search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:36
MENU CLOSE

Ξέμεινε από στρατηγική

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2167
4-3-2021
04.03.2021 04:00
facebook_logokrisia_main-1.jpg

 

Μπάζει από παντού η επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης το τελευταίο διάστημα

Νέα περιοριστικά μέτρα, μέσα στο υφιστάμενο λοκντάουν, από σήμερα Πέμπτη και για τις επόμενες 15 ημέρες ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η κυβέρνηση διά στόματος Νίκου Χαρδαλιά. Μετά την έκτακτη χθεσινή σύσκεψη των ειδικών και μπροστά στη νέα έκρηξη της πανδημίας η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη αποφάσεων για τα… SMS μετακίνησης. «Βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό» σημείωσε ο Χαρδαλιάς, που έστειλε το μήνυμα πως «κάθε προσπάθεια παράκαμψης των μέτρων οδηγεί σε παράτασή τους».

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς, για τον κωδικό 2 που σηματοδοτεί τη μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά τη μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση των πολιτών θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.

Επιπλέον, για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή. Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για τον κωδικό 4, που αφορά την παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Έτσι έχουμε πλέον μια νέα δέσμη μέτρων, εντός των υφιστάμενων περιορισμών, που αφορά για ακόμη μια φορά τον περιορισμό των μετακινήσεων με τα περιβόητα SMS, τα οποία αποτελούν μια ελληνική… πατέντα καθώς δεν συναντώνται σε άλλες χώρες τον καιρό της πανδημίας.

Εάν λοιπόν η ερώτηση ήταν τι μάθαμε στον έναν χρόνο της πανδημίας, ο οποίος πέρασε σε ρυθμούς… ακορντεόν, με μεγάλα ανοίγματα και μεγάλα λοκντάουν, η απάντηση θα μπορούσε να βρίσκεται στο ότι η κυβέρνηση έχει ξεμείνει από επικοινωνιακή στρατηγική. Αν και ο πρωθυπουργός, σε δύο διαδοχικές παρεμβάσεις, σχεδόν εγγυήθηκε ότι βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ (αρκεί, πάντα, να είμαστε πειθαρχημένοι), οι αριθμοί δείχνουν πως η Αττική βρίσκεται στο κόκκινο, με τις ΜΕΘ να εμφανίζουν πληρότητα σχεδόν 100%.

Βέβαια, το επιχείρημα «κουνάω το δάχτυλο στους πολίτες» μάλλον αυτή τη φορά δεν πιάνει, καθώς υπάρχουν κλάδοι που βρίσκονται στην εξαθλίωση, άλλοι που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τα μέτρα, και άλλοι που παραμένουν πλήρως ανοιχτοί, όπως οι βιομηχανίες και οι μεγάλες αποθήκες.

Επίσης, ύστερα από τόσους μήνες, υπάρχει η διαπίστωση ότι η διασπορά είναι μεγάλη στους εργασιακούς χώρους, και άρα πρέπει να αυξηθούν τα τεστ, ενώ ταυτόχρονα το κυβερνητικό επιτελείο αντιλήφθηκε πως μάλλον δεν μπορεί να ελέγξει το ακριβές ποσοστό της τηλεργασίας.

Επιπλέον, τώρα που το ΕΣΥ βιώνει ασφυκτική πίεση στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, αντί να βγει έτοιμο το σχέδιο από το συρτάρι γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων για την αναδιάταξη των υφιστάμενων κλινών στα νοσοκομεία που σηκώνουν το βάρος έναν χρόνο τώρα, στα υπόλοιπα που καλούνται να διαχειριστούν και άλλα περιστατικά (οι Έλληνες δεν πάσχουν μόνο από Covid-19), και με το προσωπικό που δεν είδε καμία δραματική αύξηση.

Το καταφύγιο του Μαξίμου, η επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, μάλλον μπάζει το τελευταίο διάστημα από παντού. Δεν είναι μόνο η παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ύστερα από κάτι λιγότερο από δύο μήνες στη θέση. Είναι οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά με τις οποίες κάλεσε τους πολίτες «να μην αναρωτιούνται για το ένα και για το άλλο», η κατά το δοκούν χρήση της στατιστικής με μια… σούμα των θανάτων για να περάσει στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα τα πάει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες (τι κι αν στο δεύτερο κύμα, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αναλογικά με τον πληθυσμό της η Ελλάδα είχε τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο;).

Και αφού το παρατεταμένο λοκντάουν έχει ήδη αποτύχει (το παραδέχθηκε εμμέσως η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της αρμόδιας επιτροπής), τώρα το επικοινωνιακό σχέδιο είναι να βαφτιστούν τα μέτρα «έξυπνα» και να περιοριστούν ακόμα περαιτέρω οι πολίτες του λεκανοπεδίου, χωρίς να υπάρχουν απαντήσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ενίσχυση του ΕΣΥ, το τι γίνεται στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, και εν τέλει γιατί υπάρχει αυτή η κινητικότητα και γιατί κάποιος έχει… καημό να μποτιλιάρεται το πρωί σε κάποιον κεντρικό δρόμο ή γιατί έχει την ανάγκη να βρεθεί κοντά στη θάλασσα ή στο βουνό.

