search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:26
MENU CLOSE

Κυβερνητική «σφαγή» για τους ημιυπαίθριους

28.03.2010 01:09
Κυβερνητική «σφαγή» για τους ημιυπαίθριους - Media

Χοντρό «ξύλο» πέφτει στα κλειστά υπουργικά γραφεία αλλά και στους διαδρόμους του Μαξίμου για τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Η εξάμηνη αναστολή του νόμου Σουφλιά λήγει σε έναν μήνα και η υπουργός Περιβάλλοντος είχε δεσμευτεί, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ήταν έτοιμη προς κατάθεση η νέα νομοθετική ρύθμιση.

Χοντρό «ξύλο» πέφτει στα κλειστά υπουργικά γραφεία αλλά και στους διαδρόμους του Μαξίμου για τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Η εξάμηνη αναστολή του νόμου Σουφλιά λήγει σε έναν μήνα και η υπουργός Περιβάλλοντος είχε δεσμευτεί, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ήταν έτοιμη προς κατάθεση η νέα νομοθετική ρύθμιση.

Και ενώ πράγματι η ρύθμιση είναι έτοιμη, στο παρά πέντε της παρουσίασής της στο Υπουργικό Συμβούλιο όλα μοιάζουν να βρίσκονται στον αέρα και το τι μέλλει γενέσθαι θα εξαρτηθεί από το ποιος θα επικρατήσει στο «κατς» που παίζεται εδώ και μέρες μεταξύ μελών της κυβέρνησης.

Το μείζον θέμα που έχει προκύψει ξαφνικά και με πρόσχημα την οικονομική κρίση είναι πού θα πάνε τα μπικικίνια. Πού θα πάνε, δηλαδή, τα πάνω από 4 δισ. ευρώ που ευελπιστούν ότι θα εισπραχθούν εάν τακτοποιηθούν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο παρανόμως κλειστοί ημιυπαίθριοι.

«Πράσινο Ταμείο» και «μαύρη τρύπα»

Και εδώ συγκρούονται δυο λογικές. Η λογική τού «ό,τι αρπάξει ο κώλος μας» με τη λογική «ό,τι αντέχει το Σύνταγμα».

Η Μπιρμπίλη, με δηλώσεις της, έχει ξεκαθαρίσει ότι η διευθέτηση του προβλήματος με τους κλειστούς ημιυπαίθριους μπορεί να γίνει μόνον εάν τα πρόστιμα που θα πληρώσουν οι πολίτες που παρανόμησαν χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.

Έπειτα από μακρά συνεργασία με το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, όπως το ΤΕΕ, είχε γίνει περισσότερο από σαφές στο υπουργείο Περιβάλλοντος ότι η μοναδική ρύθμιση που θα μπορούσε να περάσει χωρίς συνταγματικά προβλήματα θα ήταν εκείνη που θα προέβλεπε ότι τα χρήματα από τα πρόστιμα θα πηγαίνουν σε ένα «Πράσινο Ταμείο», μέσω του οποίου όσα τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριων τακτοποιούνται τόσα τετραγωνικά μέτρα θα αποδίδονται ως ελεύθεροι χώροι.

Η προοπτική του «ζεστού» χρήματος, όμως, έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε κυβερνητικά στελέχη πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, που λένε ότι δεν είναι δυνατόν, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε «εμπόλεμη» κατάσταση, τα πρόστιμα από τους ημιυπαίθριους να πάνε σε «Πράσινο Ταμείο» και όχι η στη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.

Με απλά λόγια, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, πιέζουν εντόνως για επαναφορά της «λύσης Σουφλιά», που ως αντιπολίτευση τη χαρακτήριζαν απαράδεκτο εισπρακτικό μέτρο και ως κυβέρνηση την κατήργησαν μετά βαΐων και κλάδων. Και είναι τέτοια η πρεμούρα τους, ώστε χαρακτηρίζουν το σχέδιο του υπουργείου «λύση πολυτελείας» σε καιρούς χαλεπούς!

Στην επισήμανση του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση θα κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ, τα κυβερνητικά στελέχη πιέζουν για να υπάρξουν έστω κάποια «παραθυράκια» στον νόμο, που θα δίνουν τεχνηέντως τη δυνατότητα να πέσει «αχνιστό» χρήμα και στον «Καιάδα» του ελλείμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι κόντρες και οι πιέσεις είναι τέτοιες ώστε δεν αποκλείεται το θέμα να φτάσει τελικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και το ερώτημα είναι: Θα επικρατήσει η λογική του «εισπράκτορα», με τον κίνδυνο εκατομμύρια ιδιοκτήτες να μείνουν πάλι στον «αέρα», ή θα επικρατήσει η λογική τής κατά το δυνατόν σύννομης τακτοποίησης; Εκτός και αν, ως άλλοι… Σολομώντες, απλώς δώσουν και νέα αναστολή στον νόμο Σουφλιά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:25