11/12/2019 10:52:36
26.10.2012 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Μιλώντας αριστερά

Σειρά πολιτικών παρεμβάσεων προαναγγέλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει γύρω της κομμάτια του αριστερού ακροατηρίου του αντι-Ε.Ε., αντικαπιταλιστικού και αντιιμπεριαλιστικού προσανατολισμού, και μακριά από τη λογική της συστημικής διαχείρισης. Η δημόσια συζήτηση θα ανοίξει με ένα διήμερο εκδηλώσεων στις 27 και 28 Οκτωβρίου στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, όπου, εκτός από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα δοθεί βήμα σε ένα ευρύ φάσμα απόψεων στον χώρο της Αριστεράς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του διημέρου, το Σάββατο στις 4 θα γίνει η ομιλία με θέμα «Κρίση του ευρώ, της Ε.Ε., του καπιταλισμού. Ποια είναι η διέξοδος» (4 μ.μ.) και ομιλητές τους Στ. Μαυρουδέα, Κ. Σαρρή, Φλώρα Παπαδέδε, Ι. Τόλιο, Γ. Μελισσαρόπουλο. Θα ακολουθήσει στις 7 μ.μ. συζήτηση για την πανεργατική αντίσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη με εκπροσώπους σωματείων από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Την Κυριακή, στις 3 μ.μ., στη συζήτηση για τη φασιστική απειλή και την κρατική καταστολή εισηγήσεις θα κάνουν οι Κ. Παπαδάκης, Π. Κωνσταντίνου, Κ. Παπαϊωάννου, Τ. Θανασούλας. Το διήμερο θα κλείσει με συζήτηση για την προοπτική της Αριστεράς και του κινήματος μπροστά στις δύο κατευθύνσεις που ανοίγονται: «φιλολαϊκός καπιταλισμός ή αντικαπιταλιστική ανατροπή», με ομιλητές τον Αλέκο Αλαβάνο, τον Άγγελο Χάγιο, τον Πάνο Γκαργκάνα και το μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ Χάρη Σμυρνιώτη.

Όσον αφορά την παρουσία του Αλαβάνου, αυτή προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο των συνομιλιών που υπάρχουν με κατεύθυνση τη συνεργασία, καθώς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επανεκτίμησε τη στάση που είχε προεκλογικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κοινή κάθοδος ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Μετώπου. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στο μεταξύ, ύστερα από πολύμηνη σιωπή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιχειρεί την επιστροφή του στο προσκήνιο καταθέτοντας πιο δυναμικά τη θέση του για την ανάγκη εξόδου από την ευρωζώνη και την κατάρτιση ενός σχεδίου Β από την Αριστερά. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή τη φορά θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τον χώρο εκείνο της Αριστεράς που υποστηρίζει την έξοδο από την ευρωζώνη (αν και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εν προκειμένω, η στόχευση αυτή είναι «μινιμαλιστική» όσο δεν μιλά και για έξοδο από την Ε.Ε.). Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, φαίνεται να θεωρούν ότι η κινήσεις του τις τελευταίες ημέρες είναι «εχθρικές» απέναντί τους…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.