search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:32
MENU CLOSE

Χωρίς αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη

24.10.2012 06:05
Χωρίς αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη - Media

Δεν υπήρξε συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη του  Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας για τα εργασιακά το βράδυ της Τρίτης.

Δεν υπήρξε συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη του  Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας για τα εργασιακά το βράδυ της Τρίτης.
 
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών για τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και -σύμφωνα με τις πληροφορίες- οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μεταφέρουν στο Euro Working Group τη Πέμπτης ότι δεν υπάρχει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να επέμεινε ότι η θέση της κυβέρνησης εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και έδωσε μάχη έως ότου πείσει την τρόικα ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να φέρει τα μέτρα στη Βουλή.

Το χθεσινό χρονικό
Έμμεσες βολές κατά των διαφωνούντων εντός και εκτός κυβερνητικού συνασπισμού περιείχε η δήλωση του πρωθυπουργού, μετά το αδιέξοδο της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων.

«Επί 3 μήνες αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας. Έχουμε και στα εργασιακά και σε άλλα αλλάξει πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε « Το μόνο μου κριτήριο είναι η Ελλάδα και το Μέλλον της», συμπληρώνοντας «  Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί αν αυτή την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι»

«Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές προς κάθε κατεύθυνση.



Προηγήθηκε, σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, αφού τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και το ΠΑΣΟΚ διά των προέδρων τους είχαν εκφράσει την άρνησή τους να ψηφίσουν αλλαγές στα εργασιακά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Reuters είπε ότι η τρόικα έχει κάνει ορισμένες παραχωρήσεις στα εργασιακά και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Την ίδια ώρα πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κάνουν λόγο για «θέατρο», ενώ το ΚΚΕ αναφέρει ότι είναι στο χέρι των εργαζομένων να αντιδράσουν.

Αμέσως μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης είχε επαναλάβει την κατηγορηματική του άρνηση στις νέες απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά.

Όπως είπε ο κ. Κουβέλης, το κόμμα του δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τις αλλαγές αυτές.
 
Την ίδια στιγμή μία διφορούμενη στάση κρατούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, καλούσε όμως τον Πρωθυπουργό να έρθει σε επαφή με τους ομολόγους του για να καμφθούν οι απαιτήσεις της τρόικας.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η παράταση της εκκρεμότητας δεν βοηθά και ζήτησε «να λυθεί το θέμα βιωσιμότητας του χρέους ώστε να μη ληφθούν και άλλα μέτρα».

Προ ολίγου με δηλώσεις του ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, σημειώνοντας ότι είναι άδικα και ότι ακουμπούν πάλι στις ίδιες κοινωνικές ομάδες.

Το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τα μέτρα άφησε ανοιχτό νωρίτερα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παραστρατίδης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως βιασμό συνείδησης τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα ότι θα πεινάσουμε αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση. Σημειώνεται ότι ο κύριος Παραστρατίδης δεν έχει ψηφίσει το Μνημόνιο II. 

Ας σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, ξεκίνηση νέα σύσκεψη, αυτή τη φορά του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ευ. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ)

Μετά από τέσσερις σχεδόν μήνες πρέπει να φτάσουμε στο τέλος, η παράταση της εκκρεμότητας δεν μας βοήθα, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σημείωσε ότι «στηρίζουμε την κυβέρνηση, είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν συζητούμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας και τους διεθνείς παράγοντες».

Τόνισε ότι μόνο αν είναι ολοκληρωμένη η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει τη στροφή για έξοδο από την κρίση, ενώ είπε ακόμα ότι υπάρχουν περιθώρια τα μέτρα να είναι αναλογικά χωρίς περισσότερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κινηθεί τώρα αμέσως, τις επόμενες κιόλας ώρες, με τους ομολόγους του καθώς το ζήτημα δεν είναι πια τεχνικό, είναι πολιτικό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε «δεν είμαστε προτεκτοράτο, να το καταλάβουν καλά οι εταίροι μας και η τρόικα»

Παράλληλα, είπε «όταν ζητάμε από το λαό πρόσθετες θυσίες, πρέπει αυτές να πιάνουν τόπο. Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο. Να λυθεί το θέμα βιωσιμότητας του χρέους ώστε να μη ληφθούν και άλλα μέτρα».

