16/12/2018 04:51:34

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Συγνώμη, έχασα το πρωτότυπο της λίστας Λαγκάρντ»!

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Συγνώμη, έχασα το πρωτότυπο της λίστας Λαγκάρντ»! - Media
Xάθηκε από το γραφείο του το πρωτότυπο CD της λίστας Λαγκάρντ, όπως… ομολόγησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής!
Ο πρώην υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το αρχικό αρχείο με την συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη στο γραφείο μου. Δυστυχώς δεν ξέρω πού είναι σήμερα».
Παρόλο που αρχικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε υποστηρίξει ότι παρέδωσε το cd για ασφαλή φύλαξη (αλλά δεν ξεκαθάρισε σε ποιόν), κατόπιν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι το είχε εμπιστευθεί σε συνεργάτες του γραφείου του κι ότι τώρα δεν γνωρίζει που μπορεί να βρίσκεται, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια».
Παράλληλα επιτέθηκε κατά του ΣΔΟΕ και του τότε επικεφαλής του, Ιωάννη Διώτη, υποστηρίζοντας ότι του παρέδωσε το stick με τα ονόματα και λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Το ΣΔΟΕ ήταν επιβεβλημένο και να κάνει έρευνα και να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις. Στις 25 Ιανουαρίου συγκάλεσα σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο νομικός σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι τα στοιχεία μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου. Συνεπώς το ΣΔΟΕ ήταν υποχρεωμένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες. Το ΣΔΟΕ δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει ελέγχους, έχει υπηρεσιακή αυτονομία. Εγώ έδωσα τα στοιχεία για να γίνουν έλεγχοι».
Είπε επίσης ότι είχε τρεις συσκέψεις με τον κ.Διώτη κι άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα, αλλά και ακόμη μια συνάντηση χωρίς την παρουσία άλλων.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η λίστα έφτασε στην Αθήνα από το Παρίσι σε cd, σε διπλωματικό σάκο, και με συνοδευτικό έγγραφο που εξηγούσε ότι τα στοιχεία έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα. Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορούσε να πρωτοκολλήσει ένα ψηφιακό αρχείο και ότι η λίστα αντιγράφηκε από το cd σε usb για λόγους ασφαλείας και ευχρηστίας.

Από την πλευρά τους οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης κατέθεσαν απολογητικά υπομνήματα στους οικονομικούς εισαγγελείς στα οποία διατυπώνουν τις θέσεις τους.
 
Η εισαγγελική έρευνα εξετάζει αν οι δύο πρώην δημόσιοι λειτουργοί υπέπεσαν στο αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, όπως και για το εάν θα τους απαγγελθεί κατηγορία για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων του δημοσίου από τη μη φορολόγηση των επίμαχων καταθέσεων. 
 
Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αποφασίσουν αν θα ασκήσουν ποινική δίωξη ή όχι κατά των κυρίων Καπελέρη και Διώτη αφού μελετήσουν τα υπομνήματα που κατέθεσαν.

Διαβάστε εδώ τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Παπακωνσταντίνου

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.