search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:40
MENU CLOSE

«Φαρμάκι» η τιμολόγηση των φαρμάκων

16.10.2012 12:19
oldphotosfarmaka1350303412.jpg

Αυτήν τη φορά φαίνεται πως φτάνει η ώρα της έκδοσης του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων που αναμένεται εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Αυτήν τη φορά φαίνεται πως φτάνει η ώρα της έκδοσης του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων που αναμένεται εδώ και περίπου δύο χρόνια. Στις αρχές της εβδομάδας αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η Υπουργική Απόφαση βάσει της οποί­ας θα καθοριστούν οι τιμές φαρμάκων στο νέο δελτίο τιμών καθώς επίσης και τα ποσοστά κέρ­δους και έκπτωσης για τις φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία, τις ιδιωτικές κλινικές, τα δημό­σια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας.
 
Κι αν το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς ότι η καθυ­στέρηση της ανακοστολόγησης των φαρμά­κων κοστίζει στο ελληνικό κράτος περί το 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, γεγονός είναι ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και αποτελεί άλυτη εξίσωση ακόμη και για διάνοιες των μαθηματικών. Κατά γενι­κή ομολογία, πάντως, ανέξοδο δεν είναι ούτε κατά διάνοια.
 
Όταν όμως το θέμα πάει προς την αναζήτη­ση των ευθυνών γι’ αυτήν την καθυστέρηση, κι εκεί συναντάται ένας γρίφος. Πώς είναι δυνατόν όλες οι πλευρές, με πρώτο το υπουργείο Υγείας, να επιθυμούν την άμεση ανακοστολό­γηση κι αυτό να μη γίνεται, είναι πράγματι απο­ρίας άξιο.
 
Επισήμως πάντως η αδυναμία οφεί­λεται στην έλλειψη διαθέσιμου προσωπικού που θα καταφέρει σύντομα να συγκεντρώσει και να ελέγξει τις τιμές των φαρμάκων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με τις απαραίτητες αναγωγές των τιμών λόγω των διαφορετικών σε περιεκτικότητα συσκευασιών, για να κα­ταλήξουν στον μέσο όρο των τριών χαμηλό­τερων για τα σκευάσματα εντός πατέντας.
 
Αν προσθέσει κανείς και τη διαδικασία διερεύνη­σης του πότε λήγει η πατέντα τού κάθε σκευ­άσματος, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν και κυρίως καθυστερούν ακόμη περισσότερο.
 
Η φαρμακοβιομηχανία πάντως κοιτά υπό γωνία τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας που, όπως ακούγεται, θα μειώσει τις τιμές για τα εκτός πατέντας φάρμακα μετά το 2000 κα­τά 50%, ενώ κάθετες θα είναι οι μειώσεις για τα φάρμακα που βγήκαν εκτός πατέντας πριν από το 2000,οι οποίες αναμένεται να ανακοι­νωθούν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:39