Εάν στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα τηλεοπτικά μηνύματα του πρωθυπουργού λειτούργησαν συσπειρωτικά για τον κόσμο που βίωνε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, πλέον ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πείσει κανέναν για την αναγκαιότητα των μέτρων, ούτε καν για τη χρησιμότητά τους. Ο εγκλωβισμός είναι φανερός, καθώς το άνοιγμα της οικονομίας που μαραζώνει φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο, όπως και του τουρισμού. Για αυτό άλλωστε έθεσε ο πρωθυπουργός, πριν από λίγο καιρό, το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ομολογία αποτυχίας

Στην παγκόσμια πρωτοτυπία να συζητά αυστηρό λοκντάουν μέσα σε αυστηρό λοκντάουν χωρίς να έχει άρει το αρχικό λοκντάουν βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, ομολογώντας ουσιαστικά την αποτυχία της να δαμάσει την πανδημία της Covid-19 παρά τις διαρκείς εκκλήσεις για υπομονή προς τους πολίτες αλλά και δεσμεύσεις περί των «κρίσιμων εβδομάδων» που ακολουθούν τις εξαγγελίες των νέων περιοριστικών μέτρων.

Τη συνέχιση της καραντίνας μάλιστα έδειξε στην αρχή της εβδομάδας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Δημόσιο από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Αναφερόμενος με έμμεσο τρόπο στην παράταση του υφιστάμενου λοκντάουν, αν και παραδέχθηκε την κόπωση της κοινωνίας, μίλησε για μια προσπάθεια ακόμα. «Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: Η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή» είπε ο Μητσοτάκης.

Για μια «τελευταία μεγάλη προσπάθεια» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και από το νοσοκομείο «Σωτηρία» που βρέθηκε μεσοβδόμαδα. «Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας» τόνισε ο Μητσοτάκης.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού – οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις – κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό» είπε ο Μητσοτάκης. «Αυτό εξηγεί και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει μέτρα προστασίας και βρισκόμαστε ουσιαστικά σε λοκντάουν στην Αττική εδώ και κάποιες εβδομάδες. Και ευτυχώς που το κάναμε, διότι αν δεν το είχαμε κάνει τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το γεγονός ότι έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες σκληρών περιορισμών η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική χρεώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τους χειρισμούς της. Καθώς είναι προφανές ότι στις επιλογές της δεν ελήφθησαν υπόψη όλα τα δεδομένα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος, ενώ και κάποιες αποφάσεις τίθενται εν αμφιβόλω από τα ίδια τα αποτελέσματα. Δηλαδή τα χιλιάδες κρούσματα, τους αυξημένους θανάτους αλλά και την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στην Αττική.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν άτυπο κλοιό κριτικής, καθώς μέχρι στιγμής η βαθμολογία της στη αντιμετώπιση κρίσεων που της παρουσιάστηκαν από την υπόθεση Λιγνάδη μέχρι την κακοκαιρία «Μήδεια» είναι επιεικώς κάτω από τη βάση. Παρά τις εκάστοτε δικαιολογίες, ενίοτε αντικρουόμενες, που οι αρμόδιοι υπουργοί χρησιμοποιούν για να αιτιολογήσουν τις επιλογές και τις κινήσεις τους, η εικόνα εκ του αποτελέσματος δείχνει μια κυβέρνηση όχι μόνο απροετοίμαστη αλλά και ιδιαίτερα εκτεθειμένη μόλις ξεπεραστούν τα όρια επικοινωνίας και σηκώσει κεφάλι η πραγματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε λίγο και λιγάκι, ανάλογα με την περίσταση, το αφήγημα για τη διαχείριση κρίσεων αλλάζει: Για παράδειγμα, στην παρούσα φάση της πανδημίας ως μείζονα αιτία για την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας παρουσιάζονται οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε συνδυασμό με αναφορές για καταχρήσεις συγκεκριμένων κωδικών του 13033.

Ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα πράγματα έπρεπε να φτάσουν στο μη παρέκει για να μιλήσει η κυβέρνηση για την ανάγκη αναδιάταξης του ΕΣΥ και ενώ τα νοσοκομεία στην Αττική – η οποία παρουσιάζει και τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα – αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας ασφυκτιούν και οι ΜΕΘ γεμίζουν από διασωληνωμένους ασθενείς.

Σκληρή στάση για Κουφοντίνα

Όσον αφορά στο ζήτημα της απεργίας πείνας του πολυ-ισοβίτη για συμμετοχή στη 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα η κυβέρνηση δείχνει να έχει αποφασίσει να μην υπαναχωρήσει των αρχικών θέσεών της, θεωρώντας ότι μπορεί να διαχειριστεί και πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά την όποια εξέλιξη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ακόμα και άνθρωποι ή και φορείς που κάθε άλλο παρά φιλικά μπορεί να θεωρηθεί ότι διάκεινται προς τον απεργό πείνας ή την αντιπολίτευση την καλούν να επανεξετάσει τη θέση της.

Με βασικό αφήγημα ότι ο Κουφοντίνας ζητά ειδική μεταχείριση αλλά και ότι η αντιπολίτευση στηρίζει τα αιτήματά του για μικροπολιτικά οφέλη αλλά και με τα ευρήματα δημοσκοπήσεων να δείχνουν ότι η κοινωνία στηρίζει τη στάση αυτή, η κυβέρνηση φαίνεται να εκτιμά ότι η σκληρή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα θα της αποφέρει περισσότερα πολιτικά οφέλη από ό,τι μια πιο διαλλακτική προσέγγιση.

«Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Και αυτό θα πράξει» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εξηγώντας τη θέση της κυβέρνησης στην υπόθεση Κουφοντίνα η Πελώνη τόνισε πως «είναι προφανές ότι ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου. Εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη τού δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο».

Η Πελώνη υποστήριξε μάλιστα πως «ο εκβιασμός του πολυ-ισοβίτη με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ».

Και, δίνοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «ο πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυ-ισοβίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30