search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:50
MENU CLOSE

Κλίνουν προς αριστερά όσοι έμειναν στο ΠΑΣΟΚ;

18.10.2012 21:00
oldphotossel.101350573575.jpg

Μέσα στη νεφελώδη διαδρο­μή του ΠΑΣΟΚ με τις συνε­χείς αλλαγές γραμμής και δίνη της ανυποληψίας ξαφνικά ετέθη θέμα εγκατάλειψης της κυβέρ­νησης και επανάκαμψης στον «ορθό προοδευτικό δρόμο». 

Μέσα στη νεφελώδη διαδρο­μή του ΠΑΣΟΚ με τις συνε­χείς αλλαγές γραμμής και δίνη της ανυποληψίας ξαφνικά ετέθη θέμα εγκατάλειψης της κυβέρ­νησης και επανάκαμψης στον «ορθό προοδευτικό δρόμο». Η επιτυχία της συγκέντρωσης της «Αριστερής Πρω­τοβουλίας» του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου και τα ηχηρά ονόματα που παραβρέθηκαν σ’ αυτήν έχουν δημιουργήσει μια περίεργη κινητικότητα και πολλές συζητήσεις εντός και εκτός κόμματος.
 
Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, στην οποία παραβρέθηκαν, εκτός του Απόστολου Κακλαμάνη, του Κώστα Σκανδαλίδη και της Άννας Νταλάρα, ο Κώστας Ασκούνης, περισσότερα από 50 μέλη του καταργηθέντος Εθνικού Συμβουλίου, πολλά περιφερειακά στελέχη, αλλά και στελέχη του κεντρι­κού κομματικού μηχανισμού, εμπεριέ­χεται και η «απαίτηση» η ηγετική ομά­δα του κόμματος να εγκαταλείψει πά­ραυτα την όποια εμπλοκή στην κυβέρ­νηση και να κάνει σκληρή αυτοκριτική για την εμπλοκή της χώρας στα μνημό­νια, μπας και συγχωρέσουν οι πολίτες τα κρίματά της.
 
Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που εκπροσωπήθηκε από τον γενικό διευ­θυντή του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη, δεν αντέδρασε, όπως κατά παράδοση πράττει, στις σκληρές αποφάσεις της τάσης αυτής.
 
Ωστόσο, η επιμονή και η ανθεκτικό­τητα της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» εντυπωσιάζει και προβληματίζει και μέσα σε μια εποχή ρευστότητας μπο­ρεί να γίνει εύκολα η «ανοιχτή αγκαλιά» κάθε κατατρεγμένου στελέχους που επιμένει «ΠΑΣΟΚικά». Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που στάθηκε πάντα απέναντι στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, επειδή ακριβώς δεν έχει εμπλακεί με το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αποτελέσει τον πόλο αντίστασης στην επικυριαρχία Βενιζέλου στο κόμμα. Με δεδομένο ότι οι εκσυγχρονιστικές δυνάμεις με τελευταίους την Άννα Δι­αμαντοπούλου και τον Ανδρέα Λοβέρδο έχουν αποχωρήσει μαζικά από το κόμμα, στην ίδια ρότα έχουν βρεθεί και οι μεταρρυθμιστές με επικεφαλής τους Γιάννη Ραγκούση και Ηλία Μόσιαλο και κάποια αριστερόστροφα στε­λέχη που ακολούθησαν τη Λούκα Κατσέλη και τον Χάρη Καστανίδη στο εγ­χείρημα της «Κοινωνικής Συμφωνίας», οι εναπομείναντες στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν χώρο έκφρασης. Προς την πλευ­ρά του Γ. Παναγιωτακόπουλου μοιάζει να έχουν κατευθυνθεί ακόμα και στε­λέχη που στήριξαν φανατικά τον Ευ­άγγελο Βενιζέλο το προηγούμενο διά­στημα και δηλώνουν πλήρως απογοη­τευμένα από τον τρόπο που πορεύεται στο πηδάλιο του ΠΑΣΟΚ.
 
Και όλα αυτά μπορεί να ηχούν πολύ «εσωκομματικά» για να απασχολούν την κοινή γνώμη, ωστόσο άπτονται της προοπτικής του ΠΑΣΟΚ, αφού ο Ευάγ­γελος Βενιζέλος στήριζε τις διαδικασί­ες ανασυγκρότησης του κόμματος μέ­σα από ένα συνέδριο.
 
Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε και πώς θα ξεκινήσουν όλες αυτές οι διαδικασίες και το ερώτημα είναι αν στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός του έχει την πλειοψηφία. Με δεδομέ­νο ότι η ανασύσταση του Κινήματος δεν «τραβάει» και νέα μέλη δεν μπαί­νουν στο κόμμα, στενεύει η δεξαμενή από την οποία μπορεί να ζητήσει στή­ριξη ο Βενιζέλος. Ακόμα και στενοί πολιτικοί του φίλοι διαμαρτύρονται για την προφανή περιφρόνηση σε τα­κτικές συνεδριάσεις των οργάνων και στη δυνατότητά τους να συμβάλουν στη χάραξη γραμμής και την υιοθέτη­ση μιας πολιτικής και ιδεολογικής πορείας που θα δεσμεύει και θα εκφρά­ζει όλους…
 
Ο χειρισμός της κρίσης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και η εικόνα ενός πολύ εκνευρισμένου Βενιζέλου που χτυπάει το χέρι του στο γραφείο για να ακουστεί, έχουν προβληματίσει έντονα ακόμα και τους… τελευταίους διστακτικούς απέναντι στην πορεία της ηγεσίας του. Μάλιστα πολλά εί­ναι τα στελέχη που σημειώνουν ότι η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμα και κανείς δεν ξέρει τι πολιτικές προεκτά­σεις μπορεί να έχει και πώς θα εξελι­χθεί στο μέλλον.
 
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέ­σει σε πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι ο πρόεδρός τους όταν στριμώχτηκε άρχισε να χτίζει τη γραμμή άμυνάς του στη λογική ότι παραπλανήθηκε από τη διοίκηση που δεν έκανε τη δουλειά της. Μάλιστα κάποιοι επισημαίνουν ότι αν αναλάμ­βανε την ευθύνη και έλεγε ότι υποε­κτίμησε τη σημασία της λίστας ή μέσα στην «παραζάλη» του μνημονίου δεν πίεσε τις υπηρεσίες όσο θα έπρεπε, ενδεχομένως να είχε λιγότερες επι­πτώσεις η εικόνα του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση το θέμα δεν σταμα­τά εδώ…

«Θρίλερ» ουσίας ή για τα μάτια του κόσμου;
Με διάθεση να μην ψηφίσουν την πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων εμφανίστηκαν το βράδυ της Τρίτης Κουβέλης και Βενιζέλος, οι οποίοι φαίνεται να έχουν τρο­μάξει από την κατακραυγή που θα υποστούν έτσι και απο­δεχτούν πλήρως τις παρανοϊκές προτάσεις της τρόικας.
Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα εργασιακά που προτείνει η τρόικα, ενώ πιο επιφυλακτικός ο Βενιζέλος επεσήμανε ότι η τρόικα παίζει με τη φωτιά και πως θα πρέπει επιτέλους να τεθεί πολι­τικά το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που ξεκινά αύριο. Στην κυβέρνηση τρέχουν και δεν φτάνουν, αφού μοιάζουν αμήχανοι απέναντι στο αδιέξοδο. Ιδανικά ο Σα­μαράς θα ήθελε να εμφανιστεί στην Σύνοδο με κλεισμένο το πακέτο κι όχι αναγκασμένος να θέτει θέματα.
Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν στη σύσκεψή τους επί μιάμιση ώρα από τον Γιάννη Στουρνάρα για την τροπή των συζητήσεων και τα θέματα που θέτει η τρόικα. Αμέσως μετά στη σύσκεψη μπήκε και ο υπουργός Εργασί­ας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος έθεσε αναλυτικά τα ζητή­ματα των εργασιακών σχέσεων, τις αιτιάσεις και τα επιχει­ρήματα της τρόικας. Οι ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και οι απολύσεις στο Δημόσιο δείχνουν ότι είναι οι απαιτήσεις της τρόικας, αλλά κανείς δεν ξέρει αν όλα αυτά αποτελούν επικοινωνιακά τερτίπια προκειμένου να δοθεί η εντύπωση στο τέλος ότι «οι τρεις καμπαλέρος» έδωσαν σκληρή μάχη και απέτρεψαν την πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και το «εδώ και τώρα απολύσεις στο Δημόσιο». Το ζήτημα είναι, όμως, ότι ο Τόμσεν επιμένει πως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις έχουν ήδη συμ­βεί με το δεύτερο μνημόνιο, οπότε δεν αντιλαμβάνεται τις «κόκκινες γραμμές». Άδικο έχει; Αφήστε που ο Σαμαράς εμφανίστηκε στο συνέδριο της «Χέραλντ Τρίμπιουν» απόλυτα σίγουρος για την εκταμίευση της δόσης και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47