search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:53
MENU CLOSE

Ένα αστέρι στον κόσμο της όπερας

17.10.2012 09:52
Ένα αστέρι στον κόσμο της όπερας - Media

Ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης, ένα αστέρι στον χώρο του λυρικού τραγουδιού που έχει βραβευτεί σε έξι παγκόσμιους διαγωνισμούς, ερμηνεύει τον ρόλο του Λεσκώ, του αδελφού της Μανόν Λεσκώ, στη δη­μοφιλή όπερα του Πουτσίνι, στη νέα φιλόδοξη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης, ένα αστέρι στον χώρο του λυρικού τραγουδιού που έχει βραβευτεί σε έξι παγκόσμιους διαγωνισμούς, ερμηνεύει τον ρόλο του Λεσκώ, του αδελφού της Μανόν Λεσκώ, στη δη­μοφιλή όπερα του Πουτσίνι, στη νέα φιλόδοξη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το μικρόβιο του τραγουδιού το κόλλησε από τον καλλίφωνο ταβερνιάρη πατέρα του, που τραγουδούσε στη Φιλαρμονική αλλά και στις εκκλησιαστικές χορωδίες της Ζακύνθου. Σε μία από τις εκκλησίες μαγεύτη­κε ο 11χρονος τότε Διονύσης.
Είναι μικρός ο κόσμος της όπερας, αλλά στην περίπτωση του 34χρονου Διονύση Σούρμπη δεν είναι η τύχη που καθόρισε τη διαδρομή του, αλλά η μεθοδικότητα, η υπέρμετρη εργατικότητα, η αφοσίωση και η εμμονή του σε αυτό που αγαπάει. Αλλιώς δεν θα αποφάσιζε από τη μία στιγμή στην άλλη να χάσει 20,5 κιλά σε ενάμιση μήνα. «Στις 27 Δεκεμβρίου 2010 ήμουν 115,5 κιλά. Κάναμε πρόβα στον ‘‘Κουρέα της Σεβίλλης’’ – χωρίς ερμηνεία – και δεν μπορούσα να συνεχίσω, λαχάνιασα. Ένιωσα πολύ άσχημα. Την παραμονή της πρεμιέρας στις 5 Φεβρουαρίου ήμουν 95 κιλά. Σήμερα είμαι 81,5 και αισθάνομαι τέλεια…». Σε ηλικία 17 ετών πέθανε ο δάσκαλός του Κώστας Σαμσαρέλος στη Ζάκυνθο. Έναν χρόνο αργότερα, ο μα­έστρος Ιάκωβος Κονιτόπουλος οργάνωσε ένα μνημόσυνο στο νησί. Άκουσε τη φωνή του Σούρμπη και τον παρότρυνε να συνεχίσει. Έφυγε για την Αθήνα, όπου έκανε μάθημα φωνητικής με τον Γιώργο Σαμαρτζή. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, το 2005, κέρδισε και την υποτροφία «Μαρία Κάλλας», που αποτέλεσε τη γέφυρα προς την Ιταλία.
Πρώτος ο Πουτσίνι και ακολούθως ο Βέρντι, ο Ροσίνι αλλά και ο Γκουνό είναι οι αγαπημένοι του συνθέτες. Όσο για ρόλους: Μαρτσέλο στην «Μποέμ», Ζερμόν στην «Τραβιάτα», Φίγκαρο στον «Κουρέα της Σεβίλης», Μπελκόρε στο «Ελιξίριο του Έρωτα», Σίλβιο στους «Παλιάτσους», Βαλεντίνο στον «Φάουστ» κ.ά. Τον ρόλο του Λεσκώ στην όπερα του Πουτσίνι τον ερμηνεύει για πρώτη φορά. «Τα δύο αδέλφια αγαπούν το χρήμα και την καλή ζωή. Την πολυτέλεια και τον πλούτο. Προσπαθούν να τα αποκτήσουν με όχημα την ομορφιά της 18χρονης μόλις Μανόν, η οποία απολαμβάνει την πολυτελή ζωή, δίπλα σε ώριμους, εύπορους προστάτες…». Ώσπου ο αληθινός έρωτας χτυπάει την πόρτα…
Ο Έλληνας βαρύτονος είχε πολλά να πει με τον διάσημο Ιταλό Τζαν Κάρλο Ντελ Μόνακο, που τον σκηνοθε­τεί στη «Μανόν Λεσκώ». Ο ερμηνευτής από τη Ζάκυνθο επέλεξε να ζει τα τελευταία 8 χρόνια στο Τρεβίζο της Ιταλίας, όπου διαμένει ο δάσκαλός του Κλοντ Τιολάς. Ο πατέρας του σκηνοθέτη, ο διάσημος τενόρος Μάριο Ντελ Μόνακο, ο θρυλικός συμπρωταγωνιστής της Μαρίας Κάλλας, ήταν στενός φίλος του Τιολάς. Αν και ανήκει στο μόνιμο προσωπικό της ΕΛΣ, ζει μακριά από τη χώρα του, καθώς «ουδείς προφήτης δε­κτός εστίν εν τη πατρίδι αυτού», όπως λέει χαρακτηριστικά. «Όταν φεύγεις σε αναζητούν. Όταν είσαι εδώ σου χτυπούν την πλάτη, μετά σου δίνουν αγκωνιά και τελικά κλοτσιές…» λέει με πίκρα. «πρέπει να φύγεις στο εξωτερικό για να παραδεχθούν την αξία σου…». Ο διακεκριμένος βαρύτονος δεν έχει πια να απο­δείξει κάτι. Τον Αύγουστο του 2013 θα ερμηνεύσει τον Πιγκ στην «Τουραντό» του Πουτσίνι, στο Covent Garden του Λονδίνου. Στη διάσημη βρετανική σκηνή θα επιστρέψει και το 2015 για να ερμηνεύσει Σίλβιο στους «Παλιάτσους» του Λεονκαβάλο. Και είναι ακόμη στην αρχή… ποιο είναι το μυστικό; «Δουλειά, δου­λειά, δουλειά…».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:52