search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:20
MENU CLOSE

Η Ε.Ε. και ο κλαυσίγελως

19.10.2012 09:29

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακούγεται σαν ανέκδοτο και θα μπορούσε να προκαλέσει γέλιο, όμως η πραγματικότητα προσφέρεται για πολύ κλάμα και μαύρο δάκρυ.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ακούγεται σαν ανέκδοτο και θα μπορούσε να προκαλέσει γέλιο, όμως η πραγματικότητα προσφέρεται για πολύ κλάμα και μαύρο δάκρυ. Οι Έλληνες, οι κάτοικοι των χωρών του υπόλοιπου ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και όσοι ζουν στις εκτεταμένες ζώνες φτώχειας των ισχυρών βορειοευρωπαϊκών χωρών, γνωρίζουν πια ότι κάποιες από τις βαριές συνέπειες ενός πολέμου τις ζουν χω­ρίς να έχει γίνει πόλεμος. Το σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας που πρότεινε το βραβείο είναι ότι «η Ε.Ε. και οι προκάτοχοί της συμβάλλουν εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη». Αξιολογώντας κάποιος κατά κυριολε­ξία το σκεπτικό δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει ότι κάτι άλλαξε στην Ευρώπη, η οποία, ας μη λησμονούμε, υπήρξε κύριο πεδίο μάχης για δύο παγκόσμιους πολέμους. Οι πόλεμοι μοιάζουν πια με μακρινή ανάμνηση… Μοιάζουν, αλλά είναι; Αν επικαλεστού­με την πρόσφατη μνήμη μας, δεν θα πρέπει να μας διαφύγει ο διόλου ειρηνικός ρόλος της Ε.Ε. στο ξέσπασμα των τελευταίων πραγματικών πολέμων στο ευρωπαϊκό έδαφος. Η διάλυση της Γι­ουγκοσλαβίας είναι πρώτα και κύρια ευρωπαϊκό (γερμανικό) έρ­γο, έστω κι αν τη βρόμικη δουλειά και για δικούς τους λόγους και συμφέροντα ολοκλήρωσαν οι Αμερικανοί. Ευρωπαϊκό (γερμανικό κατά κύριο λόγο) έργο είναι και η τρέχουσα οικονομική εμπόλεμη κατάσταση την οποία βιώνουν οι λαοί της Ευρώπης, ειδικότερα οι λαοί του «φτωχού» Νότου. Αυτός ακριβώς ο διαχωρισμός, ανάμε­σα στον πλούσιο Βορρά και τον φτωχό Νότο, αυτή η διαίρεση, που αποτελεί το έφορο έδαφος για τις τρέχουσες οικονομικές αλλά και τις μελλοντικές συγκρούσεις, είναι επίσης ευρωπαϊκό (γερμα­νικό) έργο. Πρόκειται για το έργο που η ευρωπαϊκή (γερμανική) ηγεσία ανέβασε στη σκηνή της Γηραιάς Ηπείρου όταν, μετά τη διάλυση του αντίπαλου δέους (Σοβιετικής Ένωσης), επέλεξε την επέκταση (διεύρυνση) έναντι της διασφάλισης μιας δημοκρατικής διαδικασίας ευρωπαϊκής διακυβέρνησης (εμβάθυνσης).Ο στόχος, προφανώς, από τότε ήταν η (γερμανική) ηγεμονία στην Ευρώπη. Μια ηγεμονία της οποίας τα αποτελέσματα είναι σήμερα τόσο ορατά, ώστε εύλογα να απορούμε για την επιβράβευση που προ­σφέρει η Σουηδική Ακαδημία. Εκτός αν οι Σουηδοί επιβραβεύουν το ότι ο γερμανικός επεκτατισμός αυτή τη φορά – προς το παρόν – δεν εκδηλώνεται με τη δύναμη των όπλων…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:19