search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:07
MENU CLOSE

Οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου 2012

17.10.2012 15:57
oldphotossel_581350316340.jpg

Mε τις τρεις τελευταίες δημο­σκοπήσεις του τελευταίου  Σαββατοκύριακου του Σε­πτεμβρίου έγιναν έξι οι δημοσκοπή­σεις του Σεπτεμβρίου του 2012.

Mε τις τρεις τελευταίες δημο­σκοπήσεις του τελευταίου  Σαββατοκύριακου του Σε­πτεμβρίου έγιναν έξι οι δημοσκοπή­σεις του Σεπτεμβρίου του 2012. Με την αναγωγή ως προς τα έγκυρα και τη δι­ευκρινισμένη ψήφο, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα.
 
Τέσσερις δημοσκοπήσεις δίνουν μπροστά τη Ν.Δ. και δύο τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην παράσταση νίκης προηγείται η Ν .Δ., όπως και ο Α. Σαμαράς προηγείται του Α. Τσίπρα στις θετικές γνώμες για την κα­ταλληλότητα του πρωθυπουργού.
Ειδικότερο ενδιαφέρον παρουσιά­ζουν τέσσερα ερωτήματα της Metron Analysis:
 
1«Σχετικά με το μνημόνιο υπάρχουν δύο βασικές απόψεις. Η μία λέει ότι πρέπει να το τηρήσουμε ώστε να μπο­ρούμε στη συνέχεια να το βελτιώσου­με και η άλλη ότι πρέπει να προχωρή­σουμε άμεσα στην καταγγελία του γι­ατί απέτυχε. Με ποια από τις δύο συμ­φωνείτε περισσότερο;». Με την πρώτη τάσσεται το 40%, ενώ με την άμεση κα­ταγγελία του το 57%.
 
2«Η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεο­κοπία ή όχι;». Το 52% απαντά ότι θα την αποφύγει και το 44% όχι.
 
3«Πιστεύετε ότι τελικά η Ευρωζώ-νη θα αντέξει ή θα διαλυθεί;». Το 57% απαντά ότι θα αντέξει και το 39% ότι θα διαλυθεί.
 
4«Τι πρέπει να γίνει με την Ε.Ε. και ειδικά με τη ζώνη του ευρώ; Να προχωρήσει περισσότερο η πολιτική ενοποίηση, να μείνει όπως είναι τώρα ή να διαλυθεί;». Το 51% θέλει το πρώ­το, το 18% το δεύτερο και τη διάλυση το 25%!
 
Ακόμη, από την έρευνα της MRB εν­διαφέρον έχουν τρία ερωτήματα:

1«Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχό­μενο εξόδου της χώρας από το ευ­ρώ;», με πολύ και αρκετά πιθανό να το θεωρεί το 30,2% και όχι και τόσο ή κα­θόλου πιθανό το 65,2%.
 
2«Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχό­μενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας;», με το 49,8% να το θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό και το 45,7% όχι και τόσο ή καθόλου πιθανό.

3«Για τη στάση των πολιτών απένα­ντι σε μνημόνιο και δανειακή σύμβαση, ποια από τις παρακάτω προτά­σεις για τη χώρα είναι πιο κοντά στη δική σας άποψη;». α) Με την άποψη να παραμείνει στο ευρώ εφαρμόζοντας μια άλλη οικονομική πολιτική εκτός μνημονίου, τάσσεται το 66,7%. β) Με την άποψη να παραμείνει στο ευρώ εφαρμόζοντας τα συμφωνηθέντα της δανειακής σύμβασης διότι δεν γίνεται αλλιώς, τάσσεται το 17,5%. γ) Με την άποψη να αποχωρήσει από το ευρώ, τάσσεται το 10,5%.

