search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:11
MENU CLOSE

Bαρέλι χωρίς πάτο οι εφορίες

24.10.2012 21:00
oldphotospenintaena1351097198.jpg

Άδεια φαίνεται να παραμένουν τα ταμεία της εφορίας, μετά τη φοροκαταιγίδα που εξαπέλυσε στους Έλληνες φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών για να μαζέψει λεφτά για τη γνωστή δόση.

Άδεια φαίνεται να παραμένουν τα ταμεία της εφορίας, μετά τη φοροκαταιγίδα που εξαπέλυσε στους Έλληνες φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών για να μαζέψει λεφτά για τη γνωστή δόση.
 
Έτσι, λοιπόν, για να μαζέψουν τα ευρώ, τα τζιμάνια του οικο­νομικού επιτελείου προχώρησαν σε ρύθμιση – «ανάσα» για τα χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, καθώς θα πα­ρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης οφειλών μέχρι και 300.000 ευρώ σε 72 δόσεις, γιατί, ως γνωστόν, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος…
 
Η τελευταία ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ προέβλεπε αυστηρό πλαφόν 75.000 ευρώ στα χρέη των επιχειρήσεων που μπορούσαν να ρυθμιστούν. Έτσι πλέον οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διευθετήσουν τα χρέη τους σε βάθος εξαετίας καθώς σήμερα η μόνη δυνατό­τητα που παρέχεται από την εφορία είναι η ρύθ­μιση σε 48 δόσεις.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση για χρέη των επιχειρήσεων θα προβλέπει:

Ο ανώτατος αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα φτάνει τις 72 δόσεις ενώ οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης εξόφλησης θα μειώ­νονται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγούν.
 
Θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλές έως 300.000 (ίσως και υψηλότερες).
 
Ο αριθμός των δόσεων θα αποφασίζεται από τον έφορο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Για παράδειγμα, θα λαμβά­νεται υπόψη το ύψος του χρέους (όσο μεγαλύτερο τόσο με­γαλύτερος και ο αριθμός των δόσεων), το ύψος του τζίρου της επιχείρησης, το αν είναι τυπική στην εκπλήρω­ση των φορολογικών της υποχρεώσεων (υπο­βολή δηλώσεων κ.ά.). Επίσης θα λαμβάνε­ται υπόψη και η ταμειακή κατάσταση της επιχείρησης βάσει στοιχείων που θα προ­σκομίζει ο επιχειρηματίας.Θα προβλέπεται και η δυνατότητα εφά­παξ εξόφλησης της οφειλής με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα ανα­στέλλεται η ποινική δίωξη (εφόσον αυτή έχει ασκηθεί) κατά των υπευθύνων της επιχείρησης, ενώ θα αναστέλλονται και τα όποια μέτρα αναγκα­στικής είσπραξης έχουν ληφθεί από την πλευρά των υπη­ρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (κατάσχεση εις χείρας τρίτων κ.λπ.).

Θα παρέχεται φορολογική ενημερότητα σε επιχειρήσεις πουθα είναι συνεπείς στη ρύθμιση με την αποπληρωμή ενός ελάχι­στου αριθμού δόσεων.
 
Εφόσον η επιχείρηση δεν πληρώσει τρεις δόσεις, τότε θα χά­νει τα ευεργετήματα.
 
Για τα φυσικά πρόσωπα η ίδια ρύθμιση θα προβλέπει διακα­νονισμό της οφειλής σε 60 δόσεις για όλους αντί για 48 που ισχύει σήμερα. Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπο­ρεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνι­αίες δόσεις με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότε­ρο των 100 ευρώ. Τη δυνατότητα για ρύθμιση σε 60 δόσεις θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι και όχι μόνο οι άνεργοι ή οι επι­χειρήσεις με ζημιές κ.ά. Επίσης δεν θα υπάρχει για τα φυσικά πρόσωπα κανένα πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να μπουν σε διακανονισμό. Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δό­σης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης. Η ένταξη στη ρύθμιση θα «παγώνει» τα οποία αναγκαστικά μέ­τρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογούμενου (ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10