Αναφερόμενος στα εργασιακά, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο και προκλητικό να ανοίγει το μέτωπο των εργασιακών» και είπε ότι μέτωπα όπως αυτό των εργασιακών, δεν πρέπει να ανοίξουν γιατί δεν συνεισφέρουν τίποτα στον δημοσιονομικό μας στόχο.


 
Φώτης Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ)

Κατηγορηματικό «όχι» στις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά είπε και πάλι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Κάνοντας λόγο για απαράδεκτες αξιώσεις, τόνισε: «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις μεταβολές στις οποίες επιμένει η τρόικα να θέλει αναφορικα με τα εργασιακά», τα οποία, όπως είπε, είναι ήδη αποσαρθρωμένα. Τόνισε μάλιστα πως «μέχρι τέλους αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη» άποψή του.

Όπως είπε, τα όσα ζητάει η τρόικα επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πεδίο όπου θα είναι καθηλωμένη η αμοιβή εργασίας, ενώ θα αυξηθούν οι απολύσεις, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία, θα μεγαλώσει η ύφεση.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως για τα άλλα μέτρα οι συζητήσεις συνεχίζονται.
 

ΣΥΡΙΖΑ

«Ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν υπήρξε ποτέ, αφού ήδη από την επομένη των εκλογών ο κ. Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει την τρόικα για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου», σχολίασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Αυτός που θα τολμήσει και θα νικήσει, είναι ο λαός», προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ τονίζεται ότι «η επίκληση του πρωθυπουργού για ενότητα δεν έχει αποδέκτη τον ελληνικό λαό».

Ανακοίνωση όμως είχε εκδόσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά την συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων.

«Ελάχιστο αντίκρισμα έχουν οι λεονταρισμοί Κουβέλη – Βενιζέλου, κατόπιν εορτής, από τη στιγμή που έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής»,
αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.

Όπως υποστηρίζει, τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για τα εργασιακά έχουν κατεδαφίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα και έχουν στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, βυθίζοντας παράλληλα στην ύφεση την ελληνική οικονομία.

Για τους κυβερνητικούς εταίρους, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι εμφανίζονται ως σωτήρες των εργασιακών σχέσεων αυτοί που τις έχουν ήδη διαλύσει και σκοπεύουν στο επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουν το έργο τους.

«Αυτοί που βρίσκονται απέναντι στην τρόικα δεν είναι οι κυβερνητικοί εταίροι αλλά ο ελληνικός λαός που αγωνίζεται για την απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη βάση της προστασίας της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και την αναδιανομή του πλούτου», καταλήγει.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Για «υποτιθέμενες αντιδράσεις – αντιρρήσεις των πολιτικών αρχηγών» κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 
«Η τρόικα των πιστωτών, αναδεικνύοντας το κεφάλαιο των εργασιακών θεμάτων ως στοιχείο της δήθεν αντιπαράθεσης – δήθεν διαπραγμάτευσης, προσφέρει στην κυβέρνηση το απαραίτητο άλλοθι, που της επιτρέπει να ψηφίσει όλα τα άλλα προαποφασισμένα μέτρα που σαρώνουν και ισοπεδώνουν τη ζωή και την προοπτική μας» αναφέρει ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.

ΚΚΕ

«Το μεγάλο πρόβλημα των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι το πως θα επιβάλλουν τη συνέχιση των εξοντωτικών μέτρων και μνημονίων διαρκείας στο λαό», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Είναι στο χέρι των εργαζομένων με τον αγώνα τους να τους αποδείξουν ότι δεν τους έχουν πια στο χέρι»,  προσθέτει.

(Τα βίντεο είναι από το real.gr)

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:32