search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:11
MENU CLOSE

Το φουτουριστικό σπίτι των ανέμων

19.10.2012 07:27
Το φουτουριστικό σπίτι των ανέμων - Media

Οι εικόνες ολικής καταστροφής, ειδικά στις αµερικάνικες πόλεις, από το πέρασµα ενός τυφώνα µάς είναι περισσότερο από οικείες.

Οι εικόνες ολικής καταστροφής, ειδικά στις αµερικάνικες πόλεις, από το πέρασµα ενός τυφώνα µάς είναι περισσότερο από οικείες. Τουλάχιστον δυο µε τρεις φορές τον χρόνο χιλιάδες άνθρωποι τίθενται σε κίνδυνο, ενώ οι περιουσίες τους γίνονται συντρίµµια.
Οι επιστήµονες έχουν εντοπίσει, µάλιστα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόµενα έχουν ενταθεί και θα εντείνονται συνεχώς λόγω της αλλαγής του κλίµατος. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι εκείνοι που πρώτοι άρχισαν να προβληµατίζονται µε τις ραγδαίες κλιµατολογικές αλλαγές ήταν οι µεγάλες αµερικάνικες ασφαλιστικές εταιρείες, που στα µέσα της δεκαετίας του ’80 άρχισαν να διαπιστώνουν ότι κάθε χρόνο πλήρωναν όλο και περισσότερες αποζηµιώσεις για καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες εξαιτίας της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινοµένων, όπως τυφώνες και κυκλώνες. Τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών άρχισαν να παρατηρούν ότι χρόνο µε τον χρόνο η εµφάνιση των ακραίων καιρικών φαινοµένων γινόταν και πιο συχνή και πιο βίαιη. Η παρατήρησή τους αυτή επιβεβαιώθηκε αργότερα από επιστηµονικές µελέτες, που συνέδεσαν τις κλιµατολογικές αλλαγές µε το φαινόµενο του θερµοκηπίου και τον ανθρώπινο παράγοντα µέσα από την έκλυση γιγαντιαίων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες προκάλεσαν «έκρηξη» και αποσταθεροποίησαν τις φυσικές αλλαγές που συντελούνται στο κλίµα του πλανήτη. Το θέµα πλέον των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών φαινοµένων στις αστικές περιοχές αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους επιστήµονες, που µε τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών προσπαθούν να δώσουν ασφαλείς λύσεις στις κατασκευές των σπιτιών, αφού θεωρείται περισσότερο από δεδοµένο ότι όσο δεν λαµβάνονται σοβαρά µέτρα για τη µείωση της έκλυσης των λεγόµενων αερίων του θερµοκηπίου, εκατοµµύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη θα ζουν σε ένα ανασφαλές περιβάλλον. Μια από τις προτάσεις που συζητούνται στον χώρο των κατασκευών είναι αυτή του Ted Givens και της οµάδας του, που δραστηριοποιείται στο Χονγκ Κονγκ και προτείνει τα «βυθιζόµενα» σπίτια στα έγκατα της γης.
«Ρετιρέ» στο… υπόγειο
Το ερώτηµα που έθεσαν στον εαυτό τους οι µηχανικοί είναι πώς ένα σπίτι θα µπορούσε να ανταποκριθεί µε µεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες που έχουν πλέον διαµορφωθεί.
Οι επιστήµονες προσπαθούν να δώσουν την απάντηση µέσα από φουτουριστικούς σχεδιασµούς, την αξιοποίηση όλων των νέων τεχνολογιών και των νέων εξελιγµένων και «έξυπνων» υλικών. Το κρίσιµο σηµείο, όµως, όπως λένε, είναι η αλλαγή της όλης θεώρησης, η αλλαγή της αντίληψης ότι τα κτήρια θα πρέπει να κυριαρχούν στη φύση και στο τοπίο αντί να προσαρµόζονται.
Και επειδή η κυριαρχία πάνω στη φύση είναι αδύνατη, ο Ted Givens και η ομάδα του προτείνει αντί τα σπίτια να στέκονται, δήθεν, αγέρωχα και να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα από τους τυφώνες, να παραδέχονται την κατωτερότητά τους, να καταβυθίζονται στο έδαφος και να σταματήσουν να κατηγορούν για την καταστροφή τη φύση και τις ακραίες εκδηλώσεις της. Έτσι προτείνουν μια ειδική κατασκευή, με ειδικά υδραυλικά συστήματα, που μέσα σε λίγα λεπτά θα «βυθίζουν» το σπίτι κάτω από τη γη και θα το μετατρέπουν στο απόλυτα ασφαλές καταφύγιο.
Τα σπίτια θα είναι εφοδιασμένα με ειδικούς αισθητήρες που θα λαμβάνουν και θα εξηγούν τα μετεωρολογικά δεδομένα και μόλις οι σειρήνες προειδοποίησης θα ηχούν προαναγγέλλοντας την επικείμενη καταστροφή, η γη θα ανοίγει και τα σπίτια θα γίνονται υπόγεια!
Ο Ted Givens και η ομάδα του πήραν το πράσινο φως και αφήνοντας τις ασκήσεις επί χάρτου άρχισαν την κατασκευή της πρώτης πειραματικής κατοικίας σε συνεργασία με δυο μεγάλες διεθνείς εταιρείες που κατασκευάζουν πλοία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:07