search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:22
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Το πρώιμο σημάδι στο δέρμα που προσπερνάμε ως «αθώο»

04.03.2021 06:54
Κορωνοϊός: Το πρώιμο σημάδι στο δέρμα που προσπερνάμε ως «αθώο» - Media

 

Οι περισσότεροι πλέον είναι εξοικειωμένοι με το φάσμα των κοινών συμπτωμάτων της COVID-19.

Αλλά οι ερευνητές τους τελευταίους μήνες έχουν παρατηρήσει αρκετά ασυνήθιστα συμπτώματα που μερικές φορές μπορούν να εκδηλωθούν πολύ πρώιμα μετά την έκθεση στον κορωνοϊό.

Τα δερματικά πρώιμα σημάδια της COVID-19

Έτσι, ο καθηγητής του Χάρβαρντ και ο ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες, δρ. Andrew Chan, παρατήρησε ότι το εξάνθημα, οι μικρές φουσκάλες στο δέρμα και η φλεγμονή στα δάχτυλα χεριών και ποδιών μπορεί μερικές φορές να είναι μια πρώιμη ένδειξη λοίμωξης COVID-19.

Ο δρ. Chan κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα παρατηρώντας προσεκτικά τα δεδομένα από την μεγάλη Μελέτη Συμπτωμάτων COVID-19 που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, η οποία περιελάμβανε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς.

Σύμφωνα με τον δρ. Chan, οι τύποι δερματικών παθήσεων που παρατηρούνται σε ασθενείς με COVID-19 μπορούν να χωριστούν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:

Η πρώτη είναι ένα κυψελοειδές εξάνθημα που εμφανίζεται με μικρά αυξημένα εξογκώματα στο δέρμα. Αυτά προκαλούν φαγούρα και μπορεί να εμφανιστούν, να υποχωρήσουν και να επανεμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες.

Ο δεύτερος τύπος εξανθήματος είναι παρόμοιος με αυτό που προκύπτει στην ανεμοβλογιά και εκδηλώνεται “μπαλώματα” από μικρά σπυράκια οπουδήποτε στο σώμα, τα οποία επίσης προκαλούν φαγούρα.

Η τρίτη κατάσταση εκδηλώνεται με αποχρωματισμό στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών, ένα σύμπτωμα που έχει χαρακτηριστεί ως δάχτυλα COVID.

Όσον αφορά το τελευταίο σύμπτωμα, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) αναφέρει:

Η κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί στα δάχτυλα των ποδιών, των χεριών ή και στα δύο. Απ’ όσα γνωρίζουμε, φαίνεται ότι οι περισσότεροι το αναπτύσσουν μόνο στα δάχτυλα των ποδιών τους.

Το πρήξιμο και ο αποχρωματισμός μπορεί να ξεκινήσουν σε ένα ή περισσότερα δάχτυλα, σύμφωνα με την δρ. Amy Paller, παιδιατρική δερματολόγο και πρόεδρο Δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Northwestern Feinberg.

 Στην αρχή, μπορεί να δείτε ένα έντονο κόκκινο χρώμα που σταδιακά μετατρέπεται σε μωβ. Τα δάχτυλα COVID μπορούν επίσης να ξεκινήσουν με μωβ χρώμα.

Η AAD αναφέρει επίσης ότι στην αρχή τα δάχτυλα COVID δεν προκαλούν φαγούρα ή δυσφορία. Καθώς το σύμπτωμα επιμένει, ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν φουσκάλες, κνησμό και πόνο.

Εάν όλα αυτά σας ακούγονται γνώριμα, ίσως να θυμάστε ότι μια μελέτη σε ισπανικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Surgical Pathology έδειξε ότι η ξαφνική εμφάνιση ενός εξανθήματος μπορεί συχνά να σημαίνει μόλυνση με COVID-19. Συγκεκριμένα, ασθενείς με COVID-19 που εμφάνισαν εξάνθημα παρατήρησαν συχνά αλλαγές στο δέρμα τους πριν εμφανιστούν τα κλασικά πιο κοινά συμπτώματα, όπως βήχας και πυρετός.

Επιπλέον, μια μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου για ασθενείς με COVID-19 το 2020 έδειξε ότι ένα δερματικό εξάνθημα πρέπει να θεωρείται πιθανό προειδοποιητικό σημάδι λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό:

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 8,8% των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί σε τεστ COVID-19 είχαν εκδηλώσει δερματικό εξάνθημα ως μέρος των συμπτωμάτων τους, σε σύγκριση με το 5,4% των ατόμων που βρέθηκαν αρνητικοί. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε περαιτέρω 8,2% των ατόμων με εξάνθημα που δεν είχαν κάνει τεστ COVID-19, αλλά είχαν κλασικά συμπτώματα κορονοϊού, όπως βήχας, πυρετός, ή ανοσμία (απώλεια μυρωδιάς).

Αυτή η μελέτη, ειδικότερα, διαπίστωσε ότι το 17% των ασθενών με COVID-19 εμφάνισε κάποιο είδος εξανθήματος ως το πρώτο σύμπτωμα.

Συμπερασματικά, ένα εξάνθημα σίγουρα δεν είναι το πιο κοινό σύμπτωμα COVID-19, αλλά είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να γνωρίζετε.

Ως γρήγορη υπενθύμιση, μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα COVID-19 είναι:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Δύσπνοια
  • Απώλεια γεύσης και μυρωδιάς (ανοσμία, αγευσία) και
  • Πόνοι στο σώμα

Πηγή: iatropedia

 

Photo by Pixabay

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:20