Είναι φανερό ότι στο τρίτο ερώτημα σε σχέση με τα προηγούμενα υπάρχει μια σύγχυση ή αντίφαση, που μπορεί να ερμηνευτεί με το τι θα προτιμού­σε ή θα ευχόταν ο κόσμος να συμβεί. Πάντως στο δύσκολο ερώτημα: «Να εφαρμόσουμε το μνημόνιο παραμέ νοντας στο ευρώ ή όχι;» ο κόσμος διχάζεται, όπως απέδειξαν οι προε­κλογικές δημοσκοπήσεις, με ελαφρά υπεροχή τού «όχι», κατά την MRB. Σ’αυτήν ακριβώς τη δύσκολη επιλογή εστιάζεται η ασάφεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να μην μπαί­νει στο πραγματικό και ουσιαστικό δί­λημμα, αλλά να συνεχίζει να ψαρεύει στα θολά νερά, χωρίς να αναπτύσσε­ται πλέον, έχοντας απολέσει και τη δυ­ναμική του.
 
Ειδικότερα για τα κόμματα
 
1Η Ν.Δ. παρουσιάζει υποχώρηση 2%  σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνί­ου, με συσπείρωση 74%, 10% αδιευ­κρίνιστη ψήφο και διαρροές 2,7% προς ΣΥΡΙΖΑ, 2,1% προς Ανεξάρτητους Έλ ληνες, 7% προς Χρυσή Αυγή, και 4,2% προς Λοιπά.
 
2Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει στασιμότητα. Το 40% των ψηφοφόρων του τού Ιουνίου δεν είναι ικανοποιημένο από την πολιτική του. Δεν εμφανίζει ανά­πτυξη δυναμικής γιατί οι ψηφοφόροι δεν πείθονται ότι μπορεί να μην εφαρ­μόσει το μνημόνιο παραμένοντας στο ευρώ. Παρουσιάζει συσπείρωση 76,5%, με αδιευκρίνιστη ψήφο 9,8% και διαρροές 1,7% προς ΚΚΕ, 3,6% προς Ανεξάρτητους Έλληνες,2,4% προς Χρυσή Αυγή, προς ΔΗΜΑΡ 1,2%, 0,7% προς Ν.Δ. και 4,1% προς Λοιπά (ιδιαίτερα προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς).

3Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει υποχώρηση τριών μονάδων, 9,3% έναντι 12,3% των εκλογών του Ιουνίου.
 
4Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δείχνουν να κρατάνε το ποσοστό τους γιατί είναι συνεπείς στη γραμμή τους.
 
5Η Χρυσή Αυγή καταγράφει άνοδο σε διψήφιο ποσοστό (11,2% από 6,9%) και εμφανίζει εισροές από Ν.Δ., από ΛΑΟΣ αλλά και από ΣΥΡΙΖΑ!

6Η ΔΗΜΑΡ εμφανίζει υποχώρηση κατά 15% του ποσοστού της (5,4% από 6,3%). Βασικά χάνει προς ΣΥΡΙΖΑ.
 
7Το ΚΚΕ φαίνεται ότι αρχίζει να ανε­βαίνει. Ήδη το τελευταίο διάστη­μα δεν προβάλλει τα συνθήματα της λαϊκής εξουσίας και ασχολείται με το πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση προβάλλοντας τις γνωστές θέσεις του, πάνω στις οποίες μπορεί να στοιχειοθε­τηθεί ένα αγωνιστικό μέτωπο.

8Από τα Λοιπά κόμματα, οι Οικολόγοι-Πράσινοι και η Δημιουργία Ξανά εμφανίζονται στις δημοσκοπή­σεις με μειωμένα σε σχέση με τις πρό­σφατες εκλογές ποσοστά, ενώ από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά εμφανί­ζεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% περίπου.
 
Συμπερασματικά, παρά τις όποιες μετατοπίσεις, δεν καταγράφεται ανα­τροπή του πολιτικού σκηνικού. Θα δού­με μετά την ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων.


 
Σούμπλης Νικήτας-Αθανάσιος
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Αναλυτής Δημοσκοπήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10