search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:32
MENU CLOSE

Η Λουκία βάζει τη μόδα σε μουσείο

22.10.2012 10:51
Η Λουκία βάζει τη μόδα σε μουσείο - Media

Η διάσημη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Λουκία θα είναι η πρώτη από τον χώρο της μόδας που θα φιλοξενηθεί μέσα σε ελληνικό μουσείο.

Η διάσημη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Λουκία θα είναι η πρώτη από τον χώρο της μόδας που θα φιλοξενηθεί μέσα σε ελληνικό μουσείο. Στις 22 Οκτωβρίου το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του σε μια επίδειξη μόδας – performance με την υπογραφή της και με τίτλο «Urban Poetry». Όταν η Λουκία ζήτησε από τη διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άννα Καφέτση να παρουσιάσει τη δουλειά της μέσα στους χώρους του, δεν περίμενε να γίνει αποδεκτό το αίτημά της: «Όταν μου είπε ότι βεβαίως και μου το δίνει, τσιμπιόμουν να δω αν είμαι ξύπνια! Δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, και κακώς δεν έχει γίνει. Η μόδα είναι πια μια εφαρμοσμένη τέχνη και έχει μπει στα πανεπιστήμια» μας είπε η σχεδιάστρια που κατόρθωσε να σπάσει το άβατο και τα ταμπού ετών σε σχέση με τη μόδα. Αναπόφευκτα ο πήχης μπαίνει πολύ ψηλά, και η Λουκία δεν μπο­ρεί να αντιμετωπίσει αυτήν την επίδειξη σαν όλες τις προηγού­μενες. Τα ρούχα της, που, όπως επιμένει η ίδια, δεν είναι «υψηλή ραπτική», υπενθυμίζοντας ότι «στην Ελλάδα ποτέ δεν είχαμε haute couture, που σημαίνει καταστρέφω το πατρόν και δεν το επαναλαμβάνω», χαρακτηρίζονται από ένα προσωπικό, αναγνω­ρίσιμο στυλ. Στους χώρους της ΕΜΣΤ ξεδιπλώνει τόσο το κατα­κτημένο στυλ της όσο και όλη την γκάμα των δεξιοτεχνιών της. Η Λουκία είναι μια σχεδιάστρια απόλυτα συνδεδεμένη με την τέχνη. Λατρεύει τον κινηματογράφο, τις εκθέσεις, το θέατρο, και εδώ και τριάντα χρόνια συμμετέχει συχνά ως ενδυματολόγος σε παραστάσεις. Πρώτη η Μελίνα της είχε αναθέσει τα κοστούμια της στο «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τένεσι Ουίλιαμς. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται αποκλειστικά με τον σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο, χάρη στα πρωτοποριακά ανεβάσματα του οποίου έχει μεγάλη ελευθερία στο να αυτοσχεδιάζει. Έτσι κατά­φερε να πάρει και το βραβείο κοινού των καλύτερων κοστουμι­ών του «Αθηνοράματος» για την περυσινή παράσταση «Alarme». Η πολύχρονη αυτή συνεργασία τής φέρνει φέτος και μια μεγάλη πρόκληση. Θα κάνει για λογαριασμό του θεάτρου Μπολσόι τα κοστούμια για τη σύγχρονη όπερα «Νοσφεράτου» του Ντμίτρι Κουρλιάνσκι, που θα σκηνοθετήσει ο Θόδωρος Τερζόπουλος, θα διευθύνει ο Θόδωρος Κουρετζής, σε σκηνικά Γιάννη Κουνέλλη. Η Λουκία, δέκα μέρες μετά την επίδειξη στο ΕΜΣΤ, πετάει προς τη Μόσχα για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό χειμώνα και όλους αυτούς τους σημαντικούς διεθνείς Έλληνες. «Είμαι πολύ ανήσυχη αλλά και πολύ ευχαριστημένη που μου ανέθεσαν αυτήν τη δου­λειά. Αν τα καταφέρω, δεν θα φοβάμαι τίποτα μετά από αυτό».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24