search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:45
MENU CLOSE

Ομιλείτε ελληνικά;

18.10.2012 15:42
Ομιλείτε ελληνικά; - Media

Φανταστείτε να σας σταματήσει εκεί που περπατάτε στον δρόμο ένας ξυρισμένος μοτοσυκλετιστής και να σας ζητήσει να αποδείξετε ότι είστε Έλληνας. 

Φανταστείτε να σας σταματήσει εκεί που περπατάτε στον δρόμο ένας ξυρισμένος μοτοσυκλετιστής και να σας ζητήσει να αποδείξετε ότι είστε Έλληνας. Φανταστείτε ότι σας ζητάει ταυτότητα ή να του πείτε το αλφάβητο στα γρήγορα, για να διαπιστώσει αν το ξέρετε.
 
Αυτά τα «παράξενα» καταγγέλλουν στις πρεσβείες τους αλλοδαποί (ακόμα και ευρω­παϊκών χωρών) ότι συμβαίνουν στη χώρα μας. Αυτό συνέβη και στην Ελληνοβρετανίδα, εγγονή του στρατηγού Χριστόδουλου Τσιγάντε, την οποία ομάδα ακροδεξιών υπέ­βαλε σε… εξέταση ελληνικότητας.
 
Τα περιστατικά αυτά, που πληθαίνουν ολο­ένα, αν δεν ήταν τραγικά, θα ήταν ανυπόφο­ρα γελοία. Γιατί πάω στοίχημα όσο θέλετε ότι οι… υπό εξέταση πολίτες γνωρίζουν πολύ καλύτερα το ελληνικό αλφάβητο από τους ημιμαθείς με τα δίκυκλα, στων οποίων τα στόματα κακοπαθαίνει η δύσμοιρη ελ­ληνική γλώσσα, αν κρίνω από το… εύρος του λεξιλογίου των ομοϊδεατών τους όταν μιλούν μπροστά στις κάμερες ή στη Βουλή, αλλά κι απ’ το περίφημο «εγέρθητω», που έχει περάσει πλέον στην Ιστορία.
 
Έτσι, αν κάποιος μας ρωτήσει στον δρόμο αν είμαστε Έλληνες και έχουμε όρεξη για πλάκα, ας έχουμε πρόχειρο το ποιηματάκι με τα σύμφωνα (ξέρετε, το β, γ, δ, ζ, θ / κ, λ, μ, ν, ξ / π, ρ, σ, τ / φ, χ, ψ) ή κανένα γλωσσοδέτη (μια πάπια, μα ποια πάπια). Και μετά να τους ζητήσουμε να τα επαναλάβουν οι ίδιοι. Προσοχή όμως: όχι τίποτα δύσκολο, όπως κανένα αρχαίο ρητό, διότι θα νομίζουν ότι τους μιλάμε κορεάτικα και θα φάμε καμιά ξανάστροφη για να μάθουμε που δεν είμα­στε Ελληνάρες.
 
Μια άλλη λύση είναι να τους ψάλουμε τον Εθνικό ύμνο – οι καλλίφωνοι. Γιατί αν δεν τραγουδάμε καλά, πάλι θα τις φάμε, που παραποιούμε επίτηδες τα εθνικά σύμβολα. Αφήστε που υπάρχει και Αλβανός (μίασμα, μίασμα…), που κάθεται και μεταφράζει Κική Δημουλά, την οποία ούτε κατ’ όνομα γνωρί­ζουν, πάω ξανά στοίχημα, οι δικυκλιστές της συμφοράς που παριστάνουν την γκεστάπο της ελληνογνωσίας.
 
Εγώ πάντως από σήμερα θα κυκλοφορώ με το βιβλιαράκι του Συντάγματος στην τσάντα, τσακισμένο στο δεύτερο μέρος, εκεί που λέει «Ατομικά και κοινωνικά δικαιώμα­τα», στο άρθρο 5, παράγραφο 2:
 
«Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευ­θερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτι­κών πεποιθήσεων».
 
Αυτό θα κολλήσω στη μούρη όποιου με στα­ματήσει και σε άπταιστον γαλλικήν θα του πω va te faire foutre!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:44