search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:30
MENU CLOSE

Επιτροπή λοιμωξιολόγων: Αναγνώριση κοινωνικής κόπωσης, πρόθεση αλλαγών με σκληρό lockdown

16.03.2021 11:36
Επιτροπή λοιμωξιολόγων: Αναγνώριση κοινωνικής κόπωσης, πρόθεση αλλαγών με σκληρό lockdown - Media

Νέα συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί στις 10 για την Υγειονομική Επιτροπή με βασικό ζητούμενο την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης με βάση και τα τελευταία δεδομένα σε Αττική αλλά και ολόκληρη την επικράτεια.

Η επιτροπή των ειδικών εκτιμάται ότι θα εξετάσει όλα τα ισχύοντα μέτρα και θα εισηγηθεί αλλαγές σε ό,τι χρειάζεται επικαιροποίηση. Στο πολύ κρίσιμα θέματα είναι το αν θα υπάρξει αλλαγή με την ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας το απόγευμα του Σαββατοκύριακου που είναι 7μμ, η μετακίνηση εντός ακτίνας δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και μια σειρά από μέτρα που αποδείχθηκε δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη.

Η επιτροπή θα αναγνωρίσει την κοινωνική κόπωση αλλά αυτό βέβαια μένει να φανεί πώς θα μεταφραστεί στα μέτρα που θα προτείνει προς την κυβέρνηση.

Πιθανότατα να ανακοινωθεί ένας γενικός χρονικός ορίζοντας για την επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους αντικειμενικούς υγειονομικούς παράγοντες και το πόσο συμβάλλει κάθε δραστηριότητα στην μετάδοση του ιού.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη σήμανε καμπανάκι κινδύνου για την ακραία πίεση που συνεχίζουν να δέχονται οι ΜΕΘ, τονίζοντας ότι «η κάλυψη έχει φθάσει στο 95% και πλέον στην Αττική υπάρχουν μόνο 13 διαθέσιμα κρεβάτια για εφημερίες»

Μέγα πρόβλημα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση για την κυρία Παγώνη αποτελούν οι μεταλλάξεις. «Πρόκειται για στελέχη, κατά 40% έως και 60% επιθετικότερα ως προς τη μετάδοση του ιού, που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τι λένε οι Έλληνες ειδικοί για το AstraZeneca

«Λογικό να υπάρχει προβληματισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca με όσα ακούγονται. Ωστόσο, η δική μας Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα περιμένουμε να συνεδριάσει πάλι σήμερα» τόνισε η Ματίνα Παγώνη, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Ωστόσο το βρετανοσουηδικό εμβόλιο έχει υποστηρικτές στην επιστημονική κοινότητα της χώρας μας. Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca. «Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά» εξήγησε και κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι όπως χαρακτηριστικά είπε «πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών».

Επομένως σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneka αφού ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων.

Από τη μεριά του ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως το ποσοστό των θρομβώσεων είναι πολύ μικρό και ακόμη και αν χρειαστεί να ανασταλεί το εμβόλιο της Astrazeneca στην Ελλάδα, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχουν πρόβλημα αν στην δεύτερη δόση χρησιμοποιήσουν ένα άλλο εμβόλιο.

«Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρία, δεν θα τρέχει τίποτα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη εταιρία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:30