search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:32
MENU CLOSE

«Πετάλι και κλικ»

19.10.2012 07:22
«Πετάλι και κλικ» - Media

Ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εκείνος που έχει περιγράψει πιο εύστοχα το ποδήλατο είναι ο µεγάλος συγγραφέας επιστηµονικής φαντασίας Χέρµπερτ Τζορτζ Γουέλς

Ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εκείνος που έχει περιγράψει πιο εύστοχα το ποδήλατο είναι ο µεγάλος συγγραφέας επιστηµονικής φαντασίας Χέρµπερτ Τζορτζ Γουέλς («Η Μηχανή του Χρόνου», «Το Νησί του ∆ρος Μορό»). Όπως είχε πει, «κάθε φορά που βλέπω έναν ενήλικα σε ποδήλατο δεν έχω πλέον απελπισία για το µέλλον της ανθρώπινης φυλής».
Η αλήθεια είναι ότι το ποδήλατο είναι, ίσως, το µοναδικό µέσο που µπορεί να σε κρατήσει σε επαφή µε τα µεγάλα και σηµαντικά… την παιδική ηλικία, την αθωότητα, την απλότητα, την ισορροπία και κυρίως τη φυγή προς τα µπρος.
Και αυτές ακριβώς τις µοναδικές αρετές του ποδηλάτου και των ποδηλατών αποτυπώνει µε ιδανικό τρόπο η µατιά του φωτογράφου Γιάννη Καλύβα.
Ποδηλάτης και ο ίδιος, άρχισε να ασχολείται µε τη φωτογραφία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όταν από το ∆ίστοµο της Βοιωτίας ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 27 ετών. Περνώντας τη φάση των πειραµατισµών και ανιχνεύοντας τάσεις και κλίσεις, έστρεψε τη µατιά στο ποδήλατο ως έργο τέχνης και εστίασε τον φακό του στις ακτίνες, τις ποδηλατικές καµπύλες και τον ιδανικό συνδυασµό των απλών γραµµών µε τον αεροδυναµικό σχεδιασµό. Εστίασε στους ανθρώπους του ποδηλάτου, που µε πεταλιές και ενίοτε και µε ορθοπεταλιές ζουν, βολτάρουν, αναµετρώνται µε την πόλη και ανακαλύπτουν τις εξοχές. Και κάπως έτσι, το ποδήλατο έγινε το κύριο, µέχρι σήµερα, θέµα των φωτογραφιών του, συµµετέχοντας σε πλήθος ποδηλατικών δραστηριοτήτων και αποτυπώνοντας τις µικρές και µεγάλες στιγµές τους. Η έκθεσή του µε τίτλο «Πετάλι και κλικ», που φιλοξενήθηκε στο Λασκαρίδειο Πνευµατικό Κέντρο του ∆ήµου Καλλιθέας, ήταν ενταγµένη στο «Athens bike festival», που φέτος άνοιξε «ποδηλατικούς δρόµους» και σε άλλους δήµους της Αθήνας. Το επόµενο ραντεβού του Γιάννη Καλύβα είναι κατ’ αρχάς στις ποδηλατικές δραστηριότητες, εκεί όπου αντλεί την έµπνευσή του, επιδίδεται σε χιλιάδες κλικ και κρατά σε αναµονή τους συν-ποδηλάτες του µέχρι να ανοίξουν οι πύλες της επόµενης έκθεσής του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:31