search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:03
MENU CLOSE

Συμμετοχή εκπροσώπου δημοσιογράφων στο νέο ΔΣ του ΟΣΔΕΛ

05.03.2021 14:24
Συμμετοχή εκπροσώπου δημοσιογράφων στο νέο ΔΣ του ΟΣΔΕΛ - Media

 

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων και Λόγου, με ανακοίνωση του καλεί και ενημερώνει τους δημοσιογράφους ότι έχουν πλέον το δικαίωμα της εκπροσώπησης τους στο Διοικητικό συμβούλιου, για την προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων τους.

Η ανακοίνωση του ΟΣΔΕΛ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΣΔΕΛ:

Όπως ήδη γνωρίζετε, ο ΟΣΔΕΛ είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός που λειτουργεί με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 2121/1993 και 4481/2017 για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την συλλογική διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο ΟΣΔΕΛ ανήκει στα τακτικά μέλη του (συνέταιρους) και διοικείται από αυτά.

Ο ΟΣΔΕΛ διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κάθε τρία έτη από τη Γενική Συνέλευση που είναι το ανώτατο όργανο του ΟΣΔΕΛ. Αρμοδιότητα επίσης της Γενικής Συνέλευσης είναι να εκλέγει τριμελές Εποπτικό Συμβούλιο, που ελέγχει και εποπτεύει τη διοίκηση και όλες τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

Στη Γενική Συνέλευση έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν τα τακτικά μέλη-συνέταιροι του Οργανισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει το καταστατικό.

Με την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού, ο Οργανισμός, με στόχο την εκπροσώπηση και συμμετοχή όλων των συμβασιούχων του στη λήψη αποφάσεων συμπεριέλαβε τους δημοσιογράφους έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου ως νέα επαγγελματική ομάδα συνεταίρων, μαζί με τις υπάρχουσες ομάδες των συγγραφέων και των εκδοτών, προβλέποντας μία θέση δημοσιογράφου στο ΔΣ και στο ΕΣ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι-συμβασιούχοι, οι οποίοι θα αποκτήσουν την ιδιότητα του τακτικού μέλους-συνέταιρου (βάσει του άρθρου 17, παρ. 17.1), του καταστατικού θα έχουν πλέον, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα διοικητικά όργανα, δηλαδή στο Διοικητικό και στο Εποπτικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το αρ. 6 του καταστατικού, ως τακτικά μέλη στον ΟΣΔΕΛ μπορούν να εγγραφούν δημοσιογράφοι οι οποίοι ασκούν ως κύριο επάγγελμα τη δημοσιογραφία, με αντικείμενο τη συγγραφή κειμένων, σε έντυπα ή/και ηλεκτρονικά μέσα (εκτός ραδιοφώνου και τηλεόρασης), τουλάχιστον επί τριετία.

Επόμενες αρχαιρεσίες προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στην επόμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση Αρχαιρεσιών, που θα διεξαχθεί διαδικτυακά, την Τρίτη 23 Μαρτίου, ή εφόσον δεν υπάρξει απαρτία την Τρίτη 30 Μαρτίου ή εφόσον και πάλι δεν υπάρξει απαρτία την Τρίτη 6 Απριλίου 2021 και ώρα 14:00 (β’ επαναληπτική).

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, που αποκτά με την εγγραφή του το τακτικό μέλος-συνέταιρος.

Η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί έως την Πέμπτη 18/3/2021. Εφόσον δεν υπάρξει απαρτία αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και την Παρασκευή 26/03/2021 (ενόψει α’ επαναληπτικής ΕΓΣ και εφόσον και πάλι δεν υπάρξει απαρτία έως και την Πέμπτη 01/04/2021 (ενόψει β’ επαναληπτικής ΕΓΣ).

Ειδικά για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι ήδη τακτικά μέλη του ΟΣΔΕΛ, και ανήκουν στην επαγγελματική ομάδα των συγγραφέων, υπάρχει η δυνατότητα κατόπιν αιτήματός τους και εφόσον πληρούν τα κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω, να μεταγραφούν στη νέα επαγγελματική ομάδα των δημοσιογράφων.

Αποκτώντας την ιδιότητα του μέλους του ΟΣΔΕΛ, θέτοντας υποψηφιότητα για το ΔΣ ή το ΕΣ, συμμετέχοντας στις αρχαιρεσίες, συμβάλλετε στη λήψη αποφάσεων του ΟΣΔΕΛ σχετικά με την προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.

Ο σεβασμός των δημιουργών και η προστασία των έργων λόγου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύπαρξη αξιόπιστης και έγκυρης δημοσιογραφίας. Οι συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, καθιστούν την προστασία των έργων λόγου των δημοσιογράφων επιτακτική ανάγκη. Ο ΟΣΔΕΛ εργάζεται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσοντας προγράμματα καταπολέμησης της πειρατείας και της λογοκλοπής, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις στα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα, διεκδικώντας τη δίκαιη αμοιβή των δημιουργών έργων λόγου.

Εφόσον επιθυμείτε να συμμετάσχετε στις επόμενες αρχαιρεσίες θα πρέπει να επικοινωνήσετε το συντομότερο με τον ΟΣΔΕΛ προκειμένου να υποβάλλετε αίτηση εγγραφής για να λάβετε την ιδιότητα του τακτικού μέλους – συνεταίρου.

Για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με την απόκτηση της ιδιότητας του τακτικού μέλους και την υποβολή υποψηφιότητας στις αρχαιρεσίες για το επόμενο ΔΣ ή ΕΣ του ΟΣΔΕΛ, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 210 3849101 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected].

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:03