search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:52
MENU CLOSE

Σκότωσέ τους γλυκά

24.10.2012 21:00
Σκότωσέ τους γλυκά - Media

Βαθμολογία ***
Ο Τζάκι Κόγκαν είναι ένας επαγγελματίας μπράβος που καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να τηρούνται ευλαβικά οι νόμοι της μαφίας. Είναι ένας παλιομοδίτης παράνομος, που δεν διστάζει να βγάζει από τη μέση όσους παραβιάζουν τους κώδικες.

Βαθμολογία ***
Σκηνοθεσία: Άντριου Ντομινίκ.
Πρωταγωνιστούν: Μπραντ Πιτ, Ρέι Λιότα, Τζέιμς Γκαλντοφίνι, Σαμ Σέπαρντ, Ρίτσαρντ Τζένκινς.

Ο Τζάκι Κόγκαν είναι ένας επαγγελματίας μπράβος που καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να τηρούνται ευλαβικά οι νόμοι της μαφίας. Είναι ένας παλιομοδίτης παράνομος, που δεν διστάζει να βγάζει από τη μέση όσους παραβιάζουν τους κώδικες. Κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου χαρτοπαιχτικού παιχνιδιού, το οποίο ήταν υπό την προστασία της μαφίας, γίνεται επιδρομή από αγνώστους και ένα τεράστιο χρηματικό ποσόν εξαφανίζεται. Αμέσως ο Τζάκι αναλαμβάνει δράση προκειμένου να συλληφθούν οι ένοχοι και να αποκατασταθεί η τάξη στην τοπική κοινωνία.
Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη από τον σκηνοθέτη που μερικά χρόνια πριν μας «χάρισε» την εξαιρετική ταινία «Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ». Στην ταινία προβάλλεται ο κόσμος του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά στενά συνδεδεμένος με το οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι της αμερικανικής κοινωνίας. Δεν είναι καθόλου τυχαία και «ξεκάρφωτη» η ατάκα που ακούγεται πως «η Αμερική δεν υπήρξε έθνος, αλλά μια τεράστια αγορά». Πάνω σε τούτο το σεναριακό μοτίβο χτίζεται όλη η ταινία του Ντομινίκ, ο οποίος για άλλη μια φορά κερδίζει το στοίχημα της πρωτοτυπίας, της αυθεντικότητας και της εμπνευσμένης καλλιτεχνικής προσέγγισης. Χωρίς υπερβολή, είναι από τις πιο σύνθετες ταινίες της χρονιάς, καθώς η αφηγηματική δομή της διαρθρώνεται σε τέσσερα παράλληλα επίπεδα. Στο πολιτικό, στο κοινωνικό, στο οικονομικό και στο υπαρξιακό. Και τα τέσσερα άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους, δίχως το ένα να υποβαθμίζει ή να ξεχωρίζει από τα άλλα. Όλα σε πλήρη αρμονία και με το μαύρο σαρκαστικό χιούμορ να τα διανθίζει. Ο Ντομινίκ καταγράφει με σαφήνεια τη διαλεκτική που συνδέει την εκάστοτε αμερικανική κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα με τις επιπτώσεις της στην οικονομία, αλλά και στην ηθική – υπαρξιακή υπόσταση των ανθρώπων. Σε αρκετές σκηνές βλέπουμε στο φόντο το πρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια πολιτικών εξαγγελιών, που σημαίνει πως βρισκόμαστε στο 2008, την εποχή που η Αμερική μαστίζεται από την οικονομική κρίση, αλλά και τα σκάνδαλα διαφθοράς. Ο Ντομινίκ αποδεικνύει με αποτελεσματικότητα (ανάλογη αυτής του Κόπολα στον «Νονό», όπου παρουσιάζεται η στενή σχέση ανάμεσα στο Βατικανό και τη μαφία) τους μηχανισμούς που γεννούν και ενισχύουν τον γκανγκστερισμό σε συνεργασία με την κρατική εξουσία. Ενδιάμεσος συνδετικός τους κρίκος ο επαγγελματίας μπράβος, που φροντίζει όλα να είναι στη «θέση» τους. Η σημειολογία της ταινίας λειτουργεί στην εντέλεια. Αλλά και από αισθητική άποψη δεν πάει πίσω. Υποβλητική ατμόσφαιρα, κυνικός ρεαλισμός, λιτή, αλλά περιεκτική νοηματικά δραματουργία. Βάλτε στα θετικά και τις πράγματι σπουδαίες ερμηνείες. Είναι μία από τις εξυπνότερες περιπέτειες της χρονιάς.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:52