search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:34
MENU CLOSE

Τσίπρας: Πλιάτσικο και φάμπρικα αναθέσεων στο δημόσιο – «Πυρά» και για τη διαχείριση της πανδημίας (Video)

04.03.2021 14:06
Στη Βουλή «μετακομίζει» ο Τσίπρας - Media
 
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας και τα «έξυπνα μέτρα», εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά. 

Έκανε λόγο για το πιο παρατεταμένο και πιο αποτυχημένο λοκντάουν της Ευρώπης ενώ στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του για τις δημόσιες συμβάσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είδε την κρίση ως ευκαιρία για πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία.

«Κάτι δεν κάνουμε καλά»

«Το ξέρετε ότι έχουμε το πιο παρατεταμένο και πιο αποτυχημένο lockdown ολόκληρης της Ευρώπης;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι ενώ διανύουμε τον πέμπτο μήνα lockdown, τα κρούσματα αγγίζουν τα 3000 τη μέρα και το ΕΣΥ στην Αττική είναι υπό κατάρρευση με πληρότητα 100%.
 
«Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν πέντε συνεχόμενους μήνες λοκντάουν. Πουθενά δεν έχουν τέσσερις μήνες κλειστά τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Και έξι μήνες κλειστή την εστίαση» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Κάτι δεν κάνουμε καλά. Δεν μπορεί να συνεχίζετε διαρκώς να δίνετε συγχαρητήρια στον εαυτό σας, ενώ έχουν καταστραφεί η δημόσια υγεία, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και η οικονομία» τόνισε.
 
«Αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο και συνεχώς επιμένετε στην επικοινωνιακή πολιτική, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Μια κρύο μια ζέστη, η στάση της κυβέρνησης. Μέχρι και προηγούμενη εβδομάδα αυτό που έβγαινε από δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν ότι σε λίγο ανοίγουμε. Και τώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη απ’ ό,τι στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβρη» παρατήρησε.

«Πυρά» για την αναδιάταξη του ΕΣΥ

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις από τον Βασίλη Κικίλια, μία ημέρα αφότου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι περιορίστηκαν στην πραγματικότητα στην ένταξη του στρατιωτικού νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ στη μάχη. «Το δημόσιο κάνει δώρο στο δημόσιο;» αναρωτήθηκε. «Να αγγίξετε μια φορά τους ιδιώτες» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι οι ιδιωτικές κλινικές παραμένουν ανέγγιχτες και Covid-free.
 
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον κωδικό 6 για τη σωματική άσκηση, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε πότε η κυβέρνηση είχε επιτρέψει τις διαδημοτικές μετακινήσεις «όταν ο κ. Μητσοτάκης έκανε ανέμελος ποδηλατάδα στην Πάρνηθα χωρίς μέτρα προστασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Για τις αλλαγές στον κωδικό 4, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι θα στέλνει αστυνομικούς να συνοδεύουν όσους πηγαίνουν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, για να διαπιστώνουν εάν λένε αλήθεια, ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε το περιβόητο γλέντι στην Ικαρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ξεσήκωσε την κοινωνία.
 
Αναφέρθηκε δε στην απάντηση του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου προχθές, που υποστήριξε ψευδώς ότι όταν έγινε το γλέντι στην Ικαρία δεν υφίστατο διάταξη που να απαγορεύει το ζήτημα επισκέψεων σε οικίες. «Μα δεν ντρεπόμαστε λιγάκι;» σημείωσε και κατέθεσε στα πρακτικά το απόσπασμα από την εφημερίδα της κυβέρνησης που όριζε ρητά ότι απαγορεύονται αυτές οι επισκέψεις.
 

«Δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, πως δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να επιλέγονται ποιοι ασθενείς με κορωνοϊό θα μπουν σε ΜΕΘ, ωστόσο έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που οι γιατροί επιλέγουν ποια χειρουργεία θα πραγματοποιηθούν και «η απάντηση είναι ότι θα μας σώσει το ΝΙΜΙΤΣ». «Δε θεωρώ ότι είναι σοβαρός σχεδιασμός αυτός» είπε. Σε σχέση με τους εμβολιασμούς είπε ότι η διαδικασία αυτή αργεί γιατί τα «έχει κάνει θάλασσα η Ευρωπαϊκή Ένωση», και απεύθυνε στην κυβέρνηση το ερώτημα «εμείς τι κάνουμε;».
 
