search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:02
MENU CLOSE

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

25.10.2012 21:00
oldphotossel.71351160373.jpg

Με τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του μοιάζει τελευταία η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που παρακολουθεί από κοντά τη ΔΗΜΑΡ, ενώ επιχειρεί να «φορμάρει» τα πολιτικά της αντανακλαστικά στις απαιτήσεις και αιτιάσεις των βουλευτών του κόμματος.

Με τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του μοιάζει τελευταία η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που παρακολουθεί από κοντά τη ΔΗΜΑΡ, ενώ επιχειρεί να «φορμάρει» τα πολιτικά της αντανακλαστικά στις απαιτήσεις και αιτιάσεις των βουλευτών του κόμματος.
Η μακροσκελής και θολή αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποδεικνύει τις ασκήσεις ισορροπίας στις οποίες επιδίδεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, όπως σχολιάζουν πικρόχολα πολιτικοί αναλυτές, η μόνη καθαρή θέση του Βενιζέλου στο προχτεσινό «διάγγελμά» του είναι το ξεπερασμένο και από τις αποφάσεις του τσιτάτο: «η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο».
Οι ρητορικές ατραποί όμως του γλωσσοπλάστη προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν αρκούν για να καλύψουν την προφανή αδυναμία μιας ξεκάθαρης γραμμής που θα δίνει συνέπεια και συνέχεια στην πολιτική του κόμματος. Οι βουλευτές επιμένουν να είναι στα… κάγκελα, αφού, παρά την άποψη που διαρκώς διατυπώνει δημόσια ο πληθωρικός Βενιζέλος ότι είναι ο πιο δημοκρατικός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, νιώθουν ότι δεν μετέχουν σοβαρά στην όποια διαβούλευση κάνει το κόμμα εντός της κυβέρνησης, δεν θέτουν τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις τους σε τακτικές συνεδριάσεις και γενικώς καλούνται να επικυρώσουν αποφάσεις.
Αυτή η τακτική Βενιζέλου, που λέει με προτεταμένο το δάκτυλο προς τους βουλευτές του «εγώ που ξέρω θα σας πω τι πρέπει να γίνει», έχει εκνευρίσει πολλούς, αρκετοί εκ των οποίων μοιάζει να αναπολούν τον χαοτικό τρόπο λειτουργίας του Γιώργου Παπανδρέου.
Δύο βουλευτές, ο Μ. Κασσής και ο Θ. Παραστατίδης, έχουν ήδη δηλώσει στα ραδιόφωνα ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ και ο Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι προθέσεις και οι απαιτήσεις των τραπεζιτών, εννοώντας ευθέως ότι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά αφορούν την πρεμούρα των τραπεζιτών να διώξουν χιλιάδες υπαλλήλους με το μικρότερο δυνατό κόστος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλοι 8 περίπου βουλευτές εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το αν θα πρέπει να ψηφίσουν και άλλα μέτρα και υπολογίζουν σ’ αυτούς τον Κώστα Σκανδαλίδη. Ερωτηματικό υπάρχει και για βουλευτές όπως ο Γιάννης Δριβελέγκας, ο Μάρκος Μπόλαρης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μίμης Ανδρουλάκης – που έχει εξαφανιστεί εσχάτως από το πολιτικό προσκήνιο –, ο Βασίλης Γκεγκέρογλου, ο Θάνος Μωραΐτης και άλλοι που δεν μιλούν καθόλου.
Αν λοιπόν 10 βουλευτές από τους 30 προσανατολίζονται να διαφοροποιηθούν, είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ληφθεί απόφαση για επιβολή κομματικής πειθαρχίας που θα δεσμεύει όλους.
Γι’ αυτό και κρίσιμο στοιχείο για το ΠΑΣΟΚ είναι να πειστεί η ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει το πακέτο, προκειμένου να υπάρχει μια βάση πίεσης για τους βουλευτές, ώστε το ΠΑΣΟΚ να μην εμφανιστεί κατακερματισμένο.
Και ενώ όλα αυτά τρέχουν και το ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται με ρυθμό πολυβόλου να καταφεύγει σε άτυπες ενημερώσεις προκειμένου να αποσαφηνίσει τι εννοεί ο Βενιζέλος σε κάθε παρέμβασή του και πού το πάει το κόμμα, υπάρχει σοβαρή αναταραχή στην ηγετική ομάδα από κινήσεις υπονόμευσης του ίδιου του προέδρου.
Τις περασμένες μέρες κι ενώ υπογείως τα πράγματα εξελίσσονται στο ΠΑΣΟΚ ο ίδιος ο Βενιζέλος δέχτηκε εισηγήσεις από συνεργάτες του να μην κάνει το ταξίδι που έχει προγραμματίσει για το επόμενο πενθήμερο στην Αμερική.
Τον χορό της αμφισβήτησης άνοιξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος υπονόησε ότι ο Βενιζέλος έχει κάψει την προοπτική του εντός του ΠΑΣΟΚ και αποτελεί πια μέρος του προβλήματος ενώ δεν έκρυψε ότι «οργανώνεται» συνομιλώντας με μέλη και στελέχη σε όλη την Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος οργανώνει τη δική του περπατησιά πια ζητώντας να «σηκώσει» στις πλάτες του το εγχείρημα ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς – εκτός ΠΑΣΟΚ –, αν και αποτελεί ερώτημα αν ως αυτόκλητος σωτήρας θα έχει καμία τύχη.
Ο Βενιζέλος, πάντως, από προχτές έχει «ξαμολήσει» τους τελευταίους έμπιστούς του, Πάρι Κουκουλόπουλο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, να απαντούν στις αιτιάσεις των πρωτοκλασάτων καταγγέλλοντάς τους ότι πάσχουν από ανίατη υπουργίτιδα.
Μια ασθένεια όμως που προφανώς αφορά και την ίδια την ηγετική ομάδα, αφού έχει ληφθεί απόφαση αμέσως μετά την υπερψήφιση (;) των μέτρων να εισέλθει στην κυβέρνηση αναλογικά με την εκλογική του δύναμη αλλά με πολιτικά στελέχη.
Στο πλαίσιο αυτό ακούγονται έντονα οι υπουργοποιήσεις της Φώφης Γεννηματά, που θέλει να «την κάνει» με ελαφρά πηδηματάκια από το κόμμα, του Φίλιππου Σαχινίδη, που έχει αναλάβει σχεδόν εργολαβικά την πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, και του Πάρι Κουκουλόπουλου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που ακόμα ομνύουν στον Ευάγγελο Βενιζέλο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:59