search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:24
MENU CLOSE

Ηλεκτρική επέλαση!

17.10.2012 21:00
Ηλεκτρική επέλαση! - Media

Tα αθόρυβα γκάζια φαίνεται ότι αργά αλλά σταθερά κατακτούν τους δρόµους αφού, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του ∆ιεθνούς Οργανισµού Ενέργειας, είναι εφικτός ο στόχος της κυκλοφορίας 20 εκατοµµυρίων ηλεκτρικών οχηµάτων µέχρι το 2020, που θα συµβάλει σηµαντικά στη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα.

Tα αθόρυβα γκάζια φαίνεται ότι αργά αλλά σταθερά κατακτούν τους δρόµους αφού, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του ∆ιεθνούς Οργανισµού Ενέργειας, είναι εφικτός ο στόχος της κυκλοφορίας 20 εκατοµµυρίων ηλεκτρικών οχηµάτων µέχρι το 2020, που θα συµβάλει σηµαντικά στη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα.
 
Ο ∆ιεθνής Οργανισµός Ενέργειας στην τελευταία έκδοσή του προχώρησε σε ένα πολύτιµο εργαλείο για δηµάρχους, επιχειρήσεις και πολεοδόµους, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα προγράµµατα προώθησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που εφαρµόζουν 16 πόλεις σε 9 χώρες και ανάµεσά τους το Άµστερνταµ, η Μπαρτσελόνα, το Βερολίνο, το Αµβούργο, το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη και η Στοκχόλµη.
 
Τα προγράµµατα που προωθεί η κάθε µια από τις 16 πόλεις που θεωρούνται ως οι πιο φιλικές προς την ηλεκτροκίνηση συµπεριλαµβάνουν παρεµβάσεις σε διάφορα επίπεδα, όπως η χρήση ηλεκτρικών οχηµάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ταξί, η χρήση ηλεκτρικών οχηµάτων από τους δήµους, αλλά και παροχή κινήτρων, όπως η έκπτωση στα διόδια και σε χώρους στάθµευσης.
 
Σε ορισµένες πόλεις υπάρχουν και προγράµµατα που επιδοτούν άµεσα την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους πολίτες και άλλα που δίνουν ισχυρά οικονοµικά κίνητρα όχι για την αγορά τους, αλλά για τη χρήση τους, όπως η οικονοµική συνδροµή κατά την επαναφόρτισή τους.
 
ΆµστερνταµΝέα Υόρκη
 
Από τα πιο προωθηµένα προγράµµατα είναι αυτά που «τρέχει» η πόλη του Άµστερνταµ, η οποία φιλοδοξεί µέχρι το 2040 σχεδόν όλα τα χιλιόµετρα που διανύονται από οχήµατα στην πόλη όχι µόνο να είναι από ηλεκτρικά οχήµατα, αλλά και η ενέργεια να παράγεται από ανανεώσιµες πηγές. Το ίδιο πλάνο ισχύει και για τα πλοιάρια που θα διατρέχουν τα κανάλια, τα οποία επίσης θα είναι ηλεκτροκινούµενα. Σε πρώτη φάση και µέχρι το 2015, σε τρία χρόνια, δηλαδή, στο Άµστερνταµ αναµένεται να κυκλοφορούν 10.000 ηλεκτρικά οχήµατα. Για να πετύχει τον στόχο αυτό, η δηµοτική αρχή εφαρµόζει ένα πρόγραµµα επιδοτήσεων που στηρίζει τις επιχειρήσεις αλλά και µεµονωµένους πολίτες που θέλουν να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση. Για παράδειγµα, επιδοτεί µε 5.000 ευρώ την αγορά ηλεκτρικού οχήµατος από επιχειρήσεις, µε 10.000 ευρώ για την αγορά ταξί και µε 40.000 ευρώ για την αγορά φορτηγού.
 
Στη Νέα Υόρκη και στο πλαίσιο του προγράµµατος για τον περιορισµό των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν υιοθετηθεί κίνητρα και για την αγορά και χρήση ηλεκτρικών οχηµάτων. Από την οµοσπονδιακή κυβέρνηση προσφέρεται έκπτωση φόρου έως 7.500 δολάρια για αγορά ηλεκτρικών οχηµάτων, ποσό στο οποίο προστίθενται και 500 δολάρια από τον προϋπολογισµό του δήµου. Σηµαντικά κίνητρα προβλέπονται για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέλουν να αλλάξουν τον στόλο των αυτοκινήτων τους, ενώ όσον αφορά τα οχήµατα των κρατικών υπηρεσιών, ορίζεται ότι θα πρέπει να κινούνται µε εναλλακτικά καύσιµα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:22