search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:37
MENU CLOSE

Διαλύστε το Ιράν

16.10.2012 21:00
oldphotospod_1110_061_cmyk1350315551.jpg

Ο έλεγχος του Ιράν – ή με πιο απλά λόγια – το ξεπάστρεμα του καθεστώτος των μουλάδων, είναι διακηρυγμένος στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ.

Ο έλεγχος του Ιράν – ή με πιο απλά λόγια – το ξεπάστρεμα του καθεστώτος των μουλάδων, είναι διακηρυγμένος στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ. Και για την υλοποίηση αυτού του στόχου, η αμερικανική κυβέρνηση, όπως φαίνεται, δεν αποκλείει κανένα μέσο: απειλές πολέμου, οικονομικό αποκλεισμό, υπόθαλψη εσωτερικής αναταραχής. Τις προηγούμενες μέρες, η αμερικανική κυβέρνηση με δύο κινήσεις της υπογράμμισε την αταλάντευτη προσήλωσή της στον ιρανικό στόχο.
Η πρώτη κίνηση έχει να κάνει με τη συμβολή των Η ΠΑ στην υποτίμηση κατά 40% του ιρανικού νομίσματος. Η δεύτερη με το σβήσιμο από τα αμερικανικά κιτάπια των τρομοκρατικών οργανώσεων παγκοσμίως της ιρανικής αντιπολιτευτικής οργάνωσης ΜΕΚ (Mujahedeen-e-Khalq). Μάλιστα, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι αυτές οι δύο κινήσεις συνέπεσαν μεταξύ τους χρονικά.
Το γεγονός αυτό οδηγεί στο βάσιμο συμπέρασμα ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού κλιμάκωσης της πίεσης κατά της Τεχεράνης, η οποία ήδη πιέζεται ασφυκτικά στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας στηρίζοντας με νύχια και με δόντια το καθεστώς Άσαντ που έχουν προγράψει οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους.
Προπαρασκευές…
Όπως είναι γνωστό, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έπονται ενός καλά σχεδιασμένου επικοινωνιακού σχεδιασμού και της ολοκλήρωσης των προπαρασκευαστικών επιχειρήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση η επικοινωνιακή εκστρατεία εξαντλεί τα όριά της καθώς παγκοσμίως (στον δυτικό κόσμο τουλάχιστον) έχει εμπεδωθεί ότι το Ιράν σκοπεύει να κατασκευάσει ατομική βόμβα η οποία «θα βάλει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη». Λες και οι ατομικές βόμβες του Ισραήλ ή του Πακιστάν και της Ινδίας λειτουργούν υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης…
Καθώς λοιπόν οι ΗΠΑ (που παρεμπιπτόντως έχουν ήδη περικυκλώσει στην κυριολεξία το Ιράν διατηρώντας πάνω από 20 στρατιωτικές βάσεις στις χώρες με τις οποίες συνορεύει) έχουν καταφέρει να εμφανίσουν διεθνώς το Ιράν ως απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται ως οι σταυροφόροι οι οποίοι θα απαλλάξουν την οικουμένη από τον ιρανικό κίνδυνο, συμμαχώντας ακόμη και με τον «διάολο». Στην προκειμένη περίπτωση «διάολος» είναι η ιρανική οργάνωση Mujahedeen-e-Khalq, την οποία οι ίδιες οι ΗΠΑ είχαν τοποθετήσει στον κατάλογο των τρομοκρατικών (διαβολικών) οργανώσεων.
Πρόκειται για μια οργάνωση η οποία βοήθησε τους μουλάδες στην εκθρόνιση του Σάχη, αλλά στη συνέχεια ανέλαβε δράση εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος, σε σημείο μάλιστα που να πολεμήσει στο πλευρό του Σαντάμ στον ιρανοιρακινό πόλεμο. Στην πλούσια δράση της η εν λόγω οργάνωση, η οποία τελικά αφοπλίστηκε από τους Αμερικανούς το 2003 με την κατάληψη του Ιράκ, είχε σκοτώσει μεταξύ πολλών άλλων και 6 Αμερικανούς.
Παρ’ όλα αυτά, η αμερικανική κυβέρνηση, διαβλέποντας τα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας της με τη Mujahedeen-e-Khalq, την έβγαλε από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, της επιτρέπει πρόσβαση στα παγωμένα της κεφάλαια στις ΗΠΑ, της ανοίγει πόρτες για εξεύρεση νέων κεφαλαίων και, με λίγα λόγια, την προετοιμάζει για να παίξει τον πυρήνα του στρατού της ελευθερίας του λαού του Ιράν από το καθεστώς των μουλάδων.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις ή μεγάλη φαντασία για να δει κανείς ότι η Ουάσιγκτον ήδη δημιουργεί το γήπεδο για να παίξουν οι μέχρι πρόσφατα τρομοκράτες (Mujahedeen-e-Khalq) και από ’δώ και πέρα μαχητές της ελευθερίας του ιρανικού λαού.
Οι γνωρίζοντες τα χρηματοοικονομικά δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η απότομη πτώση της αξίας του νομίσματος του Ιράν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας υποβοηθήθηκε από τις αμερικανικές πολιτικές (επιβολή εμπάργκο). Δεν χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη ικανότητα για να κατανοήσει κανείς τι ακριβώς σημαίνει για την ιρανική κοινωνία μια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της τάξης του 40%…
 
Αποσταθεροποίηση εκ των έσω
Ήδη το αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικής πρόβλεψης (Stratfor), γνωστό για την εκλαΐκευση των αμερικανικών στρατηγικών επιδιώξεων, σε ανάλυσή του σημειώνει ότι «η υποτίμηση του ιρανικού νομίσματος θα δοκιμάσει την ικανότητα της Τεχεράνης να σταματήσει την πτωτική πορεία της οικονομίας και να αποτρέψει ένα μεγάλο ξέσπασμα της κοινωνικής αναταραχής. Σύμφωνα με το Stratfor, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η Τεχεράνη σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τους φρουρούς της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, έναν θεσμό που ασχολείται με τη νομισματική κρίση σε όλα τα επίπεδα.
Με πιο απλά λόγια, δηλαδή, όλα είναι έτοιμα για την, εκ των έσω, προσπάθεια αποσταθεροποίησης του καθεστώτος…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10