search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:01
MENU CLOSE

Ο Νικολά Σαρκοζί χορεύει… σάμπα

21.10.2012 08:16
oldphotospod_1710_061_cmyk1350547939.jpg

Μπρος στο χρήμα τι είναι η… υστεροφημία; Τίποτα.

Μπρος στο χρήμα τι είναι η… υστεροφημία; Τίποτα. Τουλάχιστον για τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος το  2008 απειλούσε με πόλεμο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους φορολογικούς παραδείσους και σήμερα δεν διστάζει να τους προσφέρει τις υπηρεσίες του (με το αζημίωτο), ακόμη και αν πρόκειται για τη λεγόμενη… «γκόλντμαν Σακς της λατινικής Αμερικής».
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πέντε μόλις μήνες μετά την εκλογική του ήττα, ο τέως πρόεδρος της γαλλίας φαίνεται πως ζήλεψε τις παχυλές αμοιβές των υπόλοιπων… έκπτωτων συναδέλφων του (βλέπε Τόνι Μπλερ) και αποφάσισε να ακολουθήσει «καριέρα» ομιλητή. Η παρθενική του εμφάνιση στο πλαίσιο μιας κλειστού κύκλου εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε. Και αυτό όχι εξ αιτίας της αξύριστης όψης του Σαρκοζί, αλλά κυρίως λόγω του οικοδεσπότη της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο Waldorf Astoria .
Πράγματι, ο διοργανωτής της εκδήλωσης – και περιστασιακός εργοδότης του Σαρκοζί – ακούει στο όνομα BTG Pactual. Πρόκειται για μια βραζιλιάνικη επενδυτική τράπεζα που, αν και ακόμα άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, προκαλεί τον θαυμασμό του χρηματοπιστωτικού «πλανήτη», αφού έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να κατακτήσει τις αγορές της λατινικής Αμερικής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ο «εκόνομιστ», μεταξύ σοβαρού και αστείου, υποστηρίζει πως το ακρωνύμιο της BTG θα έπρεπε να σημαίνει Better Than Goldman (Καλύτερη από την γκόλντμαν).
Η «ξεχωριστή»
Τι είναι αυτό που κάνει την BTG Pactual να ξεχωρίζει; Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Les Echos », ο αναδυόμενος «κολοσσός» του χρηματοπιστωτικού τομέα – ο οποίος διαχειρίζεται πλέον κεφάλαια ύψους 61 δισ. δολαρίων και έχει αποκτήσει μετοχές σε χιλιάδες εταιρείες ανά τον κόσμο, που περιλαμβάνουν από φαρμακοβιομηχανίες έως και πάρκινγκ αυτοκινήτων – ακολουθεί μια από τις πιο επιθετικές στρατηγικές επέκτασης. επιπλέον, η BTG Pactual φημίζεται για την… εξειδίκευσή της στους φορολογικούς παραδείσους (διατηρεί επίσημα γραφεία στις βερμούδες και στα Νησιά Καϊμάν), ενώ κλειδί για τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς με τους οποίους αναπτύσσεται (υπολογίζεται ότι ο κάθε εργαζόμενος της αποφέρει 1,9 εκατ. δολάρια ετησίως, ποσό τριπλάσιο από αυτό της γκόλντμαν Σακς) αποτελούν οι ριψοκίνδυνες κινήσεις του διευθύνοντα συμβούλου της, του φιλόδοξου Αντρέ Εστέβες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εξαγοράς από την BTG Pactual της τράπεζας Panamericano όταν η τελευταία βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. οι αποφάσεις του εστέβες βέβαια οδηγούν συχνά την επενδυτική τράπεζα – και τον ίδιο – στα δικαστήρια, αφού ο 44χρονος δεν «κολλάει» σε κανόνες, ούτε καν όταν αυτοί έχουν θεσπιστεί μεταξύ… «κατεργαρέων». Έτσι, η BTG Pactual βρέθηκε στο στόχαστρο μεγάλης γαλλικής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ όταν το 2011 προσπάθησε να βοηθήσει τον κύριο ανταγωνιστή της τελευταίας να κατακτήσει την αγορά της βραζιλίας. Τότε η BTG Pactual είχε δημιουργήσει μια εταιρεία-«φάντασμα», μέσω της οποίας επιχείρησε να εξαγοράσει γνωστή βραζιλιάνικη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αλυσίδα είχε ήδη υπογράψει συμφωνία συγχώνευσης με την πρώτη γαλλική εταιρεία. Όσο για τον ρόλο του Σαρκοζί σε αυτή την ιστορία… τα γαλλικά ΜΜε δεν του χαρίζονται. Όπως επισημαίνουν, άλλωστε, τα φτωχά αγγλικά του πρώην προέδρου δεν δικαιολογούν τα 100.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε για την ομιλία του. Σύμφωνα με τον ερευνητικό διαδικτυακό ιστότοπο Slate, η αιτία που έφερε κοντά την BTG Pactual και τον Σαρκοζί βρίσκεται… στη Μαύρη Ήπειρο.
«Θέλουν» την Αφρική
Η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να «κατακτήσει» την Αφρική διαθέτοντας ένα επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 800 εκατ. δολαρίων προς διοχέτευση στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων και των υποδομών! Όπως σημειώνουν με νόημα Γάλλοι δημοσιογράφοι, προτεραιότητα για την BTG Pactual αναμένεται να αποτελέσουν οι πρώην αποικίες της Πορτογαλίας, ήτοι η Αγκόλα και η Μοζαμβίκη. Εκεί αναμένεται να φανεί χρήσιμος και ο Σαρκοζί, ο οποίος, όντας πρόεδρος, ανέπτυξε στενές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία στην Αγκόλα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Γάλλος ηγέτης αποκατέστησε τους δεσμούς Παρισιού – Λουάντας (οι οποίοι είχαν διαρρηχθεί εξ αιτίας της γαλλικής στήριξης στους αυτονομιστές αντάρτες της χώρας) ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών, το οποίο επισφραγίστηκε με την επίσκεψη του Σαρκοζί στην Αγκόλα συνοδεία ενός στρατού Γάλλων επιχειρηματιών…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:01