search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:12
MENU CLOSE

Ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμών για τις ευπαθείς ομάδες – Ποιοι και πότε παίρνουν σειρά

16.03.2021 16:49
Ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμών για τις ευπαθείς ομάδες - Ποιοι και πότε παίρνουν σειρά - Media

 

Στις 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου στην οποία υπολογίζονται 215.000 άτομα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Θα ακολουθήσει, όπως είπε, «το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 70 με 75 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 65 με 69 ετών».

Στην ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται άτομα: 

  • Με μεταμόσχευση
  • Με νεφρική ανεπάρκεια
  • Με κυστική ίνωση
  • Με καρκίνο υπό αγωγή
  • Με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Με σοβαρή καρδιακή νόσο
  • Με σοβαρή ηπατική νόσο
  • Σε ανοσοκαταστολή

Αναλυτικά:

«Σε σχέση με το άνοιγμα της επόμενης ομάδας ανθρώπων στην πλατφόρμα, θα είναι για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή γι’ αυτά τα άτομα, που πάσχουν από πολύ συγκεκριμένες παθήσεις» ανέφερε και προσέθεσε πως συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, -μεταμοσχευμένοι, άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση- θα ειδοποιηθούν ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους τη Δευτέρα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 28.000 μέχρι στιγμής εμβολιασμοί και έχουν διενεργηθεί συνολικά περισσότεροι από 1.300.000 εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 890.000 άτομα, ανέφερε. Σήμερα από τα 7.815 ραντεβού για εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν μέχρι το απόγευμα 6.684, προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Astra Zeneca, κάτω από 4% είναι το ποσοστό των ραντεβού που ακυρώθηκαν, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων μετά το θόρυβο που ξέσπασε για το εν λόγω εμβόλιο, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας. Κατά την αποψινή ενημέρωση, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως σήμερα είχαν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο αυτό 9.484 άνθρωποι και μέχρι τις 17:30 το απόγευμα ήταν να εμβολιαστούν 7.815 και προσήλθαν 6.684, ποσοστό που φτάνει το 85%. «Η απόφαση να συνεχιστεί στη χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Astra Zeneca στηρίχθηκε σε επιστημονικά δεδομένα, όχι μόνο ελληνικά αλλά και διεθνή» τόνισε ο κος Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας πως «είμαστε στην ίδια γραμμή με τον ΕΜΑ ο οποίος εγκρίνει την κυκλοφορία των εμβολίων και είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί για την αναστολή χορήγησης τους».

Ο ίδιος είπε ότι με βάση τα στοιχεία για τις παραδόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα, αναμένονται 500.000 δόσεις του μέσα στον Μάρτιο, άλλες 450.000 τον Απρίλιο και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός για τον Ιούνιο.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.533 νέα κρούσματα στη χώρα, 605 διασωληνωμένους και 59 ακόμα θανάτους από τη νόσο. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446. Στη δίνη της πανδημίας βρίσκεται η Αττική, η οποία κατέγραψε 666 κρούσματα.

Την ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συνεχιστεί κανονικά στη χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Astra Zeneca, η οποία ελήφθη και μετά τη δεύτερη σημερινή συνεδρίαση της, αιτιολόγησε απόψε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

«Ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της» επανέλαβε η κα Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι σταθερά και με εμπιστοσύνη συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αρκετοί γιατροί αναφέρουν ότι ορισμένα άτομα υπό τον φόβο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων παίρνουν αντιπηκτικά πριν από τον εμβολιασμό, επισήμανε η κα Θεοδωρίδου, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι λάθος και τους κάλεσε να προσέρχονται για εμβολιασμό χωρίς καμιά ιδιαίτερη πρόληψη.

Η ίδια μιλώντας για το «ντόμινο» προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca από αρκετές χώρες στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που καταγράφηκαν σε όσους είχαν εμβολιαστεί δεν ήταν περισσότερο απ’ όσα καταγράφονται στο γενικό πληθυσμό. « Η εμφάνιση τους μπορεί να είναι μια χρονική σύμπτωση και να μην αποτελεί συσχέτιση με το εμβόλιο» ανέφερε και προσέθεσε πως η επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΟΦ δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων.

Κλείνοντας το θέμα του εμβολίου της Astra Zeneca, είπε ότι ο ΕΜΑ μελετά τις περιπτώσεις παρενεργειών που έχουν αναφερθεί μία προς μία και αναμένονται οι αποφάσεις του την Πέμπτη, οπότε και συνεδριάζει.

Αναφερόμενη στην πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι μετά το κριτήριο της ηλικίας, έρχεται η σειρά ώστε να ανοίξουν τα ραντεβού και για τις πιο ευπαθείς ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Η ίδια τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι ασθενείς αυτοί, καθώς η διαδικασία γίνεται μέσω της ΗΔΙΚΑ ανάλογα με τα φάρμακα τα οποία τους χορηγούνται. Πρόκειται για τις εξής κατηγορίες ασθενών, όπως είπε και ανέφερε τα νοσήματα που αντιμετωπίζουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:12