search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:12
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη καλεί πλανήτη Γη

18.10.2012 21:00
Θεσσαλονίκη καλεί πλανήτη Γη - Media

Στο πενθήμερο που διαρκεί η WOMEX «όλοι οι καλοί χωράνε»: οι επαγγελματίες του χώρου ξεπερνούν τους 2.500 και οι μουσικοί τους 300. Γύρω στα 50 μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες από περίπου 100 χώρες θα μοιραστούν τις επτά διαφορετικές σκηνές.

Στο πενθήμερο που διαρκεί η WOMEX «όλοι οι καλοί χωράνε»: οι επαγγελματίες του χώρου ξεπερνούν τους 2.500 και οι μουσικοί τους 300. Γύρω στα 50 μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες από περίπου 100 χώρες θα μοιραστούν τις επτά διαφορετικές σκηνές. Για πρώτη φορά φέτος μία σκηνή, το club Balkan, θα φιλοξενεί αποκλειστικά σχήματα από τα Βαλκάνια – γιατί εδώ που για να χτιστούν τα γεφύρια πρέπει να χυθεί ανθρώπι­νο αίμα, μπορούν οι βαλκάνιες φωνές μας να συναντηθούν στο ρεφρέν και να καταλά­βουμε πόσο μοιάζουμε ο ένας στον άλλο.

Τα σεμινάρια, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και οι ειδικές συζητήσεις για τα θέματα των μουσικών του κόσμου (από την καταιγίδα των applications στα «έξυπνα τηλέφω­να» μέχρι τα πολύπαθα πνευματικά δικαιώματα) θα απασχολήσουν τους ειδικούς. Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει συναυλίες τρία βράδια, πέμπτη, παρασκευή και Σάββατο (1 7 ευρώ η βραδιά, 1 0 φοιτητικό, 40 ευρώ και για τις τρεις βραδιές). Δεν ξέρω αν οι τιμές τω ν εισιτηρίων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες, όμως ας αναλογιστού­με το κόστος μετακίνησης και διαμονής αυτού του εκπληκτικού και πολύχρωμου μουσικού τσίρκου που κατέφθασε στη Θεσσαλονίκη από τις πέντε ηπείρους και τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Θα γίνει επίσης ένα WoMeX dj summit, μετα­μεσονύχτιο, για όσους έχουν ενέργεια να ξοδέψουν μετά τις συναυλίες, στο θεσσαλονικιώτικο Kitchen Bar. Θέλετε ονόματα;

Κάνετε τον κόπο να μπείτε στο ειδικό site για να τα δείτε (http://www.womex.com) απλωμένα σε ένα χορταστικό αρχείο pdf. Αργεντινή, Ινδία, Βρα­ζιλία, Σενεγάλη, Ουκρανία, Ολλαν­δία, Τουρκία, Μεξικό, Σερβία, Νότια Κορέα, Μαλί, Ιράν, Τρινιντάντ, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Φινλανδία, Κολομβία, Περού, Η π Α, Κίνα, Πολωνία, Αζερμπαϊτζάν και δεν… συμμαζεύεται, είναι μερικές από τις χώρες προέλευσης των μουσικών που κατέφθασαν στη Θεσσαλονίκη. Η επιτροπή του WoMeX που τους επέλεξε από περίπου 800 σχήματα, τα οποία είχαν εκφράσει την επιθυμία να παίξουν στη διάρκεια της έκθεσης, έκανε προφανώς μια πολύ δύσκολη δουλειά.
 
Όσο για τις συμμετοχές από Ελλάδα, ας σταθούμε στον κιθαρίστα Μπάμπη Παπαδόπουλο, τη Μάρθα Μαυροειδή, τους Locomondo και την πάντοτε εξαιρετική Σαβίνα Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico.

Όχι, εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε εκεί. Κι έχουμε σκάσει από τη ζήλια μας.

Κάντε ένα βαλκανικό μίνι-WOMEX

Ελαφρώς αδέξια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε: «Θα υποστηρίξουμε την έκθεση με τέτοιον τρόπο, ώστε να γίνει ετήσιος θεσμός». Κακή διατύπωση, ίσως και παρανόηση: η WoMeX είναι ήδη ετήσιος θεσμός, επιτυχημένος και διεθνής. Του χρόνου θα διεξαχθεί αλλού: στο λιμάνι του Κάρντιφ, στην Ουαλία, χτίζοντας μουσικές γέφυρες σε κέλτικες βάσεις. Αυτό που μπορεί (;) να κάνει ο δήμος είναι να πρωτοστατή­σει με τους τοπικούς φορείς και το διάτρητο «κράτος των Αθηνών» στην καθιέρωση μιας Έκθεσης για τη μουσική των Βαλκανίων, μιας μίνι-WoMeX της «δικιάς μας» (που λέει ο λόγος) χερσονήσου του Αίμου. Τη μέρα οι επαγγελματίες της μουσικής θα κάνουν τις επαφές τους και τη νύχτα οι Ρουμάνοι τσιγγάνοι θα συναντάνε τα σέρβικα πνευστά, τα ηπειρώτικα κλαρίνα και οι κρητικές λύρες τα αλβανικά πολυφωνικά και οι βουλγάρικοι ρυθμοί την πληθωρική τραγουδίστρια Εσμα Ρετζέποβα από την ΠΓΔ της Μακεδονίας. Ιδού πεδίον πολιτισμικής δόξης λαμπρό. Να ραγίσει και η αντίληψη περί μισαλλόδοξης και «ελληναράδικης» Θεσσαλονίκης.
Ένας Μουσταφάς στο πανηγύρι
 
Ίσως είναι ο πιο αξιολάτρευτος «απατεώνας» στον χώρο της μουσικής των λαών. Στη δεκαετία του 1980, όταν οι ταμπέλες («ethnic», «world music» κ.λπ.) δεν υπήρχαν καν, ο Βρετανός μπεν μάντελσον φορούσε ένα… σαρίκι και σαλβάρια, ξαναβάφτισε τον εαυτό του με το ψευδώνυμο «Χιτζάζ μουστάφα» και έφτιαχνε το εκπληκτικό προδρομικό συγκρότημα 3 Mustaphas 3. με το σαρκαστικό σύνθημα «μπροστά προς όλες τις κατευθύνσεις!» («Forward to all directions!», δηλαδή και… προς τα πίσω), βγαλμένο απ’ τις χειρότερες παραδόσεις της απολυταρχίας, απελευ­θέρωσε τόνους ενέργειας σε δίσκους και συναυλίες (για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, δείτε http://www.youtube. com). με γερές ρίζες στο πανκ, με ανοι­κτά αυτιά και μυαλά, εθνομουσικολόγος ως προς τις σπου­δές, ο 59χρονος σήμερα μάντελσον είναι παραγωγός δεκάδων δίσκων με καλλιτέχνες από διάφορες χώρες. Ένας από τους πρωτεργάτες της WoMeX, που εξακολουθεί να παίζει και μουσική σαν 20άρης. Υπόδειγμα δημιουργικού ανθρώπου – απ’ αυτούς που σπανίζουν σε μας εδώ στην Ψωροκώσταινα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10