search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:28
MENU CLOSE

Η πληθωρική μυθιστορία η οποία φέρει για τίτλο το όνομα του ήρωα – πρωταγωνιστή Αρμαντέιλ, αποτελεί μιαν ενδελεχή και διεξοδική τοιχογραφία της βικτωριανής εποχής και είναι αποτέλεσμα της αξιοζήλευτης πρακτικής εκείνης της περιόδου να δημοσιεύονται τα μυθιστορήματα σε συνέχειες στα περιοδικά.

Wilkie Collins
Μετάφραση: Σάντυ παπαϊωάννου
Εκδόσεις: Gutenberg
Σελ.: 1.211
 
Η πληθωρική μυθιστορία η οποία φέρει για τίτλο το όνομα του ήρωα – πρωταγωνιστή Αρμαντέιλ, αποτελεί μιαν ενδελεχή και διεξοδική τοιχογραφία της βικτωριανής εποχής και είναι αποτέλεσμα της αξιοζήλευτης πρακτικής εκείνης της περιόδου να δημοσιεύονται τα μυθιστορήματα σε συνέχειες στα περιοδικά. Πολλά εμβληματικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από αυτήν τη διαδικα­σία, η οποία έχει παραχωρήσει στις μέρες μας τη θέση της στη φωτογραφική υπερπληθώρα και τον lifestyle εθισμό μας.
 
Το έργο αυτό του Wilkie collins, που πρωτοδημοσιεύθηκε σε συνέχειες στο σπουδαίο περιοδικό «cornhill» από τον Νοέμβριο του 1 864 ώς τον Ιούλιο του 1886, έρχεται, σαν μια ακόμα σπάνια ψηφίδα, να προστεθεί στη μοναδική σειρά «orbis Literae » των εκδόσεων Gutenberg. Η αντιμετώπιση του έργου δεν υπήρξε η καλύτερη από την κριτική τής εποχής, κυρίως γιατί ο συγγραφέας έθετε σε δοκιμασία το κοινωνικό κατε­στημένο και τα υποκριτικά ήθη της βικτωριανής περιόδου. μέσα στο πολύβουο περιβάλλον της μυθιστορί­ας, οι ήρωες κινούνται με βάση τον σκοτεινό κόσμο της ταραγμένης τους εσωτερικότητας προκαλώντας ρωγ­μές στον στυλιζαρισμένο καθωσπρεπισμό της κυρίαρχης αντίληψης. Οι χαρακτήρες αφενός δεν είναι ιδανι­κοί αφετέρου ζουν μέσα στην τρικυμία και τη δίνη των ανθρώπινων παθών τους. Ταυτόχρονα οι γυναικείοι χαρακτήρες που περιδιαβαίνουν τις σελίδες του μυθι­στορήματος, δεν αποτελούν πρότυπα καρτερικότητας και υποδείγματα κοινωνικού καθωσπρεπισμού, αλλά ενεργές υπάρξεις, με ελεύθερη βούληση και ισχυρή θέληση, που έχουν λόγο όχι μόνο για τη ζωή τους, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν και τόλμη για να επιβάλουν τις απόψεις τους σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:27