search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:08
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: «Καζάνι» που βράζει η Αττική, γονατίζουν τα νοσοκομεία

08.03.2021 20:40
Κορωνοϊός: «Καζάνι» που βράζει η Αττική, γονατίζουν τα νοσοκομεία - Media

 

Σε διαρκή συναγερμό κρατούν τις υγειονομικές αρχές οι συνθήκες «ασφυξίας» που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής, με τις αντοχές γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού να δοκιμάζονται καθημερινά από το τσουνάμι εισαγωγών ασθενών. 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.165 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 556 εντοπίστηκαν στην Αττική και 39 ακόμα θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337, ενώ όπως έγινε γνωστό, «έφυγε» από τη ζωή το βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Πρόκειται για ένα αγοράκι μόλις 37 ημερών, το οποίο είναι το νεότερο θύμα της πανδημίας στη χώρα μας.

Οι ελπίδες εναποτίθενται στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, ενώ ήδη το εμβόλιο της ΑstraZeneca πήρε το πράσινο φως και για τους άνω των 65 ετών. Συνολικά έχουμε ξεπεράσει τους 1.120.000 εμβολιασμούς, ποσοστό 7,12% του πληθυσμού και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 30.000, είπε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων στην κατηγορία Α και στη συνέχεια η κατηγορία Β, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών και στη συνέχεια η ομάδα 65-69 ετών.

Η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει μέχρι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου εμβολιασθεί, όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca το σύστημα θα ενοποιηθεί.

Από τα 600.000 άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου, μόλις 1.000 άτομα νόσησαν (δηλαδή ποσοστό 0,17%) και από 350.000 άτομα που έλαβαν και τη δεύτερη δόση εμβολίου μόλις 354 άτομα νόσησαν και όχι βαριά (δηλαδή ένας στους 1.000).

Το εμβόλιο της Astra Zeneca θα μπορεί να γίνεται πλέον στη χώρα μας και στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς η επιτροπή επικαιροποιεί τις συστάσεις της, μετά και τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν πως το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους.

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, ενώ περίπου 200 ασθενείς αναμένεται να διασωληνωθούν. Τη Δευτέρα καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων μέσα στο 2021, με 477, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή, με 40-60 εισαγωγές ασθενών Covid σε κάθε εφημερία.  Στο 91% βρίσκεται η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής, ενώ στο 100% η πληρότητα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου “Γεννηματά”. Τη Δευτέρα προστέθηκαν 30 κλίνες εντατικής στο ΚΑΤ.

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί και για τις μεταλλάξεις, καθώς το βρετανικό στέλεχος εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη τη χώρα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι προκαλεί νόσο 14 ημερών αντί για 8, καθώς και ότι είναι κατά 50% πιο μεταδοτική και για το λόγο αυτό προσβάλλει άτομα νεότερης ηλικίας. Οι επιστήμονες παρακολουθούν τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αθήνα και φέρουν συνδυασμό μεταλλάξεων, της νοτιοαφρικανικής και της βραζιλιάνικης.

Για «κατάσταση εκτός ελέγχου» στα νοσοκομεία της Αττικής και για ασθενείς με COVID-19 που βρίσκονται διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση «να αφήσει την προπαγάνδα για «δήθεν επάρκεια σε κρεβάτια ΜΕΘ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:07