search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:13
MENU CLOSE

Αθανασίου: Αναφορά στην κατάργηση της «παρά φύσιν ασέλγειας» (Video)

02.03.2021 16:32
Αθανασίου: Αναφορά στην κατάργηση της «παρά φύσιν ασέλγειας» (Video) - Media
 
Aίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε μια αναφορά του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης επί της ερώτησης της Σίας Αναγνωστοπούλου προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου.
 
Ο Χ. Αθανασίου, ως προεδρεύων της Βουλής απαντώντας σε σχετική τοποθέτηση της Σ. Αναγνωστοπούλου  για την υπόθεση Λιγνάδη, σημείωσε: «Εγώ, όμως, να πω ένα πράγμα, ότι φταίει και η νομοθεσία, κυρία Αναγνωστοπούλου, η πολιτεία, τα νομοθετήματα που έχει περάσει κατά διαστήματα, που έχουν επιτείνει τα φαινόμενα αυτά, όπως παραδείγματος χάριν –μιλάμε γενικότερα τώρα, δεν μιλάμε επί της ουσίας του θέματος– το ότι καταργήθηκε η διάταξη για την “παρά φύσιν ασέλγεια” και εντάθηκαν αυτά τα φαινόμενα. Θυμηθείτε πότε καταργήθηκε, και κάτω από ποιες προϋποθέσεις».

Εκτιμάται ότι ο Χ. Αθανασίου αναφερόταν στο Άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα που καταργήθηκε το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ανέφερε ότι «η παρά φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων που τελέστηκε: α. με κατάχρηση μιας σχέσης εξάρτησης που στηρίζεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία, β. από ενήλικο με αποπλάνηση προσώπου νεότερου από 17 ετών ή από κερδοσκοπία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών», καθώς από το 1951 η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών και η σεξουαλική επαφή μεταξύ γυναικών είναι να είναι νόμιμη στην Ελλάδα.
 
Το σκεπτικό της κατάργησης του άρθρου ήταν ότι αντιμετώπιζε «ξεχωριστά τις συγκεκριμένες πράξεις όταν αφορούν ομοφυλόφιλα άτομα παρόλο που υπάρχουν διατάξεις γενικότερες και άρα εισάγει διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων, ενώ θέτει διαφορετικό όριο ηλικίας για τις ομοφυλοφιλικές και τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι ήταν μία «απαρχαιωμένη διάταξη και πάγιο αίτημα τόσο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».
 
Υπενθυμίζεται ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Χ. Αθανασίου, παρότι η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για τη μη επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια το 2014, είχε δηλώσε ότι «όσον αφορά το θέμα του αστικού δικαίου σχετικά με το αν πρέπει να επιτραπεί η συμβίωση μεταξύ ομοφύλων είναι ένα διαφορετικό θέμα και δεν παίρνουμε θέση αυτή τη στιγμή».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:53