Επίσης, θύμισε ότι ζήτησε συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων με την πρότασή του για κοινό υπουργό Υγείας και συντονισμό των κομμάτων ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι είναι κοινή μάχη και κάτι που αρνήθηκε ο πρωθυπουργός. Θύμισε επίσης και την πρότασή του για τις πατέντες τον εμβολίων, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την ευθύνη έχοντας την ψευδαίσθηση ότι τα κάνει εξαιρετικά καλά και τώρα, ολοσχερώς και κατ’ αποκλειστικότητα. «Την ευθύνη αυτή», είπε «πρέπει να αποδείξετε ότι την έχετε απέναντι στον ελληνικό λαό και να αποδείξετε ότι έχετε λύσεις, όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα. Αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβετε με σοβαρότητα».
 

Φάμπρικα αναθέσεων

Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του για τις απευθείας αναθέσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση βλέπει την κρίση ως ευκαιρία «για να οργανώσει ένα πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία, αλλά και για να οργανώσει συρρικνώνοντας βασικές αρχές της δημοκρατικής διαδικασίας ένα αυταρχικό πλαίσιο και στην ενημέρωση και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».
 
Το σημερινό νομοσχέδιο είπε, «ενισχύει ένα καθεστώς που είδαμε όλους τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας, με μια φάμπρικα αναθέσεων σε όλο το δημόσιο».
 

Τα σκάνδαλα της Σοφίας Νικολάου

Μίλησε για υπαρκτά σκάνδαλα και στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου για την οποία κατήγγειλε 6 περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες οι οποίες είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή, είτε δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Έ

-«έδωσε 500.000 ευρώ για υπηρεσίες καθαρισμού με ανάθεση σε εταιρεία η οποία διαχρονικά ασχολείται με τη διοργάνωση συνεδρίων, αλλά όλως τυχαίως μια μόλις μέρα πριν από την ανάθεση καταχωρήθηκε η ενασχόλησή της (σ.σ. με την απολύμανση) στο ΓΕΜΗ».

-«έδωσε με ανάθεση 232.000 ευρώ για αγορά μέσων ατομικής προστασίας σε εταιρεία που συστήνεται στις 29 Μαρτίου του 2020, καταθέτει προσφορά στις 30 Μαρτίου του 2020 και αναλαμβάνει αμέσως την επόμενη μέρα την προμήθεια Ελληνικού Δημοσίου για 232.000 ευρώ».

-«έδωσε 300.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο και για την κάλυψη αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας σε εταιρεία που εμπορεύεται τρόφιμα και ποτά».

-«έδωσε 47.000 ευρώ απευθείας ανάθεση προμήθειας υγειονομικού υλικού για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης σε εταιρεία που κατασκευάζει αμορτισέρ αυτοκινήτων».

-«έδωσε 229.000 ευρώ σε επιχείρηση που εμπορεύεται εποχιακά είδη διακόσμησης σπιτιού, καρναβαλικές στολές».

-«Έδωσε 147.000 ευρώ για προμήθεια γαντιών νιτριλίου για τις ανάγκες των καταστημάτων κράτησης, με τιμή μονάδας 17,5 ευρώ, την ίδια περίοδο που άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προμηθεύονταν το ίδιο ακριβώς προϊόν με 8,85 ευρώ. Με 8,85 ευρώ άλλες υπηρεσίες, η απευθείας ανάθεση της κ. Νικολάου 17,50 ευρώ».

Ανέφερε επίσης απευθείας ανάθεση εκ μέρους της Διοίκησης των ΕΛΤΑ σε εταιρεία που συστάθηκε την προηγούμενη μέρα έργο συνολικού ποσού 250.000 ευρώ για κατασκευή ηλεκτρονικής αγοράς.

Αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η μία για έργο που αφορά στην «κατασκευή εγκατάστασης προσφύγων στη Μαλακάσα, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς προκήρυξη και με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης. Μιλάμε για 4,5 εκατομμύρια ευρώ».

Η άλλη περίπτωση αφορά σε «ανάθεση συνολικού ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για συμβάσεις κατασκευής δομών».

Τέλος, παρέπεμψε και στον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για τον οποίο με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ αποκαλύφθηκε ότι «η Περιφέρεια Αττικής προμηθεύεται rapid tests συνολικού προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ σε τετραπλάσιο κόστος από την τιμή που υπάρχει στην αγορά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:34