search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:38
MENU CLOSE

Τίτλοι τέλους

18.10.2012 21:00
Τίτλοι τέλους - Media

Σε όλους είναι γνωστή – λίγο ως πολύ – η βαθύτατη κρίση που περνά ο έντυπος δημοσιογραφικός λόγος, μια και η μετάδοση των ειδήσεων πλέον πέρασε στην ηλεκτρονική εποχή. 

Τομ Ράιχαν
Μετάφραση: Εριφύλη Μαρωνίτη
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελ.:383

Σε όλους είναι γνωστή – λίγο ως πολύ – η βαθύτατη κρίση που περνά ο έντυπος δημοσιογραφικός λόγος, μια και η μετάδοση των ειδήσεων πλέον πέρασε στην ηλεκτρονική εποχή. Αν και δεν μαθαίνουμε ποτέ τον τίτλο της αγγλόφωνης εφημερίδας που ίδρυσε ο εκκεντρικός Αμερικανός Σάιρους Οτ, πριν από μισό αιώνα περίπου, στη Ρώμη, η αφήγηση διηγείται την ιστορία της μέσα από έντεκα ατομικές περιπτώσεις δημοσιογράφων που εργάστηκαν σε αυτή – σε διά­φορα πόστα. Η αφήγηση είναι παράλληλη: η πρώτη παρακολουθεί την περιπέτεια των ανθρώπων της εφημερίδας και η δεύτερη, που διαφοροποιείται με πλάγια γράμματα, την ιστορία του ίδιου του εντύπου, το οποίο καταλήγει στον τελευταίο κληρονόμο, έναν τύπο που αδιαφορεί για οτιδήποτε πέραν του σκύλου του. Η δημοσιογραφική εμπειρία του συγγραφέα προσδίδει στους ήρωες μια βιωματική ένταση και περιβάλλει τα γεγονότα που εκτυλίσσονται με τη χαρακτηριστική ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα σε μια εφημερίδα. Οι «Τίτλοι τέλους» δεν σηματοδοτούν το τέλος εποχής μόνο μιας εφημερίδας, αλλά και των ίδι­ων των ανθρώπων που εργάζονται σ’ αυτήν κι έχουν ταυτίσει την προσωπική τους ζωή με την άσκηση του ιδιαίτερου αυτού επαγγέλματος. Την παρακμή της εφημερίδας ακολουθεί κατά πόδας και ο ιδιωτικός βίος των εργαζομένων, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέ­τωποι με την πραγματικότητα της ίδιας τους της ζωής. Αναζητώντας τους χαμένους τους εαυτούς, οι ήρωες της αφήγησης θα έρθουν αντιμέτωποι με εσωτερικές αποκαλύψεις και αλήθειες. Η ενδεκάδα των χαρακτή­ρων – μεταξύ των οποίων βρίσκεται ως καταλύτης και μια αναγνώστρια – αποτυπώνουν με διεισδυτικότητα την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των λειτουργών αυτού του απαιτητικού επαγγέλματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:24