search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:44
MENU CLOSE

Η τέχνη στα χαρακώματα

18.10.2012 21:00
Η τέχνη στα χαρακώματα - Media

Είναι η πρώτη φορά που ένας αναπληρω­τής υπουργός πολιτισμoύ, δηλαδή ο κ. Κώστας Τζαβάρας, καταδικάζει τη λογοκρισία στην τέχνη χωρίς να τον απασχολεί (και να κρίνει) το αντικείμενο της τέχνης. 

Είναι η πρώτη φορά που ένας αναπληρω­τής υπουργός πολιτισμoύ, δηλαδή ο κ. Κώστας Τζαβάρας, καταδικάζει τη λογοκρισία στην τέχνη χωρίς να τον απασχολεί (και να κρίνει) το αντικείμενο της τέχνης. Αν ήταν καλή ή κακή η παράσταση «corpus christi» του λαέρτη Βασιλείου καθόλου δεν τον ενδιέφερε. Και σωστά. Έκανε το καθήκον του και έσπευσε με επίσημη δήλωση να καταδικάσει τους τραμπου-κισμούς της Χρυσής Αυγής έξω από το θέατρο Χυτήριο. Στην παρούσα συγκυρία, βέβαια, υπάρχει μια βασική διαφορά με το παρελθόν: ο φασισμός είναι νομιμο­ποιημένος αφού οι εκπρόσωποί του είναι εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου. «Αυτά συμβαίνουν σε μια Δημοκρατία» έχουν έτοιμη την απάντηση πολλοί. Σε μια πραγ­ματική Δημοκρατία, όμως, δεν νοείται να υπάρχουν επτά διμοιρίες των μΑΤ για να περιφρουρούν τη σωματική ασφάλεια ηθοποιών και άλλων, και το σκηνικό να θυμίζει… κατάσταση πολιορκίας με προ­σαγωγές και ρίψεις χημικών. Σε μια Δημο­κρατία οι παραθρησκευτικές οργανώσεις έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται – εννοείται ειρηνικά. Σε μια Δημοκρατία, όμως, επίσης, η συντεταγμένη τρομοκρα­τία δεν έχει καμία θέση. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με κορυφαίο του χορού τον Ηλία παναγιώταρο, πρωτοστάτησαν στους τραμπουκισμούς στο Χυτήριο και κλείδωσαν τους ηθοποιούς της παράστα­σης και μέλη του ΣΕΗ μέσα στον χώρο (το επόμενο βήμα ήταν να τους κάψουν όπως τις μάγισσες στον μεσαίωνα;). Τέτοιους «σωτήρες», που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους – ο Χρήστος παππάς κατη­γορείται ότι απομάκρυνε προσαχθέντα από τους αστυνομικούς – καθόλου δεν χρειάζεται η χώρα. γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι, μόλις μυριστούν λίγο καπνό, να τρέξουν να πετάξουν ξερόχορ-τα για να δυναμώσει η φωτιά. Η δική τους πολιτική στηρίζεται όχι μόνο στην έχθρα προς κάθε μετανάστη, αλλά και σε μία λογική «μπακάλη», όπου η ελληνικότητα του κάθε Έλληνα μπαίνει σε μια ζυγαριά και αξιολογείται με τα δικά τους κριτήρια: Του φανατισμού και του σκοταδισμού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:44