search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:14
MENU CLOSE

Πάνω από 2.000 τα σημερινά κρούσματα κορωνοϊού – Εξετάζονται νέα μέτρα

02.03.2021 13:48
Πάνω από 2.000 τα σημερινά κρούσματα κορωνοϊού - Εξετάζονται νέα μέτρα - Media

 

Υψηλά αναμένεται να είναι για μία ακόμη ημέρα τα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί είναι κοντά στα 2.300, ενώ οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται καθοριστικής σημασίας στην προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας. Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.176 νέα κρούσματα και 406 διασωληνωμένους. Οι χθεσινές εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 259, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.

Με την επιδημιολογική εικόνα να επιδεινώνεται, δεδομένη θεωρείται και η παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 15 Μαρτίου, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για αυστηροποίησή τους. Η κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης:

  • Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.
  • Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.
  • Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν για την καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS, τη μη τήρηση των μέτρων, τον πλημμελή έλεγχο από τους αρμόδιους μηχανισμούς, καθώς και για τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο στην Αττική. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τους εργασιακούς χώρους, καθώς όπως δείχνουν οι συρροες κρουσμάτων σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και άλλους χώρους, δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

Πλέον συζητείται η περίπτωση ενός 15νθημερου lockdown τύπου Μαρτίου 2020, με πλήρη και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο αρκετοί ειδικοί διαφωνούν, ειδικοί διαφωνούν.

«Έξυπνα» μέτρα που εξετάζονται είναι:

  • Η λειτουργία του 13032 για τα εμπορικά καταστήματα
  • «Σισμανόγλειο»  και το «Τζάνειο» θα γίνουν νοσοκομεία για Covid
  • Το νοσοκομείο Nίμιτς θα είναι για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά. 

Όπως αποφασίστηκε, την Τετάρτη το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Την ίδια μέρα το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασφυκτιά λόγω της ραγδαίας αύξησης των εισαγωγών και της πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η πληρότητα στις ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική αγγίζει το 100%, το σύστημα πιέζεται και στην Πάτρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και εκεί αύξηση εισαγωγών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο “κόκκινο” και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες covid όσο και κλίνες ΜΕΘ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:14