search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:45
MENU CLOSE

Την κατάρα μου να ’χεις!

17.10.2012 09:39
Την κατάρα μου να ’χεις! - Media

Είναι «χυδαία», όπως τη χαρακτήρισαν διάφορα σάιτ και μπλογκ, η παράσταση «Corpus Christi» που ανεβαίνει στο θέατρο Χυτήριο; Ιδέα δεν έχω.

Είναι «χυδαία», όπως τη χαρακτήρισαν διάφορα σάιτ και μπλογκ, η παράσταση «Corpus Christi» που ανεβαίνει στο θέατρο Χυτήριο; Ιδέα δεν έχω. Δεν την έχω δει και από τις περιγραφές όλων αυτών των σάιτ δεν βγαίνει κανένα απολύτως συμπέρασμα: πρώτον, γιατί κανείς από όλους αυτούς που απειλούν δημοσίως τον σκηνοθέτη ή κανόνισαν να συγκεντρωθούν και να εμποδίσουν την πρεμιέρα της δεν την έχει δει επίσης. Δεύτερον, διότι όλοι αυτοί στα σάιτ τη χαρα­κτηρίζουν χυδαία μόνο και μόνο επειδή «άκουσαν», «διάβασαν στο Ίντερνετ», «κάποιοι τους είπαν» πως παρουσιάζει με συγκεκριμένο τρόπο τον Ιησού και τους μαθητές του.
Αυτοί, δηλαδή, που, όπως μας διαβεβαιώνουν στο σάιτ τους, είναι «4.000 χρόνια Έλληνες» (ξέρετε, εκείνοι που βλέπουμε στον δρόμο και λέμε «φτυστός ο προπροπάππους, ο Πρίγκηπας των Κρίνων, βρε παιδί μου») ή όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους περισσότερο χριστανούς από όλους τους υπόλοιπους, την κρίνουν μόνο από το θέμα το οποίο φαντάζονται πως έχει.
Βεβαίως και υπήρξαν και υπάρχουν και θα υπάρξουν χυδαίες παρα­στάσεις, χυδαία βιβλία και χυδαία έργα τέχνης γενικώς, όμως αυτό εξαρτάται από το πώς χειρίζεται ο δημιουργός τους το οποιοδήποτε θέμα και όχι από το ποιο θέμα ήταν η αφορμή για το έργο του. Κατα­φέρνει ο σκηνοθέτης Λαέρτης Βασιλείου να κάνει μια καλή παράστα­ση για «τη φιλία, την αγάπη, την προδοσία, τη διαφορετικότητα», που είναι – όπως λέει ο ίδιος – τα θέματα τα οποία πραγματεύεται το «Corpus Christi»; Θα το μάθουμε όταν το δούμε, όσοι δεν πραλάβαμε όταν είχε ανέβει ξανά. Κι αν δεν μας αρέσει η παράσταση, απλώς δεν θα τη συστήσουμε σε άλλους. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να σταμα­τήσουν να συγκεντρώνονται έξω από το θέατρό του διάφοροι που απειλούν ότι θα τον εξοντώσουν ή φυλακίζουν όλο τον θίασο μέσα στο κτήριο. πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Εύκολα.Νόμους έχουμε και εμείς, όχι μόνο οι Γάλλοι, οι οποίοι πριν από λίγο καιρό απαγόρευσαν διαδηλώσεις εναντίον της δημοσίευσης σατιρικών σκίτσων με θέμα τον Μωάμεθ. «Η χώρα μας εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης» τόνισε με αυτήν την αφορμή ο Γάλλος πρωθυπουργός και διευκρίνισε πως κατανοεί ότι μερικοί πληγώνονται, «αλλά», συνέχισε, «ζούμε σε ένα κοσμικό κράτος, σε ένα δημοκρατικό κράτος». Ας το διευκρινίσει και εδώ κάποιος. Και ας το υπερασπισθεί εμπράκτως.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:44