search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:15
MENU CLOSE

Από το ΔΕΣΤΕ στις βιτρίνες της HERMES

24.10.2012 10:39
Από το ΔΕΣΤΕ στις βιτρίνες της HERMES - Media

Αναμφίβολα από τους πλέον πολυσχιδείς καλλιτέχνες της γενιάς του, ο Σωκράτης Σωκράτους δεν σταματάει να δημιουργεί και να παράγει τέχνη σε κάθε της εκδοχή, σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Αναμφίβολα από τους πλέον πολυσχιδείς καλλιτέχνες της γενιάς του, ο Σωκράτης Σωκράτους δεν σταματάει να δημιουργεί και να παράγει τέχνη σε κάθε της εκδοχή, σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ως σκηνογράφος – ενδυματολόγος στο θέατρο, δίπλα στον Δημήτρη Παπαϊωάννου («Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ»), την Άννα Κοκκίνου («Ιφιγένεια εν Ταύροις»), την Άντζελα Μπρούσκου («Ηλέκτρα»), τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη (Eldorado). Ως δημιουργός του Τροχόσπιτου για λογαριασμό του Φεστιβάλ Αθηνών το 2008. Ως εικαστικός πλείστων εκφάνσεων, στον οποίο το Μουσείο Μπενάκη αφιέρωσε μεγάλη έκθεση φωτογραφιών του το 2010 (επιλογές από το προ-κρίσης οπτικό υλικό που είχε συγκεντρώσει από τις συνεργασίες του με τα περιοδικά «Symbol», «Lifo», «Timeout»). Ξεκινώντας από το 1996 με το περίφημο «The garden» στο ΔΕΣΤΕ και φτάνοντας στην επίσημη εκπροσώπηση της Κύπρου στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2009, η πορεία του δεν παύει να εκπλήσσει αλλά κυρίως να μην αυτοπεριορίζεται.
Δεν είναι τυχαίο ότι παράλληλα με τις εικαστικές του εργασίες πρέπει να δίνει το «παρών» κάθε μήνα και σε ένα διαφορετικό κατάστημα της HERMES, καθώς είναι ο καλλιτέχνης που επέλεξε ο διάσημος γαλλικός οίκος να επιμελείται τις βιτρίνες του, όχι μόνο για το κατάστημα της Αθήνας, αλλά και για εκείνα της Κωνσταντινούπολης, της Βενετίας, του Ντουμπάι και του Μπαχρέιν.

Έναν χρόνο πριν, αφού συμμετείχε στην 3η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης με θέμα «Ο γκρεμός και το ρέμα», επέστρεψε στην πατρίδα του την Κύπρο για να συμμετάσχει σε μια έκθεση μέσα στην Πράσινη Γραμμή, με τίτλο «Uncovered». Μια έκθεση που θα παρουσιαστεί επίσης στη Βηρυτό και την Κωνσταντινούπολη. Tο 2012 μοιάζει να του ανήκει θριαμβευτικά. Τον Απρίλιο ταξίδεψε μέχρι την Αυστραλία για να λάβει μέρος στην εκεί Μπιενάλε και, πριν προλάβει να γυρίσει πίσω, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο, του ανέθεσαν – μαζί με τον σχεδιαστή Μάικλ Αναστασιάδη – να επέμβει εικαστικά στα γραφεία της προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Και πριν πάρει ανάσα από τα ταξίδια πέρα – δώθε και τις υποχρεώσεις του για την HERMES, τον καλεί ο Τζακ Περσεκιάν να συμμετάσχει στην 3η Μπιενάλε της Παλαιστίνης.
Έτσι βρέθηκε έναν ολόκληρο μήνα σε ένα πανάρχαιο χωριό κοντά στη Ραμάλα να «σκηνοθετεί» τη ζωντανή μνήμη της περιοχής μέσα από αντικείμενα και μεμοραμπίλια των κατοίκων της που θα εκτίθενται μέσα σε μία σπηλιά. Ένα site specific μόνιμο έργο – εγκατάσταση για την παράδοση και την Ιστορία του παλαιστινιακού λαού. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι προγραμματισμένα για τις 7 Νοεμβρίου και ο ίδιος μόλις πέταξε πίσω για να αφιερωθεί αποκλειστικά στην ολοκλήρωση του έργου στο αμέσως επόμενο διάστημα. Καθιστώντας τον πια, μέσα από αυτήν του τη στροφή, έναν καλλιτέχνη σαφώς πιο πολιτικοποιημένο, σε μια εποχή που, όπως πιστεύει και ο ίδιος, η τέχνη δεν μπορεί πια να είναι διακοσμητική, αλλά πρέπει να αντικατοπτρίζει τις αγωνίες της παγκόσμιας κρίσης. Ως εκ τούτου, και το βιβλίο φωτογραφιών του που μόλις κυκλοφόρησε στην Κύπρο δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από αυτό που ορίζει και ο τίτλος του: «The history of the war of Cyprus».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:14