search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:43
MENU CLOSE

Εννέα ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

11.03.2021 19:18
kovid-emvolio-new-218

 

Μετά τις Αυστρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Λουξεμβούργο που σταμάτησαν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca από συγκεκριμένη παρτίδα, η Δανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναβάλλουν προληπτικά τους εμβολιασμούς με όλα τα εμβόλια της εταιρίας που έχουν στη διάθεσή τους, με αφορμή τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί. Παράλληλα η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανακοίνωσε και αυτή ότι διακόπτει την χορήγηση εμβολίων από την παρτίδα που ήταν σε χρήση στην Αυστρία, ενώ Σουηδία, Γαλλία και Ισπανία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς. Καθησυχαστικός ο ΕΜΑ.

Ειδικοί του τομέα υγείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται και ότι τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αντιστοιχούν στο ποσοστό εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό. «Πρόκειται για υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση που βασίζεται σε ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Stephen Evans, καθηγητής Φαρμοακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

«Το πρόβλημα με τα σποραδικά περιστατικά για ύποπτες παρενέργειες σε ένα εμβόλιο είναι η τεράστια δυσκολία διάκρισης ανάμεσα σε μία άμεση συνέπεια και την σύμπτωση», είπε προσθέτοντας ότι η Covid-19 έχει ισχυρή σύνδεση με την δημιουργία θρόμβων.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, παρά την έναρξη έρευνας για τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, ανακοίνωε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η θέση της επιτροπής ασφάλειας του ΕΜΑ “είναι ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων” καθώς και ότι “το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της έρευνας” που έχει ξεκινήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή χαρακτήρισε τη διακοπή των εμβολιασμών “προληπτικό μέτρο”, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στην διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για να διακόψουν τον εμβολιασμό. Η Ισπανία δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας. Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα ότι οι γαλλικές υγειονομικές αρχές δεν βλέπουν κανέναν λόγο για να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίσθηκε σήμερα το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το βρετανικό εργαστήριο AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτηρίζοντάς το «ασφαλές και αποτελεσματικό» και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ήμασταν σαφείς για το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι τόσο ασφαλές όσο και αποτελεσματικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος καλείται για να εμβολιασθεί μ’ αυτό, πρέπει να έρχεται με απόλυτη εμπιστοσύνη». «Αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος εμβολιασμού, παρατηρούμε μια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, των θανάτων και των νοσηλειών σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:42