search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:05
MENU CLOSE

Νέος σεισμός ή μετασεισμός στην Ελασσόνα; – Ενεργοποιήθηκε άγνωστος κλάδος του ρήγματος

04.03.2021 19:23
Νέος σεισμός ή μετασεισμός στην Ελασσόνα; - Ενεργοποιήθηκε άγνωστος κλάδος του ρήγματος - Media

 

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,9 στην κλίμακα Ρίχτερ, με επίκεντρο 16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, αλλά παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς όπως όλα δείχνουν ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό της Τετάρτης.

Πέντε χιλιόμετρα βορειότερα του αρχικού σεισμού, εντοπίζεται το επίκεντρο του νέου ισχυρού μετασεισμού, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα.

Στο ερώτημα εάν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια δραστηριότητα, απάντησε αρνητικά.

«Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε ο καθηγητής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ επανέλαβε πως δεν περίμεναν οι σεισμολόγοι αυτόν τον σεισμό

Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός, δήλωσε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας πως ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, που δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου. Το ρήγμα σταματούσε στο Μεσοχώρι και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Λέκκα δεν ήταν χαρτογραφημένο ρήγμα Βόρεια του Μεσοχωρίου. Το μήνυμα που έστειλε στους κατοίκους της περιοχής είναι να μην παραμένουν στα σπίτια τους.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια στο ΑΠΕ ο καθηγητής, ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν “σχεδόν δίδυμο σεισμό”, καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Grtimes ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, δεν πρόκειται για έναν τυπικό μετασεισμό που έχει διαφορά μίας μονάδας με τον κύριο σεισμό. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο αλλά έχει ξανασυμβεί, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αναμενόμενης μετασεισμικής ακολουθίας, δήλωσε ο διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, ενώ σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, δεν αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερος μετασεισμός από αυτόν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:05