search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:38
MENU CLOSE

Επιμένει ο Ακάρ: Προβοκάτορες οι Έλληνες

06.03.2021 17:17
Ήξεις αφήξεις από τον Ακάρ: Τώρα θέλει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα - Media

 

Νέα επίθεση Χουλουσί Ακάρ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε: «Παρά τη θετική μας στάση, συνεχίζονται από τη γειτονική μας χώρα την Ελλάδα, οι προβοκατόρικες ενέργειες και η προβοκατόρικη ρητορική, οι ανεύθυνες δηλώσεις, η απειλητική γλώσσα. Αυτές οι ενέργειες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Συνέχεια τους λέμε πως πρέπει να αποφεύγουν τις ενέργειες και δηλώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια. Στόχος τους είναι να επηρεάσουν αρνητικά την Ε.Ε και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τονίζουμε πως οι παρενοχλήσεις, η ρητορική δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας. Οι προβοκάτσιες και οι προσπάθειες με τα εξοπλιστικά προγράμματα προκαλούν μεγάλη ζημιά στον Ελληνικό λαό και δαπανούν άδικα τους πόρους του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στην Αίγυπτο, ο Ακάρ χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη αυτό που συνέβη με την Αίγυπτο» και πρόσθεσε: «περιμένουμε να έχουμε και συνέχεια».

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του αναφορικά με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ο τούρκος υπουργός ανέφερε πως «με την Αίγυπτο έχουμε κοινές πολιτιστικές, ιστορικές αξίες. Με την ενεργοποίηση και αυτών τις επόμενες ημέρες εκτιμούμε πως ίσως έχουμε κι άλλες διάφορες εξελίξεις».  

«Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To υπουργείο Εξωτερικών μας κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε. 

Δένδιας: Βασικός μας πυλώνας είναι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο

Τους δύο βασικούς και σταθερούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Την αμετακίνητη προσήλωση στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την προσήλωση στις πολυμερείς συνεργασίες υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την παρέμβασή του στη Διαδικτυακή Ημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας του London School of Economics με θέμα: «Ελλάδα 2021: Αναστοχάζοντας το χθες, διαμορφώνοντας το αύριο» (“Greece 2021: Reflecting on yesterday, Shaping tomorrow”).

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προωθεί την ειρήνη και την επίλυση ζητημάτων στην περιοχή στη βάση πάντα των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο και στην απόφαση για την προσφυγή από κοινού με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ίδιο θέμα.

Τόνισε δε πως η Ελλάδα ευελπιστεί να λύσει τη διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την Τουρκία, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

“Σε αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα χαιρέτισε την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν σε ένα θετικό περιβάλλον χωρίς προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να τις υπονομεύσουν”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, αναφέρθηκε ξεχωριστά στην υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με τις χώρες αυτές αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συνεργασίας σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

“Η Ελλάδα επιθυμεί να γίνει γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου από τη μία και της υπόλοιπης Ευρώπης και των Βαλκανίων από την άλλη”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η χώρα στοχεύει ακόμη και στην ενδυνάμωση των συνεργασιών με χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:38