μείωση 30%-50% των αποζημιώσεων.
Επίσης ζητείται ο βασικός μισθός να είναι στα 586 ευρώ, αλλά οι όποιες επιπλέον αυξήσεις να αποφασίζονται από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι τεχνοκράτες θέτουν ακόμη θέμα επιμήκυνσης του αριθμού ημερών εργασίας, σε έξι ημέρες την εβδομάδα με απασχόληση 40 ωρών για ορισμένους κλάδους της οικονομίας. Ειδικότερα φέρονται να ζητούν αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να επιτρέπεται η προσέλευση και η αποχώρηση εργαζομένων (ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης) 1 ώρα νωρίτερα και 1 ώρα αργότερα από το κανονικό οκτάωρο.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από την πλευρά της, επιμένει ότι ο κατώτατος μισθός αφορά στη διατήρηση της ΕΓΣΣΕ (την πλήρη κατάργηση της οποίας ζητεί ουσιαστικά η τρόικα) με ωριμάνσεις και αποτελεί κομμάτι διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων ενώ αντιδρά και στην κατάργηση των τριετιών.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η διαπραγμάτευση στο εργασιακό πεδίο «μπλόκαρε» σε τρία σημεία. Το κλίμα στη συνάντηση αποδίδει η δήλωση άλλου κυβερνητικού στελέχους. «Θέλουν τη μάνα τους και τον πατέρα τους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις αποζημιώσεις απόλυσης η Ελλάδα θέτει ως κόκκινη γραμμή να μη χαθούν κεκτημένα, αλλά η τρόικα επιμένει σε μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων. Ακόμη, άλλο κυβερνητικό στέλεχος τόνισε ότι «τα πράγματα δεν είναι εύκολα, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε».
Μετά την ολοκλήρωση των σημερινών επαφών του τεχνικού κλιμακίου αναμένεται νέος γύρος διαπραγμάτευσης των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας ίσως και εντός της ημέρας.
Μετά τις 4 το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα.
Εμπλοκή υπήρξε την Κυριακή και στις διαπραγματεύσεις του Αντώνη Μανιτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην απαίτησή τους για απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.
Κατά την αποχώρησή του. ο κ. Μανιτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους «κάντε λίγο υπομονή, τα πράγματα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή». Στην ερώτηση αν «θα προτιμήσετε μειώσεις μισθών, αντί για απολύσεις», απάντησε «προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:02