search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:44
MENU CLOSE

Ακριβοπληρωμένη μοναξιά

16.10.2012 14:04
Ακριβοπληρωμένη μοναξιά - Media

Στις μέρες που η ανεργία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει δυστυχώς πολύ υψηλά ποσοστά, υπάρχουν επαγγέλματα (νόμιμα…) που πληρώνουν ακόμη καλά.

Στις μέρες που η ανεργία σε παγκόσμιο επίπεδο έχει δυστυχώς πολύ υψηλά ποσοστά, υπάρχουν επαγγέλματα (νόμιμα…) που πληρώνουν ακόμη καλά. Οι συνθήκες δουλειάς είναι σκληρές και διαφέρουν τα μάλα από τα προηγούμενα χρόνια αλλά στο τέλος του μήνα ο λογαριασμός στην τράπεζα ανεβαίνει και αυτό είναι το καλό.
Ο τομέας που έχει έκρηξη τα τελευταία χρόνια είναι αυτός της ενέργειας και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτόν, αμείβονται εξαιρετικά.
Ο Τζόναθαν Ρόμπερτς ξεκίνησε να δουλεύει σε γεωτρήσεις στα 20 του χρόνια και αμειβόταν με 5 δολάρια την ώρα. Σήμερα, με όλο και περισσότερες εταιρείες να αντλούν από τη γη καύσιμα, ο 45χρονος κερδίζει περίπου 500.000 δολάρια το χρόνο.
Σαφώς το να ζεις σε μια πλατφόρμα εξόρυξης στην μέση του πελάγους για μήνες ολάκερους δεν είναι και το καλύτερο. Σαφώς και υπάρχουν κίνδυνοι αφού ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Αλλά η πληρωμή είναι το απόλυτο δέλεαρ.
Η συνεχής ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο έκανε τις εταιρείες να στραφούν σε περισσότερες τοποθεσίες και να φτιάξουν πολλές πλατφόρμες εξόρυξης. Μέχρι και στην Αρκτική έχουν φτάσει αφού η παγκόσμια ζήτηση για τον )κάποτε αποκαλούμενο και) «μαύρο χρυσό» έχει αυξηθεί 14% από ότι πριν από δέκα χρόνια. Αυτό μεταφράζεται σε 88 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, εκ των οποίων τα 10 εκατομμύρια προορίζονται μόνο για την Κίνα.
Ο Ρόμπερτς εργάζεται σε πλατφόρμα στη θάλασσα της Σιγκαπούρης και βλέπει στεριά μία φορά το μήνα. Το καθημερινό ωράριο των ανθρώπων που δουλεύουν στον τομέα του είναι 12ώρο αλλά ενίοτε φτάνει τις 18 ώρες την ημέρα. Η ωριαία αμοιβή είναι στα 28 δολάρια, οπότε το μεροκάματο αγγίζει τα 340 δολάρια.
Οι εργάτες δουλεύουν σερί για δύο εβδομάδες, παίρνουν μετά μια εβδομάδα ρεπό και πάλι από την αρχή. Οι εταιρείες εκμεταλλεύονται την ζήτηση για δουλειά που υπάρχει και με δέλεαρ τον καλό μισθό ξεζουμίζουν τους ανθρώπους μαζί με το πετρέλαιο.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:24