search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:43
MENU CLOSE

Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι

25.10.2012 21:00
Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι - Media

Από τις αξιοπρόσεκτες γυναικείες πένες της λογοτεχνίας μας, η Αναστασέα επανέρχεται με ένα μυθιστόρημα από το οποίο λείπει η κλασική πλοκή και αντ’ αυτής υπάρχει μια θεατρική εναλλαγή της περιπέτειας ενός ζευγαριού, του Στέφανου και της Πέρσας.

Νίκη Αναστασέα
Εκδόσεις: Πόλις
Σελ.: 243
Από τις αξιοπρόσεκτες γυναικείες πένες της λογοτεχνίας μας, η Αναστασέα επανέρχεται με ένα μυθιστόρημα από το οποίο λείπει η κλασική πλοκή και αντ’ αυτής υπάρχει μια θεατρική εναλλαγή της περιπέτειας ενός ζευγαριού, του Στέφανου και της Πέρσας. Το ζευγάρι ζει αφηγηματικά στον παρόντα χρόνο, ο οποίος ωστόσο χρησιμοποιείται ταυτόχρονα στις κατάλληλες περιπτώσεις και ως παρελθών χρόνος. Ο μίτος της αφηγηματικής ροής ξετυλίγεται μέσα σε εσωτερικούς χώρους, σαν – αυτοί οι κλειστοί και προστατευμένοι χώροι – να εκφράζουν τη δοκιμαζόμενη εσωτερικότητα των δυο γονιών. Αφορμή για να πάρει φωτιά η κοινή ζωή του έγγαμου βίου τους, που μέτρα πάνω από τρεις δεκαετίες, είναι η προφυλάκιση της κόρης τους Ηλέκτρας, η οποία πεισματικά αφοσιωμένη στον εραστή της Στέλιο, που κατηγορείται για φόνο αστυνομικού, αρνείται να καταθέσει σε βάρος του. Η πεισματική στάση της Ηλέκτρας, η οποία με τη θέλησή της υπακούει στους τυφλούς νόμους των ενστίκτων με αποτέλεσμα να πληρώνει το βαρύ τίμημα της φυλάκισής της, γίνεται η αφορμή να έρθει στο φως η βασανιστική συνθήκη του κοινού βίου. Ενώ η κόρη τους φυλακίζεται προς χάριν του έρωτα, οι γονείς της διαλύονται προς χάριν του αδιεξόδου των μακροχρόνιων συνεπειών του έρωτα. Όλη αυτή η δραματοποίηση δημιουργεί ένα ασφυκτικό συναίσθημα που βρίσκει καταφυγή στην καρτερία και όχι στη λύτρωση που τα πρόσωπα και οι προσωπικές τους ιστορίες μοιάζουν να υπομένουν έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Η Αναστασέα, μέσα από τα πρόσωπα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στον χρόνο – αυτόν που εσαεί μας εγκαταλείπει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:42