search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:39
MENU CLOSE

Κυπριακό: Προκλητικός ο Τατάρ, δηλώνει ότι δεν υπάρχει λύση ομοσπονδίας

03.03.2021 18:12
Κυπριακό: Προκλητικός ο Τατάρ, δηλώνει ότι δεν υπάρχει λύση ομοσπονδίας - Media

 

«Φωτιές» στην πενταμερή για το Κυπριακό, πριν καν αρχίσει, ανάβει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ με εμπρηστικές δηλώσεις του για το ζήτημα.

Μιλώντας σε ΜΜΕ στα Κατεχόμενα, ο Τατάρ δήλωσε ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, τη Δευτέρα με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και στη συνέχεια θα ενημερώσει τα τουρκοκυπριακά κόμματα, ενώ πριν την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, θα ενημερώσει τη «βουλή».

Σύμφωνα με τον Τατάρ, «οι εθνικοί αγώνες δεν επιλύονται εύκολα, θα διατηρήσουν την ορθή στάση τους ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη Γενεύη», ενώ υποστήριξε ότι και τα ΗΕ γνωρίζουν πως η ομοσπονδία έχει ξεπεραστεί και επανέλαβε ότι μετά το Κραν Μοντάνα ακόμα και ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ήταν η τελευταία προσπάθεια της δικής του γενιάς για ομοσπονδία. Εάν ξεκινήσει μια διαδικασία από δω και πέρα, θα είναι διαφορετική αυτή τη φορά, τόνισε.

Επιμένει στα δύο κράτη

Και ο ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε, είχε πει ότι είναι ανοικτός σε νέες ιδέες. «Εμείς κάνουμε ένα σημαντικό βήμα» ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας πως στη Γενεύη θα εξηγήσει πως εάν υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία, η βάση αυτής θα πρέπει να είναι  η συνεργασία δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα. «Αλλωστε αυτό ισχύει τώρα».

Το ψευδοκράτος, ανέφερε, μπορεί σε πολιτικό επίπεδο να μην αναγνωρίζεται από κανέναν πλην της Τουρκίας, «ούτε κι έγινε καμιά προσπάθεια για κάτι τέτοιο», αλλά έχει σχέσεις, είτε εμπορικές, είτε στον τομέα της εκπαίδευσης, με άλλες 100 χώρες.

Οσον αφορά τις εκκλήσεις προς εκείνον να εξηγήσει «τι υπάρχει όταν λέει δύο κράτη», ο κ. Τατάρ είπε ότι «υπάρχει ο λαός μου, υπάρχει το κράτος μου, υπάρχει ο αγώνας μας και μια ευκαιρία για ομοσπονδία που ξεπεράστηκε λόγω του ότι δεν είδαμε καλή πρόθεση από την απέναντι πλευρά». Εάν όλα αυτά τα ενώσεις, είπε, υπάρχει μια ισχυρή θέση και δεν υπάρχει άλλος δρόμος πλην των δύο κρατών.

Άλλες εναλλακτικές

Σε περίπτωση, συνέχισε, που με έγκριση και των δύο πλευρών δεν υπάρξει μια συμφωνία, θα προχωρήσουν με τη στήριξη της Τουρκίας σε άλλες εναλλακτικές, στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του ψευδοκράτους, του ανοίγματος στη διεθνή κοινότητα και αυτό θα πάει στη Γενεύη να εξηγήσει. Αυτά, είπε, έχει αναφέρει και στις επαφές που είχε μέχρι τώρα με αρμοδίους της ΕΕ και ξένους αξιωματούχους και είπε ότι τον ακούνε με προσοχή.

Πλέον η Κύπρος δεν είναι η ίδια, ούτε η ανατολική Μεσόγειος, συνέχισε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι πίσω μας, οι  ισορροπίες έχουν αλλάξει υπέρ μας και η Κύπρος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία». Το ψευδοκράτος, υποστήριξε, έχει ενισχυθεί με τις πολιτικές και τις ενέργειές του, όπως η πρωτοβουλία για το Βαρώσι, και την εναρμονισμένη πολιτική με εκείνη της Τουρκίας.

«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε»

Κατά τον κ. Τατάρ, όταν εξηγεί τη θέση του «βλέπω ότι μας βρίσκουν πραγματικά δίκιο αλλά λένε ότι η τελευταία λέξη για να μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία, ανήκει στις δύο πλευρές». Το σημαντικό σημείο, είπε ο Ερσίν Τατάρ, είναι πως εάν ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν εγκρίνει αυτό που θα προκύψει, τότε υπάρχει εναλλακτική και είναι η συνέχιση του ψευδοκράτους «γι’ αυτό εμείς δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε».

Στόχος του, είπε, είναι σε περίπτωση που υπάρξει μια συμφωνία, αυτή να διασφαλίζει την ύπαρξη και το μέλλον του τ/κ «λαού» και να μην τα θέτει σε κίνδυνο και σε αυτό το θέμα είναι φανερό πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Ο κ. Τατάρ επανέλαβε ότι είναι δεδομένος ο σεβασμός του στην ΕΕ, ωστόσο η Ένωση, έχοντας ως μέλη την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους, έχει τοποθετηθεί και δεν μπορεί να συμμετέχει στην άτυπη 5 +1.

«Σχολή Ντενκτάς»

O Ερσίν Τατάρ αυτοπροσδιορίστηκε ως «εκπρόσωπος της σχολής Ντενκτάς» στο Κυπριακό κι όπως κι εκείνος – είπε – δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την κυριαρχία. Οσον αφορά αυτούς που λένε ότι ο ίδιος είναι εναντίον της λύσης, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι μετά τον Ραούφ Ντενκτάς εκλέχθηκε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος – όπως και ο Μουσταφά Ακιντζί – δεν μπόρεσε να καταλήξει σε λύση.

Ο κ. Τατάρ επικαλέστηκε και δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε τα κατεχόμενα, πως εργάζονται πάνω σε νέα βήματα σε κάθε τομέα για την αναδόμηση, μεταρρύθμιση του ψευδοκράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Πηγή φωτο: ersintatar.net

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:39